Mišice so ‘sužnje’ živčnemu sistemu oziroma možganom. Zato moramo vedno najprej nasloviti nevrološke vzorce, če rešujemo težave mišic in ne njihove biomehanike. Ta se bo popravila sama, ko bomo naslovili pravi vzrok težav.

 

Morda ne boste verjeli, ampak bolj kot vpliva na našo držo in gibanje sedenje, prisilne (in asimetrične) drže ter (ne)gibanje, ima bistveno večji vpliv naslednjih 5 senzoričnih ‘organov’ oziroma ‘senzoričnih vstopnih točk’:

 

 1. Oči (sposobnost konvergence in ne samo to!)
 2. Stopala (porazdelitev teže)
 3. Položaj čeljusti in zob & vestibularni sistem (sistem za ravnotežje v ušesu)
 4. Proprioceptorji v fascijah (ter koži, mišicah in sklepih)
 5. Integracija primarnih refleksov in možganskih hemisfer

 

Oči so naš najpomembnejši senzorični organ (ne samo za vid), ampak tudi za držo in držo v gibanju.

 

Ne verjamete?

 

 

Poglejmo si iluzijo iz Muzeja iluzij: Hoja po stabilni trdni površini predstavlja za naše možgane zelo turbulentno stanje, saj se vsa njena okolica vrti oziroma premika. Oči predvidijo, da se tla premikajo in  sporočijo možganom, da  se začnemo opotekati in loviti ravnotežje, kot da bi se nam dejansko vrtela tla pod nogami  in ne prostor okoli njega. To je ‘živ’ dokaz, kako sta naša drža in gibanje odvisna od sporočil, ki jih pošljejo oči možganom!

 

Tako kot nas oči  ‘zavedejo’ v tem primeru, nas lahko zavajajo (oziroma naše možgane) vsak dan, s čimer vplivajo na postavitev naše drže in način gibanja (sicer ne v tako ekstremni obliki, ampak takšni, ki vseeno pusti posledice na kvaliteti našega gibanja in življenja.)

 

Ker imamo dve očesi, nastane problem takrat, ko eno oko ne sledi cilju (ne zdrži enake fiksacije) enako kot drugo oko, čemur rečemo problem divergentnega očesa. Ta problem ima kar 90% ljudi.

 

Konvergenčno neravnovesje izkrivlja naše dojemanje sveta. Možgani morajo obdelati in popraviti dve asimetrični sliki, da ustvarijo eno samo sliko. Ta prilagoditev je izguba energije, stres za telo in povzroči posturalne prilagoditve.

 


Test za očesno konvergenco. Očem na sredini približamo svinčnik. Nato ga fiksiramo z obema očesoma hkrati (glej tudi spodnji gif). Opazujemo, če eno od očes ne uspe enako fiksirati cilja kot drugo. To oko je divergentno oziroma leno.

 

Oči upravlja 12 očesnih mišic. Ko mišice enega očesa ne delujejo tako, da bi oko lahko konvergiralo (v tem primeru gledalo v svinčnik), govorimo o ‘lenem očesu’. Leno oko dostavi možganom drugačno sliko kot pravilno delujoče oko. Ta razlika v dostavi informacij povzroči posledično, da možgani izdajo drugačna, manj ustrezna navodila za držo (in gibanje).

 


Test za divergentno oko. Ali opazimo, kako njeno desno oko ne konvergira (ne sledi tarči)?

 

Če možgani dobijo ‘asimetrične senzorične vhodne podatke’, potem tudi izdajo ‘asimetrična izhodna oziroma motorična navodila’. To se izraža v asimetrični drži, kjer je ena rama nižja od druge, medenica nagnjena na eno stran ali zasukana, stopala neenakomerno obremenjena ipd. Takšna drža v gibanju potem lahko privede do obrab, bolečin in poškodb.

 


Rezultati vaje so lahko vidni praktično takoj! Na levi sliki vidimo, da njegovo levo oko ne konvergira. Na desni sliki vidimo obe očesi pravilno konvergirata.

 

Dejansko se ob neusklajenih senzoričnih podatkih, ki prihajajo v možgane, ustvarja stres v telesu (z aktivacijo kortizola oziroma stresnih hormonov) telo pa izgublja veliko dragocene (življenjske) energije, da zagotavlja gibanje z ne-centriranimi sklepi.

 

Naše oči komunicirajo z našimi celotnimi možgani, od te komunikacije pa ni odvisna samo drža in gibanje, ampak tudi sposobnost razumevanja, kaj beremo, kako se soočamo s stresom in celo naša prebava, mišično-skeletne bolečine in vrtoglavica.

 

Ali veste, da na kvaliteto delovanja naših oči (sledenja tarči) vpliva dhanje skozi usta? Dihanje skozi usta povzroči nepravilno lego čeljusti in jezika, le ta pa vodi v nepravilno lego glave in obremenitev možganskega debla iz kjer izhajajo možganski živci, ki oživčujejo oči (in čeljust in nekatere vratne ter ramenske mišice).

