Danes sem si po nekaj letih zopet kupila čigumije! Nisem jih uporabljala, ker so se mi zdeli nekoristni, polni umetnih substanc in zdelo se mi je, da telo ne potrebuje konstantno žvečiti nečesa, česar ne potrebuje.

 

Pa vendar..!

 

Ob prebiranju literature za ‘obrazni fitnes’ – katerega področje je tudi vključeno v novi online program TRANSFORMACIJA , po večini od dr. Mike Mew-a in Ortotropics, sem zasledila logično povezavo med (pre)mehko hrano sodobne družbe in podaljšanimi obraznimi linijami zaradi neuporabe (oz nepravilne uporabe) jezika, ustnic in obraznih mišic!

 

Že odkar sem napisala prvi blog in povezala dihanje skozi usta otrok In odraslih) s krivimi zobmi in podolgovatimi obrazi ter slabo držo v blogu VZROKI IN POSLEDICE DIHANJA SKOZI USTA … in nadaljevala z dihanjem skozi usta med športnim udejstvovanjem STOP! ALI MED ŠPORTOM DIHATE SKOZI USTA? ter nazadnje v webinarju o dihanju z naslovom DIHAJ MANJ, DIHAJ SKOZI NOS IN DIHAJ HORIZONTALNO, sem blazno navdušena nad to temo, saj sem se zelo našla v njej: podolgovat obraz, gumijast nasmeh, podočnjaki, krivi zobje, kriv nos in nosni pretin, kronično zamašen nos ipd.

 

Tema je kar obširna saj zajema vse od dojenja, uporabe stekleničk, dud, pa do vrste hrane,  načina požiranja in načina dihanja.

 

V tem zapisu se bom omejila na žvečenje. Teme boste veseli tako odrasli, ki imate majhne otroke, še posebej tiste, ki so že v šoli in pri katerih se začnejo kazati prvi znaki teh tako imenovane ‘craniofacial dystrophy’.. prav tako pa tudi tisti odrasli, ki imate sami te težave ali pa bi si samo radi polepšali obraz.

 

 

Kako pravilno žvečimo čigumi? Tako, da ga stiskamo med jezik in nebo, ne pa da ga prelagamo med zobmi. V tretji minuti praktični prikaz, kako z jezikom pritiskamo splošeč čigumi na nebo. Dodatno pojasnilo, kako na splošno pritiskamo jezik na nebo in izgovarjamo črko ‘N’. VIDEO

 

 

 

“Oral posture affects body posture” (V prevodu: Drža jezika oziroma obraza vpliva na celotno telesno držo). V videu najdemo praktični prikaz, kako vadimo dobro držo med obroki (med samim prehranjevanjem).

 

Vsekakor se našim davnim prednikom ni bilo treba ukvarjati s to ‘problematiko’, saj so imeli na voljo veliko bolj trdo in neprocesirano hrano. Tudi njihovi dojenčki niso jedli kašic! Mimogrede, zato vsem mamicam toplo priporočam hranjenje po metodi BLW (baby lead weaning) s čimer sem tudi sama ravnokar začela s svojo petmesečno hčerko Niko Luno. Tukaj si lahko pogledate VIDEO.

 

Veliko vas verjetno misli, da so oblika vašega obraza, drža in krivi ali ravni zobje genetsko odvisni. Pa ni povsem tako. Čeprav imamo v svojem telesu genetske ‘smernice’, ki jih podedujemo od naših staršev, pa se le te izrazijo šele skladno s pogoji iz okolja. Za primer, mišice (njihova aktivnost oziroma neaktivnost ter način delovanja – po katerim kotom in v katero smer mišice vlečejo) determinirajo obliko in gostoto kosti. Za dokaz, po možganski kapi polovica obraznih mišic ne deluje več  ali enako, kar preoblikuje obraz oziroma lobanjske kosti.

 


Obrazne  mišice po možganski kapi.

 


Posledična sprememba lobanjskih kosti po možganski kapi.

 

Obraz determinira lobanjska kost maxilla.

 


Lobanjska oziroma glavna obrazna kost maxilla.

 

Od nje je odvisno, kakšne ‘jamice’ dobijo naše oči, kakšen nos bomo imeli, kako bodo razporejeni zobje..

 

Nanjo delujejo (jo oblikujejo) vse mišice, ki se nanjo pripenjajo ali ‘polagajo’ – kot na primer jezik.

 


Obrazne mišice, ki determinirajo obliko maxille.

 

Veliko obraznih mišic se pripenja nanjo bodisi od zgoraj ali spodaj.  Te mišice nam omogočajo žvečenje, smejanje oziroma obrazno mimiko. Nekatere od teh mišic so:

 • buccinator: ali ličnica, ki nam pomaga žvižgat, se smejati in drži hrano v ustih, ko jo žvečimo.
 • zygomaticus: še ena od ličnih mišic, ki pomaga dvigovati kotičke ustnic, ko se smejimo in pri nekaterih tvori ‘lepotne’ smejalne ‘jamice’.
 • masseter: zelo pomembna mišica, ki pomaga pri žvečenju in odpiranju ter zapiranju čeljusti.

