Brazgotinjenje lahko povzroča nepravilno delovanje mehurja, neplodnost, povečuje diastazo rektusov, bolečine v sramni zrasti, zakrčenost notranjih stegenskih mišic, težave s prebavo, bolečine v trebuhu, slabšo telesno držo. Kako si lahko same pomagamo?

 

Carski rez ni preprost poseg. Čeprav vam zdravniki zatrjujejo, da ne prerežejo mišic, prerežejo njihove ‘tetive’ (aponevrotično tkivo). Bolj natančno, najprej prerežejo kožo, nato podkožni maščevje, fascijo (mišična ovojnica), peritonej (abdominalna ‘vreča’, ki drži organe), mezenterij (ovojnica, ki povezuje in drži organe znotraj peritoneja) in na koncu še maternico – mišico polno krvi. Nato morajo v obratni smeri tudi vse prerezane sloje zašiti nazaj. Ti posamezni sloji, ki so lahko prej drseli en mimo drugega, se med brazgotinjenjem pogosto med seboj zlepijo.

Brazgotina, ki nastane, je hkrati naša rešiteljica življenja, saj nas ‘zlepi’ nazaj skupaj, po drugi strani pa zalepi skupaj več tkiva, kot ga je bilo povezanega pred posegom. Tako nastanejo adhezije oziroma zlepljena tkiva. (Pri nekaterih več pri drugih manj).

Slika prikazuje adhezije (zlepljenja), ki lahko nastanejo po CR.

Predstavljajte si bluzo, ki se je zataknila v zadrgo vaših hlač. In predstavljajte si tako dvigniti roke ali iztegovati noge. Občutite zategovanje.

OPOZORILO: Ogled samo če imate ‘dober želodec’: kratek video, ki prikazuje potek rezanja tkiv.

Naj vam povem iz lastne izkušnje, da se mi je rana in vse okoli nje prav grdo zlepilo. Nihče, niti moja ginekologinja, fizioterapevtka ali osebje v porodnišnici mi ni povedal, da je rano potrebno globinsko masirati, takoj ko se šivi zacelijo in dokler je rana še ‘sveža’ , da s tem preprečimo nastanek odvečnih zarastlin (pri meni so bile kot ogromne olive). Še dobro, da sem poiskala manualnega terapevta, ki me je naučil te masaže. Sprva mi je šlo na jok, a sem vseeno uspela sama manipulirati brazgotinjenje in zmehčati ‘olive’, čeprav je bilo že nekaj mesecev po porodu. Sedaj sem tudi sama študentka manualne terapije in masaže rane so postale nekaj rutinskega pri delu s strankami.

Kdaj je pravi čas za mobilizacijo brazgotine carskega reza?
Počakati moramo vsaj 6 – 8 tednov, če pa so bile komplikacije (krvavitve, okužbe) pa seveda dlje. Tudi, če ste že nekaj let po CR, lahko še vedno ukrepate, saj se telesna tkiva nenehno obnavljajo in prilagajajo našim zahtevam. Le potrebovali boste več časa.

Kako mobilizirati brazgotino?
Lahko si jo masiramo same s prsti ali z žogico (oboje v nadaljevanju) ali s pomočjo manualnega oziroma visceralnega terapevta.

Kako si pomagamo brez pripomočkov?
– Uporabljamo blazinice prstov
– Ne uporabljamo olj in krem, ker ne želimo drseti po koži, ampak želimo doseči sloje pod kožo
Poglej si brezplačni video, ki je del 90 dnevnega poporodnega programa Poporodni preporod

Notranje adhezije veliko mojim strankam otežujejo zapiranje diastaze rektusov (razmika trebušnih mišic), spet drugim pripomorejo k nestabilni medenici, kot se je zgodilo k meni. Trebušna stena, kjer nastane rez se pripenja na medenico. Ko se pojavijo tam napetosti, lahko že zaradi nosečnosti in poroda razmaknjena medenica, dobi še dodatne oteževalne okoliščine pri okrevanju. Notranje brazgotine lahko naredijo obstrukcije na mehurju, ki se pokažejo kot neustrezno zadrževanje urina. V redkih primerih tako omrežijo maternico, da nadalnje nosečnosti niso več možne.

In kaj še pomaga boljšemu celjenju rane?

– Kvalitetna prehrana, veliko vode in dovolj počitka
Ustrezna vadba

Če planirate carski rez je zelo priporočljivo, da tkiva pripravite v naprej (jim povečate elastičnost) in tako delujete preventivno na negativne učinke brazgotinjenja.

Katere so še posledice adhezij invazivnih posegov v abdomen poleg nepravilnega delovanja mehurja, neplodnosti , težave s prebavo, bolečin v trebuhu?
– kot smo rekli oteženo celjenje diastase rektusov – ker zarastline vlečejo mišice in otežujejo celjenje (več o diastazi rektusov si preberite tu)
– Slabša telesna drža
– Bolečine v sramni zrasti in napetost v notranjsih stegenskih mišicah

Če želiš izvedeti še več, se nam pridruži podporni FB skupini CARSKI REZ.
Vabim te tudi k izpolnitvi kratkega vprašalnika v zvezi s porodom s carskim rezom!
Vljudno vabljena tudi k branju nadaljevanja tega bloga ZAMOLČANA DEJSTVA O EPIDURALNI, CARSKEM REZU, UMETNIH POPADKIH, FETALNEM DISTRESU IN OTEŽENEM DOJENJU.

PREVERI VSEBINO EDINSTVENEGA 90 DNEVNEGA ON-LINE PROGRAMA POPORODNI PREPOROD, KI VSEBUJE TUDI VAJE POVEZANE S CARSKIM REZOM!

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Reši kratek TEST, kdaj lahko pričneš z vadbo po carskem rezu!

Raziščite še več vsebin na temo:

Comments
pingbacks / trackbacks

Komentirajte