 

Prav tako negativno vpliva stiskanje zob podnevi! Ali veste, da se v času budnosti  zobje ne bi smeli stikati med seboj (zobje zgornje in spodnje čeljusti)? Jezik bi moral počivat na ustnem nebu – brez dotikanja zob, zobje pa se ne bi smeli direktno stikati.

 

Naša drža (in drža v gibanju) je tako rezultat, posledica oziroma odgovor možganov na senzorični input (vnos senzoričnih dražljajev) iz oči, stopal.. Dobesedno oči, stopala in vse vmes med njimi 24 ur na dan non stop zagotavljajo informacije o telesu, položaju telesa v prostoru, o okolici.. našim možganom.

 

Torej, če se pri težavah našega mišično skeletnega aparata oziroma kar celega telesa osredotočamo le na (lokalno) mehaniko mišic, fascij in sklepov, potem smo spregledali bistvo! 

 

Veda, ki nas uči povezovanja oziroma iskanja vzrokov v naši živčni centrali se imenuje posturologija (iz besede ‘postura’, ki pomeni drža) in temelji na znanstvenih študijah.

 

Posturologija uči korigirati telo in njegovo gibanje preko stimulacije senzoričnih vstopnih točk kot so  oči, stopala, čeljusti in koža..

 

Vzrok za slabo držo in gibanje je dejansko nevrološke narave, zato reševanje težav po klasičnem ‘lokalnem’ in biomehaničnem principu ne odpravlja vzroka težav. Nevrološke poti, ki so povezane s konvergenco oči so direktno povezane z nevrološkimi potmi, ki premikajo naše intrinzične (globoke, stabilizacijske) mišice vretenc. Iz tega razloga ne moremo zavedno nadzorovati teh mišic, lahko pa jih preko posebnih vaj za oči! (Beri dalje.)

 

Primer: Če nas boli rama in naslovimo zgolj ramo pri reševanju težav, težav ne bomo odpravili trajno. Za bolečine v rami je lahko razlog v kombinaciji divergentnega očesa in ugriza (okluzije tipa II). Obe težavi ‘napajajo’ možganski oziroma lobanjski živci, ki izhajajo iz možganskega debla. Prav tako zgornjo trapezasto mišico (ki se pripenja tudi na lopatico, ta pa na ramo) oživčuje možganski in ne spinalni živec (akcesorni živec – možganski živec XI), na katerega ‘negativno’ vplivata optični in trigeminalni živec. Vsi ti živci izhajajo iz predela, ki se imenuje ‘medial longitudinal fasciculus’, katerega naloga je da usklajuje gibanje glave in oči.

 


Odlično predavanje posturologinje Annette Verpilot razkriva delovanje možganskih živcev v povezavi z očmi, čeljustjo in trapezasto mišico. Mimogrede, ali veste, da je jezik povezan z mišico, ki dviguje lopatico?

 

Zato je vedno dobro, da najprej naslovimo oči (in tudi najlažje).

 

 Vse to je direktno povezano s pojavom ‘vratne grbe’ oziroma ‘forward head posture’, o katerem smo že pisali v prispevkih:

1.Vpliv položaja čeljusti in čeljustnega sklepa na celotno telo

 1. Vratna grba – kateri so vzroki posledice in kako jo odpravimo?

 

Oči tudi komunicirajo z različnimi jedri (‘nuclei’) v možganih, ki so ‘odgovorni’ za slabost na potovanjih, na morju, da zaspite pred televizijo, imeti strah pred večjimi ali majhnimi prostori.

 

Očesna konvergenca vodi (vsaj po enem letu trajanja) v nesorazmerno porazdelitev teže na stopalih in njihovo mehaniko – kar vodi v telesno neravnovesje.

 


Še en ‘utrinek’ iz javno dostopnega videa, ki prikazuje povezavo med divergentnim (lenim) očesom in neenakomerno porazdelitvijo teže telesa na stopalih, ki rezultira v slabi, asimetrični drži, ki povzroča bolečine.

 

72% ljudi po svetu hodi z neravnovesjem v mehaniki stopal. Mehanika stopal nato vpliva na mehaniko gležnja, mehanika gležnja vpliva na mehaniko kolen, mehanika kolen vpliva na mehaniko kolkov in medenice in vse tako naprej navzgor po hrbtenico do čeljusti in oči.

 

Rezultat? Večja obraba sklepov, povišana vnetna stanja v telesu, napetost v mišicah in fascijah. Poveča se produkcija kortizola, zmanjša pa tvorba rastnega hormona (ki je ključen za dolgoživost in izgradnjo mišične mase.)

 

Vse skupaj pa se začne že.. v maternici! In kako pomagamo svojim otrokom? (Tema naslednjega blog zapisa!)

 

Želite izvedeti več? Organizirali smo webinar z Juretom Tuškom, odličnim osteopatom in posturologom s svojo prakso, kjer bomo govorili tudi o razvoju otrok. Oglejte si posnetek webinarja!

 

Želite prejeti video vaje za oči? Kliknite spodaj in se prijavite! Video vam bo poslan v roku 24 ur (Na prijavo ne prejmete nobenega povratnega sporočila). 

