Spahovanje? Refluks? Kolcanje? Utrujenost? Nezmožnost globokega dihanja? Tiščanje pod prsnico? Napihnjenost? Občutki tesnobe? Razbijanje srca?

Vse naštete težave (in še marsikatera druga) imajo lahko enak vzrok – del želodca ujet nad trebušno prepono. Temu strokovno rečemo hiatalna kila ali hiatusna hernija. Ko je del želodca ujet, kjer ne bi smel bit, nastaneta v grobem dve težavi:

 1. Hrana se ne more pravilno prebavljat
 2. Želodec pritiska na vagusni živec

V nadaljevanju si poglejmo, kaj vagusni živec sploh je in seveda hiatalna kila ter nato, kako ta pojav vpliva na naše telo in zdravje.

 

Kaj je vagusni živec?

 

Vagusni živec oziroma živec klatež je najdaljši živec parasimpatičnega živčnega sistema (deseti možganski živec), ki oživčuje skoraj vse naše notranje organe, povezuje glavo, vrat in trup (glasilke, požiralnik, srce, pljuča, prebavila, zunanje spolovilo). Vagusni živec je kot dvosmerna avtocesta, prenaša senzorične in motorične informacije iz možganov k organom in obratno. 

 


Prikaz poteka parnega vagusnega živca oziroma organov, ki jih oživčuje.

 

Potencialni simptomi poškodbe vagusnega živca:

 

težave z govorom ali izguba glasu

glas, ki je hripav ali piskajoč

težave s pitjem tekočin

izguba gag refleksa

bolečine v ušesu

nenavaden srčni utrip

nenormalni krvni tlak

zmanjšana proizvodnja želodčne kisline

slabost ali bruhanje

napihnjenost trebuha ali bolečina

 

Kaj je hiatusna (hiatalna hernija / kila)?

 

Hiatus je odprtina v trebušni preponi, glavni dihalni mišici, skozi katero prehaja požiralnik v želodec. Hernija ali kila je izraz za oslabljeno (nategnjeno ali natrgano) mišico. Želodec se nahaja tik pod trebušno prepono (levo spodaj pod rebri) in del želodca lahko zaradi oslabljenosti te mišice prehaja skozi (nad njo). To povzroča številne zdravstvene težave.

 


Prikaz ‘želodčne kile’, kjer se del želodca ujame skozi hiatus (odprtino) trebušne prepone, ki je namenjena za prehod požiralnika v želodec.

 

“Prebava je ključ. Če prebavni sistem ne deluje brezhibno, so ogroženi vsi drugi sistemi v telesu in slej ko prej se bodo porušili. Motnje vagusnega živca so glavni vzrok.”

(Citat iz knjige Sindrom hiatusne hernije SHH – Mati vseh bolezni)

 

Vagusni živec potuje skozi požiralnik. Hiatusna kila (del želodca ujet nad prepono) mehanično pritiska nanj in mu onemogoča pravilno delovanje. Ni nujno, da je želodec 24 ur na dan ujet nad prepono. Tja lahko lahko ‘zahaja’ občasno. Tudi želodec je mišica. Ko smo pod stresom ali hitimo, se ena ali druga mišica (ali obe) lahko zakrčita in povzročita, da se želodec ujame nad prepono. 

 

Ni nujno, da želodec dejansko prestopi mejo prepone, lahko ‘le’ pritiska nanjo in povzroča enake težave, zato je SHH res težko diagnosticirati. (Namen tega članka je iskati rešitve oziroma odpraviti dejanske vzroke). Predvsem s tem povzroča težje gibanje trebušne prepone  in s tem težje dihanje, posledično pa tudi slabšo drenažo limfe (pod prepono se nahaja cisterna chili).

 

Zato ni nujno, da vam jo zdravnik lahko vedno diagnosticira.Tudi, če jo diagnosticira, uradna medicina ne ponuja odpravljanje vzroka, ampak samo kirurški poseg, (ki pa ni nujno, da odpravi težave).. ali zdravila antacide, ki naj bi pomagala pri povečani kislini (le ta pa lahko le zamaskirajo problem).

 

Ker se te težave pojavljajo zelo pogosto, jih imenujemo sindrom – sindrom hiatalne (hiatusne) hernije oziroma SHH.

