Število carskih rezov v zahodnem svetu narašča. Vse pogosteje se pojavljajo ob prisotnosti epiduralne analgesije. Sta ta dva pojava povezana? Vedno bolj razmišljam, kako bi bilo pred malo manj kot tremi leti, če bi imela na voljo vse informacije in znanje, ki jih imam sedaj. Takrat sem razmišljala: “Hvalabogu za carski rez! Brez njega ne bi preživela ne jaz ne moj sinček!” Vendar danes gledam na to povsem drugače. Mislim, da si znam razložiti vzrok, ki je vodil do urgentnega carskega reza. Vzrok za nenapredovanje poroda, po osmih urah neuspešnega ‘mučenja’ v porodni. Namreč takrat sem se zavestno odločila za epiduralno analgezijo. Vedno me je bilo strah bolečine. Še pri zobozdravniku sem vedno želela prejeti injekcijo, kaj šele med hudimi popadki. Danes sem prepričana, da bi se epiduralni lahko izognila. In da bi potem po vsej verjetnosti rodila vaginalno. In ne bi skoraj tvegala njegove smrti ali poškodb možganov, kajti šlo je za las. In da mojemu bitjecu ne bi bilo treba čakati na mamo dva dni, da sva se lahko začela povezovat. Ko zdaj samo pomislim, kako je bil sam.. dobrih osem mesecev v meni, nato pa sam z osebjem in stekleničko. In kako težko je bilo vzpostaviti dojenje.. Da ne omenjam posledic carskega reza na moje telo. Eno leto sem ‘popravljala’ nestabilno medenico, zaradi notranjih adhezij (zlepljenj). Zato sem tudi prikrajšala mojega sinčka nošenja v nosilki ali enostavno na sebi. Zdaj vem, da bi vse naredila drugače. Zato delim mojo zgodbo in znanje z vami, da se borite za naravni porod, kadar se to pač da. Ni vedno možno, velikokrat pa je. In da poskusite, tako kot bom jaz, v prihodnje roditi vaginalno, pa čeprav ste imele carski rez! Se absolutno da, imam veliko takšnih primerov mamic med strankami. Dobro pa je, da veste sledeče..

V naprej poudarjam, da v zapisu osvetljujem povezave med epiduralno analgesijo in urgentnim carskim rezom, ter med umetnimi popadki in carskim rezom s težjo vzpostavitvijo dojenja po porodu ali celo poporodno depresijo. Torej izpostavljam en izoliran vidik, v ostale se ne spuščam. V prejšnjem BLOGU vezanem na carski rez sem pisala o posledicah na žensko telo – o notranjem brazgotinjenju rane, v tem zapisu pa si bomo pobliže pogledali vzroke, ki pripeljejo do nenačrtovanega carskega reza. Takšne vzroke, ki bi jih lahko preprečili. Kot nadaljevanje tega bloga pa si lahko preberete zelo poglobljen članek z naslovom VBAC ALI KAKO RODITI VAGINALNO PO CARSKEM REZU IN ZAKAJ JE TO BOLJ VARNO.

V čem se razlikujejo porodu v Sloveniji od recimo porodov v Indoneziji?
1. Položaj rojevanja nosečnice
2. Uporaba umetnih narkotikov in hormonov
3. Sproščenost, predvsem mišice psoas

Predno nadaljujem, vam moram pojasnit, kaj je mišica psoas. To je parna mišica, ki poteka z ledvenega dela hrbtenice na zgornji del stegnenice in ima poleg vloge upogibalke kolka oziroma trupa še zelo pomembno funkcijo v človeškem obrambnem odzivu ‘fight or flight’, kjer upogne telo v položaj zarodka, da zaščiti vitalne organe. To je edina mišica v telesu, ki se ji pipisujejo lastnosti biointeligence in ki vpliva na počutje celega telesa. Zaradi veliko presedenih ur, ta mišica postane skrajšana in manj učinkovita. Kot taka lahko povzroča bolečine v križu.

 

Ko rojevamo, ta mišica pomaga maternici (ki je tudi ena sama mišica) in mišicam telesnega jedra, da iztisnejo dojenčka. Ta sistem lahko ugasne v več primerih:
1. Če bi bila ženska v nevarnosti (recimo, da bi rojevala zunaj in bi prišel lev), potem bi pomagala zapreti vse sfinktre, zadržati porod in počakati, da nevarnost mine.
2. Če ležimo na hrbtu
3. Če smo pod stresom, veliko sedimo in imamo napačne vzorce dihanja (psoas si namreč deli skupno fascijo s trebušno prepono).

Torej, če med porodom ležimo, si iz več razlogov otežimo porod (čeprav ga olajšamo medicinskemu osebju):
1. Ugasnemo mišici psoas
2. Spremeni diameter medničnega obroča
3. Rojevamo proti gravitaciji

 

Veliko bolj naravno in lažje bi bilo rojevati v teh položajih ali pa v topli vodni kopeli.

Uporaba narkotikov , sploh epiduralne analgesije, uspava mišico psoas. Vse živčevje, ki oživčuje maternico, mišice medeničnega dna in mišico samo poteka skozi to isto mišico (med sprednjim in zadnjim delom le te). Zato ne pomaga več pri rojevanju in s tem pride do nenapredovanja poroda. Ali celo do fetalnega distresa, saj kot sem omenila, živčevje, ki oživčuje maternico, gre skozi mišici psoas.