 

Če vam je zapis in tematika všeč, jo prosim delite naprej med svoje znance in prijatelje. Hvala.

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Showing 40 comments
 • Simona Zagožen Ilić
  Odgovori

  Pozdravljena, želela bi vaje za oči. Sem ze sama opazila, da je eno oko bolj leno

 • Barbara
  Odgovori

  Želela bi webinar in vajo za oči. Hvala.

  • Dolovski Marjana
   Odgovori

   Živjo,Jure je tudi mene rešil,ker imam nekaj tezav,si zato želim webinar in vaje za oci.

 • Zdena
  Odgovori

  Želim samo vajo za oči. Hvala.

  • Ksenija
   Odgovori

   Želela bi webinar in vajo zaoči

   • Jana Sirc
    Odgovori

    Pozdravljena, prosim te za vaje za oči, prijavila pa bi se tudi na webinar.

    • Irena
     Odgovori

     Spoštovani,
     prosim za vaje za oči. Zanima me tudi webinar.
     Hvala.

  • Jure Kosi
   Odgovori

   Pozdrav, želel bi webinar in vajo za oči

  • Jolanda
   Odgovori

   Zelim se prijaviti na webinar in prosim za vajo za oci.

 • Ana
  Odgovori

  Pozdravljena! Želela bi dostop do webinarja in vaje za oči.

 • Tina
  Odgovori

  Pozdravljena, zanima me oboje – vaje in predavanje. Hvala!

 • Senta
  Odgovori

  Pozdravljeni, prosila bi za vajo za oči. Hvala.

 • Eva
  Odgovori

  POzdravljena,
  tudi mene zanima oboje – predavanje in vaje. Hvala!

  • Danijela Lipovsek
   Odgovori

   Zanimiva tema. Tudi jaz bi želela oboje. Hvala

   • Karmen
    Odgovori

    Pozdravljena, tudi jaz bi prosila za vaje za oči.
    Zanima me pa tudi, če je možno dobiti posnetek webinarja? Hvala.

 • Barbara KB
  Odgovori

  Zdravo,

  prosim za vaje za oči.
  Lep pozdrav,
  Barbara

 • Urška
  Odgovori

  Zdravo, tudi jaz bi želela vaje za oči in predavanje =)

  • Tatjana Mlekuž
   Odgovori

   Pozdravljeni, želela bi vaje za oči.

  • Dunja Bernot
   Odgovori

   Pozdravljena,
   želela bi webinar in vajo.
   Lp Dunja

 • Te
  Odgovori

  Tudi mene zanima oboje. Hvala!

  • Maja
   Odgovori

   Zdravo, tudi jaz bi prosila za oboje. Hvala!

 • Halilović Anja
  Odgovori

  Zanimajo me vaje za oči. Hvala!

 • Tatjana Jeglič
  Odgovori

  Alja zdravo! Jaz bi se prijavila na webinar z Juretom in me zanimajo tudi vaje za oči. Morda lahko karkoli od tega nato implementiram na svoje kliente. Hvala in lep poletni pozdrav. Tatjana

  • Alja Malis
   Odgovori

   Tatjana, z veseljem! Si na listi!

   • Anita
    Odgovori

    Zanimajo me vaje za oči.

 • tadej verbošt
  Odgovori

  Zdravo,
  mene zanima webinar in vaje za oči.
  Pozdrav,
  Tadej

 • Katarina
  Odgovori

  Živjo, zanima me vaja za oči.
  Lp
  Katarina

 • Nina Biba Erjavec
  Odgovori

  Naravnost čudovito je kako je vse v telesu povezano in kako vsaka še tako majhna malenkost vpliva na celoto. Hvala Alja, prav veselim se webinarja in prav tako tudi vaje za oči. Lep dan, Nina

 • Neža
  Odgovori

  Pozdravljena,
  Zanima me oboje. Hvala.

 • Neja
  Odgovori

  Pozdravljeni. Prosim za vajo, za oči in predavanje. Hvala

 • Irena Mrak
  Odgovori

  Prosim vajo za oči. Hvala

 • Marija Klun
  Odgovori

  Delam vaje za oči. Mislim, da sem na pravi poti. Pozdrav!

 • SAŠA FIRM
  Odgovori

  Želim prejeti video vaje za oči.
  V naprej najlepša hvala

 • Milivoj Kačič
  Odgovori

  Želim prejeti video vaje za oči. Neverjetne povezave v tem našem telesu.
  Lp in hvala.

 • Marija
  Odgovori

  Jaz bi tudi.

  • Nuša Koban Čugura
   Odgovori

   Pozdravljena, tudi jaz si želim vaje za oči in se udeležiti webinarja. Lp

 • damijana
  Odgovori

  želela bi webinar in vaje za oči

  • Urška
   Odgovori

   Pozdravljeni, želela bi webinar in vaje. Hvala

 • Simona Špik
  Odgovori

  Pozdravljena,
  prosila bi za vaje in webinar.

 • Ivica
  Odgovori

  Pozdravljeni,
  želim oboje. Hvala.

Komentirajte