 

Tudi če nimamo ‘uradne diagnoze’, lahko poskusimo z ukrepi, ki nam v nobenem primeru ne bodo škodili. Vsekakor pa prepona potrebuje nekaj časa, da se zaceli (popravi odprtino hiatus). Z ukrepi želimo preprečiti prevelike tenzije v želodcu ali preponi, kar posledično prepreči dvigovanje želodca in telesu omogoči, da popravi hiatus.

 

Citat št 2 iz knjige Sindrom hiatusne hernije/Mati vseh bolezni

“Zdravi ste le toliko, kot je sposobnost vašega želodca, da..

 • Ostane na svojem mestu
 • Pravilno prebavlja hrano
 • Pravilno presnavlja hrano
 • Omogoča pravilno razporejanje hranilnih snovi iz hrane
 • Omogoča pravilno odstranjevanje odpadnih snovi iz črevesja”

 

Katere težave lahko povzroča hiatusna hernija?

 

 1. PREBAVNE TEŽAVE ( spahovanje, napihnjenost, občutljivost v predelu trebuha, črevesni plini, refluks, kolcanje, izguba ali pomanjkanje teka, slabost, bruhanje, driska, zaprtje, krči pri dojenčkih, helicobacter pylori..)
 2. TEŽAVE Z DIHANJEM IN CIRKULACIJO (omejenost globokega dihanja s prepono, kronična utrujenost, požiranje zraka, alergije, suh dražeč kašelj, občutek polnosti na dnu grla, bolečina ali pekoč občutek v prsnem košu, bolečina v levem predelu prsnega koša, zgaga, pritisk pod prsnico, bolečina v pljučih. pospešen srčni utrip, hitro naraščanje krvnega tlaka)
 3. TEŽAVE OKOSTJA (bolečine v levi rami, v levi roki, na levi strani vratu, tudi bolečine v desni rami, bolečina med lopaticami, sklepne bolečine v okončinah, bolečine v čeljustnem sklepu, bruksizem (škrtanje z zobmi med spanjem), bolečine v hrbtenici, glavoboli
 4. STRES (omotica, tresenje, zmedenost, napadi tesnobe, nespečnost, hiperaktivnost pri otrocih)
 5. DRUGE BOLEZNI (zasvojenost s sladkorjem ali alkoholom, kandidoza, menstrualne težave ali težave s prostato, hripavost, debelost

 

Če povzamemo, glavnina naštetih težav nastane zaradi pritiska želodca na vagusni živec, ki je s tem prizadet in posledično pride do motenj v delovanju vagusa, kar pa se lahko pojavi praktično v obliki katere-koli težave.

 

Vagusni živec je tisti, ki po večini nadzoruje tvorjenje želodčne kisline. Če je živec stisnjen, se količina želodčne kisline zmanjša, kar povzroči gnitje hrane.. in refluks! Jetra in žolčnik pri tem čezmerno izločata encime, kar še bolj draži prebavni sistem. Trebušna slinavka prekomerno proizvaja inzulin, kar lahko posledično vodi v stanje nizkega krvnega sladkorja – hipoglikemijo. Debelo črevo pa se odzove z drisko ali zaprtjem.

 

Občutljiv želodec se lahko skrči že ob najmanjšem psihičnem ali fizičnem stresu, negativnih mislih, jezi, žalosti, ljubosumju, slabi drži.. ipd.

 

Dejstvo je, da se hrana, ki pride v delno ujet želodec nad prepono ne more dobro prebavljati. Zato telo hranilne snovi začne črpati iz kosti, ki se s tem demineralizirano in lahko privede do osteopenije in osteoporoze. Upočasni se tudi delovanje endokrinih žlez, kar negativno vpliva na delovanje ščitnice.

 

Če želite izvedeti več, lahko s klikom na spodnji gumb pridobite celotno predavanje o SHH, kjer natančneje pojasnjujemo, kaj se dogaja v telesu pri posamezni težavi/simptomu, kako si SHH sami diagnosticiramo in kako si pri tem pomagati (na naraven način).

Video predavanje in video z vajami za samopomoč vam bosta na voljo tri dni, potem pa jih najdete v programu ODKLENI VRATNO GRBO.

