SAVNA

savna-31

Zakaj se je dobro savnati?

Časovno omejeno izpostavljanje telesa visokim temperaturam vzpodbudi preživetvene mehanizme (kot jih vzpodbudijo tudi drugi stresorji kot so mraz, lakota, fizični napor..), ki pomagajo telesu, da se ‘nadgradi’ na boljšo verzijo samega sebe, izloči nepotrebne ali škodljive celice in na mesto njih ustvari nove – takšne, ki so bolj sposobne preživeti v vročini, mrazu, lakoti..

Eden od takšnih načinov je savnanje.

Laboratorij dr. Jari Laukkanen (Finska) je izvedel študijo, ki je potekala v 20-letnem obdobju in je vključevala več kot 2300 moških srednjih let, ki so živeli na vzhodu Finske. Ugotovili so, da je pri moških, ki so dvakrat do trikrat tedensko uporabljali savno, 27 odstotkov manj možnosti, da umrejo zaradi srčno-žilnih bolezni, kot pri moških, ki savne niso uporabljali. Presenetljivo je, da so bile koristi, ki so jih imeli, odvisne od odmerka: Moški, ki so savno uporabljali približno dvakrat pogosteje, približno štiri do sedemkrat na teden, so imeli približno dvakrat več koristi – in 50 odstotkov manj verjetno so umrli zaradi srčno-žilnih vzrokov. Dejansko je bilo 40 odstotkov manj verjetno, da bodo umrli zaradi vseh vzrokov prezgodnje smrti. Te ugotovitve so veljale tudi ob upoštevanju starosti, ravni aktivnosti in dejavnikov življenjskega sloga, ki bi lahko vplivali na zdravje moških.

savna-1

Koristi savne

 1. Srce in krvožilni sistem (uravnavanje krvnega pritiska, boljša elastičnost žil..)
 2. Razstrupljanje telesa (Arzen, kadmij, svinec in živo srebro se veliko bolje izločajo skozi potenje kot skozi urin)
 3. Hujšanje (Kot posledica razstrupljanja. Če telesni notranji čistilni sistem ne deluje optimalno oziroma, če smo izpostavljeni veliko toksinom, jih telo uskladišči v maščobne celice in medceličnino. Zato se redimo.)
 4. Imitacija blage kardio vadbe (koristno še posebej za tiste, ki imajo omejeno gibanje ali zaradi avtoimunih bolezni ne smejo preobremeniti telesa s preveč intenzivno vadbo, vseeno pa se želijo potiti in izločati strupe, ki so eden glavnih razlogov preobremenjenosti imunskega sistema.)
 5. Zmanjševanje vnetnih stanj (zmanjšani vnetni markerji)
 6. Indukcija rastnega hormona (preprečuje atrofijo mišic)
 7. Zmanjševanje upada kognitivnih funkcij (boljša prekrvavitev možganov, boljše izločanje amiloidnih plakov, zmanjšano tveganje za razvoj Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni)
 8. Preprečevanje ali zmanjševanje simptomov depresije
 9. Zmanjševanje bolečin v telesu (zaradi nastanka beta endorfinov)
 10. Izboljšanje imunske funkcije
 11. Hormeza
 12. Povečanje proteinov toplotnega šoka (ki se povezuje z daljšo življenjsko dobo)
 13. Aktivacija protivnetnih citokinov
 14. Povišanje srčne variabile HRV, Odpravlja stres – parasimpatični živčni sistem
 15. Odpravljanje bolečine v mišicah, celjenje ran, hitrejša rehabilitacija, regeneracija po treningu
 16. Več kisika v celicah
savna-2

Prednosti infra – rdeče savne

Infrardeča savna (z daljno svetlobo) se razlikuje od ostalih savn po tem, da ni tako vroča (okoli 50 C), ampak omogoča globlji prodor v telo. 

Far-infrardeče savne običajno delujejo z ogljikovim ali keramičnim grelnikom, ki se ne ogreje kot grelni elementi v običajni suhi savni, temveč proizvede nevidno infrardečo toploto. To je ista vrsta toplote, ki jo proizvaja sonce, vendar brez kakršnih koli učinkov sončnega sevanja.

V infrardeči savni se za ogrevanje zraka porabi le 20 odstotkov svetlobne energije, preostanek energije pa ostane za ogrevanje telesa. 

Bistvo te vrste savne, je da deluje z resonančno frekvenco, ki povzroči, da celice v našem telesu vibrirajo. Te vibracije povzročijo mobilizacijo toksinov po telesu in iz telesa (detox).

Ugotovili so, da je savna z nižjo temperaturo (40º-55ºC), ki jo zato uporabljamo dlje časa, najbolj koristna. Nizka temperatura spodbuja maščobni znoj, ki izloča toksine, shranjene v maščobi, v nasprotju s savno z visoko temperaturo, ki spodbuja vodni znoj. “

Infrardeča savna izboljša tudi celjenje kože z izboljšanjem proizvodnje kolagena in elastina. (Odlično za preprečevanje gub in diastaze rektusov, brazgotine, sklepi in celo celulit..)

Near Infrardeča savna bo koristila tudi ljudem s kroničnimi boleznimi od limske borelioze do raka (vir) do fibromialgije. Zvišana telesna temperatura naj bi poslabšala rast tumorja ter imobilizirala in uničila spirohete (in morda tudi druge patogene).

Problem ‘klasičnih’ infrardečih savn je, da je večina infrardečih savn vir elektromagnetnih polj (EMP), kar v bistvu povzroča ravno nasprotne učinke, ki jih želimo doseči.

Prednosti infra – rdeče savne s halogeneratorjem (na sliki)

 1. Karbonski grelci s skoraj ničnim elektromagnetnim sevanjem
 2. Halogenerator (solna terapija, klima morja)
 3. Zasebna uporaba (v savni ni drugih ljudi)
 4. Romantično razvajanje v dvoje (Omenjena savna kabina je idealna za savnanje v dvoje)
 5. Relaksacija v vadbenem studiu, kjer lahko uporabljate tudi vadbene pripomočke kot so terapevtske masažne žogice ali pred/po savni naredite trening

Kdaj se savna odsvetuje?

 • Nedavni infarkt
 • Nestabilna angina pektoris
 • Izrazite aortne stenoze
 • Starejši nagnjeni k nizkemu pritisku
 • Nagnjenost h alkoholizmu
 • Otroci do 5 minut

ŽELIŠ PREJETI BREZPLAČNO PREDAVANJE O SAVNI?

Za več informacij o omenjenem savnanju pišite na info@vadbenaklinika.si ali pokličite na 041/660-687.