 

Maxilla se lahko razvija v smeri naprej (lep obraz) ali v smeri navzdol (podolgovat obraz, premalo prostora za zobe).

 


Primer v smeri navzdol razvite maxille,

 


Primer v smeri naprej (pravilno) razvite maxille.

 

 

Video prikazuje, kako se obraz v otroštvu ‘pogrša’, če obrazne mišice niso pravilno uporabljene (jezik na nebu, dihanje skozi nos, žvečenje trde hrane, pravilno požiranje itd).

 

‘Obrazna drža’ vpliva na telesno držo.

 

Pri maxilli, ki raste navzdol, so obstruirane tudi dihalne poti. Ker je dihanje pomembnejše od dobre telesne drže, telo slednjo žrtvuje, da vzpostavi normalno dihanje in glavo premakne naprej (v bistvu jo premakne gor, a ker ne moremo hoditi po svetu z očmi usmerjenimi v nebo, telo poravna oči s horizontom, vendar zato zamakne vrat naprej. Iz tega sledi ‘protiutež’ v obliki vratne grbe ali ‘grbe’ v predelu prsne hrbtenice (kifoza) in druge različne strategije navzdol po telesu, največkrat v obliki posteriornega nagiba medenice, kar pri ženskah v rodni dobi prispeva k pogostosti prolapsa medeničnih organov, inkontinence, diastaze rektusov, bolečin v križu ipd..

 


Tipičen profil osebe, ki diha skozi usta in razvije držo z glavo naprej oz s tujko ‘forward head posture’.

 


Zgoraj prikazana drža glave posledično vpliva na ostale dele telesa in po navadi človek razvije takšno držo, kot jo prikazuje slika.

 


V praksi to večkrat izgleda takole. Takšna drža ne omogoča pravilnega dihanja, mobilnosti notranjih organov, izboči trebuh in utiša delovanje trebušnih mišic, mišic medeničnega dna in mišic zadnjice.

 

Neverjetno, koliko ljudje plačujemo za zobne aparate, ekstrakcije zob,  lepotne operacije / posege in navsezadnje za odpravljanje posledic celotne telesne drže, ko pa ne poznamo pravih vzrokov svojih težav. Res da so najboljši rezultati vidni pri otrocih med 8 in 11 leti pa vse do 25 let oziroma v obliki preventive že od poroda dalje (dojenje, uvajanje hrane z BLW metodo in ne preko kašic), pa vendar se da izgled popraviti tudi pri odraslih, a potrebno je več truda in časa. Če se obraz lahko popravi na ‘slabše’ – primer možganske kapi, pa se lahko popravi tudi na boljše! Tudi sama sem si v enem letu že malo spremenila obraz, pa zaenkrat nisem spremenila drugega, kot začela intenzivno zapirati usta (dihanje skozi nos), pri čemer gre jezik pritisnjen na nebo (nebo pa je maxilla).

 


Eden od primerov ‘prej – potem’ preobrazbe po Orthotropics metodi.

Če vas tema zanima, mi v komentarje pišite vprašanja in raziskovala bom dalje!

 

Današnji nasvet je žvečenje! In sicer:

 

 1. Hrano 30x prežvečimo (pomaga tudi pri hujšanju)
 2. Žvečimo (trde) čigumije vsaj eno uro na dan
 3. Vpeljemo več trde hrane (surov korenček, trši črn kruh, trši oreščki, korenina likvirizije..)
 4. Ob požiranju hrane naredimo ‘podbradek’

 

Ostali nasveti

 1. Dihamo skozi nos (odrasli si ponoči lahko zalepimo usta)
 2. Uživamo prehrano kot naši predniki – (poglej si brezplačno predavanje)
 3. Ne pustimo si puliti zdravih zob, namesto zobnega aparata se pozanimajte o myobrace

 

Mimogrede obstajajo tudi boljši čigumiji, bolj trdi in bolj naravni!

 

In še nekaj ‘before & after’ slikic preobrazb brez operacij ali klasičnih zobnih aparatov, ki premikajo zobe namesto maxille: https://www.pinterest.com/ashleybmeyer/jaw-palate-reshaping-without-surgery/?lp=true

 

OBVESTILO: Ta članek ni zdravniški nasvet, je ‘raziskovalni’ članek, kjer se povzemajo informacije drugih (tujih) medicinskih strokovnjakov.

 

Več video posnetkov vaj za obrazni fitnes pa najdete v online programu TRANSFORMACIJA!

Za otroke pa v programu JUNGLE KID.

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Showing 2 comments
 • Tina
  Odgovori

  Alja, hvala za tvoja raziskovanja. S tvojo pomočjo lahko pozitivno vplivam na bolj zdrav telesni razvoj svojih otrok in hkrati dodajam pomembne koščke v razumevanje svojih težav, s katerimi se soočam. Tudi v naših lekarnah se dobi čigumije iz kvalitetnejših sestavin (miradent Xylitol).Lp,Tina

 • Jan
  Odgovori

  Tisto na Amazonu so v bistvu mastika kapsule in ne žvečilni gumi. Popravite link, da ne bo kdo kupoval po nepotrebnem.

Komentirajte