 

Dodatno vas vabimo tudi k branju prvega članka o vagusnem živcu z naslovom JE ZA VSE KRIV VAGUSNI ŽIVEC? TRENIRAJMO SVOJ AVTONOMNI ŽIVČNI SISTEM IN NE SAMO MIŠIC. 

 

VIR

Primaren vir informacij je knjiga Sindrom hiatusne hernije: Mati vseh bolezni? avtorja Theodore A. Baroodly, N.D., D.C., Ph.D.

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Showing 25 comments
 • jernej
  Odgovori

  Tole je pa res odlicno opisano, sem se takoj nasel tu notri sploh zaradi trenutne izgorelosti.

  Skoda je edino ker nimamo nic pametnega v celju.

  • Alja Malis
   Odgovori

   Jernej, hvala. Za vagusni živec, hiatalno hernijo in mnoge druge težave imamo posnete video vaje oziroma rešitve, tako da je v bistvu vseeno, kje se nahajate. Tudi morebitni posvet, lahko opraviva preko vprašalnika ali ‘v živo’ preko zooma, na podlagi česar vam nato sestavim personaliziran (video) program. Rešitve so dostikrat bolj preproste, kot si sploh lahko predstavljamo oziroma kot smo pripravljeni trpeti.

 • jernej
  Odgovori

  Pozdravljeni!

  Vaje so verjetno placljive?

  • Alja Malis
   Odgovori

   Ena vaja je brezplačna, ostale so plačljive. Če ne bi bile plačljive, ne bi bile tako kvalitetne in učinkovite, saj je vanje vloženih na stotine ur študija, prakse, truda in ljubezni.

 • Mitja
  Odgovori

  Zelo dobro opisano, zajame vse za kar zdravniki zanikajo, kar povzroča vse hiatalna hernija. Sam sem bil lansko leto operiran za hiatalno hernijo, vendar imam še vedno težave, moram jemati zaviralce protonske črpalke, neprestani pritisk na prepono. Verjetno operacija ni bila uspešna, zdravniki sicer pravijo da prepona tesni. Ali mi lahko vaša vadba olajša težave? Karkoli izvajam telesne aktivnosti kasneje ne prinese druga kot težave.

  • Alja Malis
   Odgovori

   Pozdravljeni, hvala za vaš komentar! Res je uradna medicina nudi samo sledeče: antacide, zaviralce protonske črpalke in operacije. Kolikor sem jaz brala tujo literaturo (funkcionalne medicine) se zaviralce PČ in antacide zelo odsvetuje, sploh na dolgi rok. Imajo veliko škodljivih učinkov in ne rešujejo vzroka težav. Mi skušamo pomagati s posebnimi vajami za sproščanje in elastičnost trebušne prepone, mobilizacijo prsnega koša, mobilizacijo organov pod trebušno prepono (kamor spada tudi želodec), mobilizacijo požiralnika (če je zakrčen, vleče želodec navzgor) – kar je direktno povezano s slabo vratno držo in zakrčenostjo mišic v tem predelu (kot so sternocleidomastoid, scaleni, platizma ipd), potem izvajamo vaje za izboljšanje tonusa vagusnega živca (ta je ključni akter v tej zgodbi), saj oživčuje praktično vse organe in hkrati delamo na boljši limfni drenaži tega predela, boljši telesni drži in pravem vzorcu dihanja. Ponavadi pomaga. Vam pošljem predavanje in nekaj vaj na mail, da si boste lažje predstavljali.

  • Suzi
   Odgovori

   Pozdravljeni, zanima me tema na hiatalno hernijo in s tem povezanimi tegobami. Sama imam sicer hiatalno kilo in ze dolga leta jemljem zaviralce protonske crpalke. Zelim biti brez zdravil, vendar brez njih ne morem, ko odeneham imam hud gastritis, ki je se bolj nevaren dolgorocno. Zelim si resitve. Uradna medicina mi razen z zdravili ne more pomagati. Jem tako kot moram.Pri meni gre stres cez zelodec