 

Ko porod dalj časa ne napreduje, je praksa dodajanja umetnih popadkov. Gre za sintetični hormon oksitocin. Oksitocin je znan kot hormon sreče, inducira porod in spodbuja laktacijo. Sintetični hormon nikoli ne nadomesti naravnega. Ker omenjeni sintetični hormon nikoli ne vstopi v možgane, ne stimulira sproščanja endorfinov. Celo povzroča hiperstimulacijo maternice brez prave sprostitve med popadki. (To naj bi vplivalo celo na kasnejši avtizem pri otrocih.)

Problem umetnega oksitocina je tudi v regulaciji. Le tega nikoli ne moremo dozirati tako, kot bi to storila narava oziroma naši možgani. Raziskave so pokazale, da kombinacija epiduralne in umetnih popadkov zavirajo nastanek oksitocina po porodu, kar zavira nastanek materinega mleka! Vse to pa je povezano tudi s poporodno depresijo.

Epiduralna analgesija pa naj bi imela tudi posledice na dojenčka: zmanjšan ton, slabo hranjenje, zlatenica in senzorične motnje.

Poleg upočasnjevanja poroda ima epiduralna lahko tudi posledice na mamo: težave z omoticami, respiratorno paralizo, zaustavitev srca, poškodbe živcev in celo smrt. Najpogostejše težave, ki jih opažam pri mojih strankah, pa so povezane z uspavanjem hrbtnih mišic, ki podpirajo hrbtenico v kombinaciji s hormonom relaksinom, ki sprošča veti in sklepe – zato je po porodu zelo pomembno, kako se dvigujemo iz postelje, da ne naredimo škode hrbtenici.

Torej, če povzamem posledice epiduralne analgesie na potek poroda so to lahko:
1. Carski rez (zaradi zastoja poroda)
2. Ali rojevanje s pomočjo klešč, vakuuma
3. Episiotomija

Kakšne so posledice na dojenčka, če se rodi s carskim rezom?
1. Ker dojenček ni izpostavljen materinemu vaginalnemu mikrobiomu, ima večjo možnost za razvoj avtoimunih bolezni in drugih zdravstvenih težav.
2. Zaradi okrevanja matere in pomanjkanja naravnega oksitocina, se povezovanje ne začne takoj po porodu. To lahko vpliva na težjo vzpostavitev dojenja. Dojenčki, ki niso dojeni ali so dojeni le krajši čas, na drugačen način razvijajo svoj biom, saj nanj ne more pozitivno vplivati biom materinega mleka.
3. Prisotnost materine vaginalne flore lahko pomaga zmanjšati tveganje za debelost otroka v dobi odraslosti za 20%.
4. Več si preberite v blogu VBAC ali kako roditi vaginalno po carskem rezu in zakaj je to manj rizično.

Kakšne so alternative za obvladovanje bolečine na naraven način?
1. Rojevanje v topli vodi ali priprave na porod v topli vodi
2. Masaža (prej ali med samim porodom)
3. Akupunktura (prej ali med samim porodom)
4. Dula

Kako lahko preprečimo CR tudi, če smo ga prvič imele?
1. Ustrezna manipulacija brazgotine carskega reza (samomasažne vaje v programu Poporodni preporod ali/in visceralni manualni osteopat)
2. Vaje v globokem počepu (vendar moramo paziti na kolena in pravilen način izvedbe) in druge vaje za ustrezno lego dojenčka in drže matere (Celostna nosečnost, Vadba za nosečnice)
3. Odsotnost diastaze rektusov (Poporodni preporod)
4. Funkcionalno medenično dno (Preveri tu)
5. Sproščanje mišice psoas (v nosečnosti glej slikico zgoraj, sicer tudi del programa Celostna nosečnost in Poporodni preporod in drugih programov vadbene klinike)
6. Dihanje s trebušno prepono in medrebrnimi mišicami (yoga, ustrezni pilates, Celostna nosečnost, Poporodni preporod)
7. Obisk osteopata
8. Več hoje kot sedenja
9. Ustrezna prehrana in
10. več si preberite v blogu VBAC ali kako roditi vaginalno po carskem rezu in zakaj je to manj rizično

Želite izvedeti več?

1. Pridružite se FB skupini CARSKI REZ ali VADBENA KLINIKA Z ALJO MALIS

2. Izpolni naslednji kratek vprašalnik v zvezi s tvojim carskim rezom in v zahvalo ti bom poslala izbrano vajo! (Vendar me še spomni na info@vadbenaklinika.si)

3. Pridruži se nam na delavnici Naravna nosečnost & naravni porod ali v mini skupinah za nosečnice ali individualno.

Vas zanima še več?
Viri:

Dr. Fromberg Don’t Let Your Baby’s Microbiome Grow Up Too Fast!

Dr. Kelly Brogan Is Oxytocin the Link Between Breastfeeding and Depression?

Dr. kelly Brogan Epidural: Wolf in Sheep’s Clothing

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Komentirajte