   • Alja Malis
    Odgovori

    Suzana, hvala za vprašanje. Poglejte si predavanje, ki sem ga poslala in razumeli boste zakaj je zmanjševanje kisline v bistvu problematično na dolgi rok, saj kila, ki pritiska na vagusni živec v bistvu zmanjša izločanje kisline. Dodatno je tukaj ključno, kako dihate. Kakšno strategijo ima vaša trebušna prepona, da vam zagotovi kisik (in kakšen je zato vaš kot med spodnjimi rebri). To povzroči, da vleče želodec navzgor (ker kompenzira). Verjetno je ključni vzrok stres (stresno dihanje). Pa tudi za stres imamo učinkovite vaje. Nekaj vaj boste videli v poslanem gradivu, sicer pa je hiatalno kilo najbolje nasloviti na individualni ravni. Se pa zavedam dejstva, da vam uradna medicina tu ne more (ne zna) pomagati. Sem vam na voljo za pomoč, če me boste potrebovali.

 • Nataša Rupnik
  Odgovori

  Pozdravljeni.

  Tudi jaz se borim z hiatalno hernijo. Jemljem Nillar in vedno kadar poizkusim odstranit se mi vrnejo težave. Najbolj je moteče oteženo dihanje.in pa slabost pri vsaki fizični aktivnosti. In nebi rada bila vedno na zdravilih. Iščem rešitve.

  • Alja Malis
   Odgovori

   Nataša, obstajajo načini, kako razbremenite pritisk kile na vagusni živec in dihalni sistem. Na mail vam bom poslala dostop do predavanja in nekaj vaj. Odkar sta nastala omenjena videa (skoraj eno leto), sem prišla še do bolj učinkovitih rešitev, ki vam jih lahko pokažem/razložim na morebitni individualni obravnavi (eni).

 • Aleksandra Nikolić
  Odgovori

  Pozdravljeni, tudi jaz imam hiatalno kilo, pri meni je največja težava, tiščanje v grlu ,kako mi lahko pomagate.
  Lp Aleksandra

  • Alja Malis
   Odgovori

   Pozdravljeni, sem vam poslala vse na mail.

 • Roman
  Odgovori

  Drage moje punce..Sem ravno na dpustu v Italiji.
  Kljub vsemu in brez stresa me kar resno muci vrat in hiatalna hernija..Pa sem nasel tole stran.Sem navdusen ,vendar bi zelel malo individualnih nasvetov oz.vaj itd.
  Sprasujem ce je to mozno in kako se lahko dogovorimo za obisk.
  Dopust koncam 10.07.22
  Lp Roman

 • MARIJAN
  Odgovori

  Pozdravljeni:Tudi jaz imam srednje veliko hiatalno kilo,zaenkrat težav nimam.Doktor mi pove,da operacija pride v poštev ,ko pride do hudih težav.Že zelo dolgo se zdravim zaradi refluksa in jem tablete emuzul,za zmanjšanje želodčne kisline.Največja težava pa je,da imam že nekaj časa na sluznici požiralnika razjede.Nikoli ne občutim pekočega občutka v grlu,ne zgage itd.Zanima me zakaj zdravniki ne operirajo kile,če to zahtevaš.Ali zaradi kile lahko telovadiš in izvajaš druge športe.Ali je škodljivo če že nekaj let jem tablete emozul in zdravnik trdi,da je to tudi primerno za zdravljenja razjed na sluznici požiralnika.Hkrati pa mi pove,če se zadeva v požiralniku ne pozdravi,lahko pride do raka grla.Zadnji obrok imam 6 ur pred spanjem,v tem času ne ležim,vzglavnik imam podložen,spim na levem boku,kisline v požiralniku nokoli ne občutim,a sluznica požiralnika se z emuzulom ne pozdravi že več kot 2 leti. L.P. MARIJAN

  • Alja Malis
   Odgovori

   Marijan, pozdravljeni! Zdravniki ne znajo zdraviti tega problema, ampak samo ‘blažiti’ simptome. Vsaj v vašem primeru je zgleda tako. Kili je treba pomagati, da se spusti nazaj dol, pod trebušno prepono. To se da. Umetnost je želodec zadržati tam. Zato obstaja kar nekaj prijemov. Lahko vam jih pokažemo in poskusite. Dolgotrajno jemanje zdravil seveda obremeni jetra in limfo. S tem pa so potem bolj ogroženi ostali organi oziroma telesni sistemi.

   • jadranka
    Odgovori

    Vse omenjene težave imam sama:(
    oeracijo ne želijo narediti

  • Sibila
   Odgovori

   Tudi jaz prosim za več na to temo in vaje za samopomoč.
   Hvala in lep pozdrav.

   • Alja Malis
    Odgovori

    Zdravo, poslano na mail.

 • Majda
  Odgovori

  Pozdravljena
  Kako vesela sem da sem to stran nasla,kot naroceno,sem sla raziskovati kaj je to hoatalna kila?Danes imela gastroskopijo in so takoj videli da je obsezna,zraven se erozivni gastritis,nekatere pokrite s hematinom.Tezave imam ze dolgo z gastritisom,zdravnik prepise nolpaze mi ne pomaga,zdaj so mi pojacali,2×2 nic boljse imam cmok v grlu hripav glas ,srcno popuscanje so mi nasli to ze prej vse to kaj sem prebralav vasem clanku me ze zelo napada,tudi dihanje imam tesko preiskave da imam astmo,a se ne popravi,su h kasel se zelo stopnuje…Hvala vam za odgovor in posvet.Lep pozdrav Majda

 • Jerneja Ravnikar
  Odgovori

  Pozdravljeni
  Tudi jaz imam velike tezave s hiatalno kilo, imam vse simptome ki so opisni zgoraj.
  Ne upam soloh nicesar vec pojesti.
  Pri raziskovanju sem naletela na to vaso stran in bi tudi jaz rada vaso pomoc.
  Ali je mogoce na omenjene vadbe priti tudi k vam da bi bile vaje res pravilno izvedene in s tem tes olajšanje kr hudih težav?
  Hvala za vas odgovor in lp
  Jerneja

  • Alja Malis
   Odgovori

   Jerneja, zdravo! Točno tako tudi delujemo, da sestavimo vaje vsakemu po meri in vas jih naučimo pravilno izvajati. Pravilna izvedba je ključna, ker s slabim načinom (‘obratnim dihanjem’) lahko stanje poslabšujete, medtem ko izboljšate način dihanja, upravljanja pritiska v trebušni votlini, poem zadevo lahko izboljšate oziroma odpravite. Vsekakor je potreben individualni pristop. Vam pišem na mail za termin.

 • Mitja
  Odgovori

  Pozdravljeni,
  Sam sem el želodčno kilo dolga leta, pred približno 4 leti so potrdili želodčno kilo. Pred približno 19 meseci sem imel operacijo kile, po mučnem zdravljenju se je nekako izboljšalo. Čez 4 mesece po operaciji so se spet pojavile težave, pregled pri gastroskopiji je pokazal, da še kar dobro tesni mišica zapiralka. Pri rentgenu prav tako pokaže, da še tesni zapiralka. Težave so še prisotne, kjub antirefluksni operaciji še kar naprej jemljem zaviralce protonske črpalke. Čez 14 dni imam spet pregled za potrditev hiatalne hernije. Ali lahko vaše vaje pripomorejo k izboljšanju stanja.

  • Alja Malis
   Odgovori

   Mitja, iskrena hvala za vaše mnenje, izkušnjo POST OP! Moje mnenje je, da se dejanski vzrok z operacijo ni odpravil in se počasi simptomi vračajo. Dejanski vzrok se lahko skriva v manipulaciji intra-abdominalnega pritiska, pri čemer je ključno pravilno dihanje, drža in še marsikaj. Zato vas vseeno povabim, da se dogovoriva morda za eno induvidualno srečanje, kjer bi vas pogledala v živo, sestavila in pokazala ustrezne vaje.

 • Irena
  Odgovori

  Pozdravljeni, prosim za brezplačno vajo in navodila za plačljive vaje. Že nekaj časa imam težave s hiatusno kilo in mi res grenijo življenje. Hvala

 • Suzana
  Odgovori

  Pozdravljena!

  Vse opisane težave z želodcem so se začele 4 mesece po prometni nesreči, kjer sem utrpela poškodbo vratne hrbtenice, nihajna poškodba, udarec v glavo. Sedaj se to nikakor ne umiri sploh refluks žolča, slabost, hiatusna kila, vrtoglavice, težave z vidom,….
  Ali si lahko pomagam z vajami za vagusni živec? Prosim za brezplačni video. Hvala, Suzana

Komentirajte