Izgled našega trebuha ni pomemben samo z estetskega vidika, čeprav je tudi ta zelo pomemben za dobro samopodobo, za njim se skriva resnica, kaj se dogaja z našim telesom.

Naš trebuh je center naše stabilnosti, nosi pomembne telesne organe in je dom našega najpomembnejšega mikroboma – črevesnega.

Trebušček kot ‘puding’.., ‘nosečniški’ trebušček.., povešen trebušček.. je znak, da smo izgubili ravnovesje in harmonijo za optimalno delovanje našega telesa.

Z evolucijskega vidika je bilo kopičenje maščobe okoli trebuha ključno za preživetje matere in dojenčka skozi težke zimske čase. To kopičenje regulira hormon estrogen. Ker imamo dandanes toliko motilcev hormonov, ki posnemajo njihovo delovanje, a na škodljiv način, v svoji prehrani, domači in gospodinjski kozmetiki, se to kopičenje nekaterim dogaja non-stop, čeprav živimo v okolju, kjer ni več nobene bojazni, da bi ostali brez hrane in ogrozili svoje in otrokovo življenje.

V tem zapisu si bomo podrobneje ogledali dva največja vzroka za nastanek in vztrajanje ‘maminega’ trebuščka.

 

Če ste predhodno že izločili diastazo rektusov – razmik trebušnih mišic (najhitrejši test lahko opravite TU), potem se lahko posvetimo drugima dvema razlogoma, ki pestijo tudi moški svet

 

1. ‘SKRIVNOST’ – NAČIN KREPITVE TREBUŠNIH MIŠIC

 

Preden karkoli povemo na temo krepitve trebušnih mišic, morate vedeti, da NE OBSTAJA NOBENA VRSTA VADBE, ki bi ciljala trebušne mišice in povzročala ‘topljenje’ maščob v tem predelu.

Zdaj, ko smo razbili ta mit, se lahko lotimo resnega dela. Naslednji stavek vam bo spremenil pogled na vadbo trebušnih mišic! Vsaka vaja za trebušne mišice, kjer opazite, da se vam trebuh dvigne, dejansko POVEČUJE vaš obseg trebuha! Ponovimo še enkrat.

Vsaka vaja za trebušne mišice, kjer opazite, da se vam trebuh dvigne, dejansko POVEČUJE vaš obseg trebuha!

Kar ulezite se na hrbet in naredite klasični trebušnjak (dvig trupa) in poglejte svoj trebuh. Trebušna stena se je dvignila, kajne? Sedaj pa dvignite obe nogi hkrati, trebuh je spet narastel, ne? Tudi pri planku se vam to lahko zgodi. (držanje planka več kot par sekund je tako ali tako kontraproduktivno).

O tem smo že pisali v blogu KATERIH 7 VAJ NE SMETE NIKOLI IZVAJATI, ČE ŽELITE RAVEN TREBUH. Tukaj si lahko dodatno pogledate vse neustrezne vaje in položaje (nekaj jih je celo v Tibetanskih vajah, ste vedeli?). Prav tako so trebušnjaki zelo škodljivi za otroke, o čemer smo tudi že pisali.

Kaj se je zgodilo? S takšnimi vajami hote ali nehote prekomerno povečamo pritisk v trebušni votlini (intra-abdominalni pritisk). S tem pa ne samo povečujemo trebuh, ampak spravljamo v stisko tudi medenične organe, medvretenčne diske, želodec.. itd. Posledice na daljši rok so lahko bolečine v križu, hernija, hiatalna hernija, inkontinenca, prolaps, diastaza rektusov..

 

Torej, če želite raven trebuh, takoj prenehajte izvajati vaje, ki vam povečujejo obseg trebuha!

 

Torej, če te vaje izločimo, kaj nam sploh še ostane? Dobro vprašanje. Še posebej za vse, ki trenirate v fitnesih, po youtube videh, na funkcionalnih vadbah, kjer se inštruktorji niso poglobljeno ukvarjali z diastazami, inkontinenco, prolapsom medeničnih organov in tako niso imeli priložnosti ali želje bolje raziskati ‘ozadja trebušnjakov’ in ‘razviti’ svojih vaj. Kar vidim je enostaven ‘copy paste’ en od drugega. Na kakršnikoli omenjeni vadbi ste torej deležni le klasičnih trebušnjakov, ‘zapiranja knjige’, dvigovanja nog, dvigovanja trupa, plankov in ‘mountain climberjev’. Je tako?

Pri nas je drugače. (Mora biti, sicer vam ne bi mogli pomagati pri omenjenih težavah.) Vse naše vaje za trebušne mišice (in telesno jedro) so popolnoma drugačne, sveže, zabavne, lahke in učinkovite. Velikokrat vključujejo tudi sodelovanje naših otrok.

 

Eden izmed takšnih primerov vaj najdete v spodnjem videu. Pri takšnem načinu krepitve trebušne mišic:

  • Ne dvigujete oziroma povečujete obsega trebuha
  • Trenirate oziroma elastično podaljšujete in skrajšujete tudi STRANSKE TREBUŠNE MIŠICE, ki so ključne v zgodbi ‘ravnega trebuha (preverite v drugem videu zakaj)
  • Elastično podaljšujete prsno mišico (ki je skrajšana zaradi ur in ur dela za računalnikom, zaradi nošenja otrok, kuhanja..)
  • S tem izboljšujete svojo držo
  • S tem povabite k sodelovanju tudi mišice medeničnega dna
  • Mimogrede zloščite tla
  • In motivirate za gibanje tudi svoje otroke

 

 

2. ‘SKRIVNOST’ – NAČIN ‘PREHRANE ‘ TREBUŠNIH MIŠIC

V drugem delu pa vam razkrivam, kaj je z prehranskega vidika največji razlog, da se vam nabira maščoba okoli trebuščka. (Česar z vajami ne dosežete!) Ne bom dolgočasna in vam govorila škodljivosti procesirane hrane, o prevelikih količinah hrane, o prepogostih dnevnih obrokih in prigrizkih, o tem da se tudi beljakovine spreminjajo v sladkor ali maščobo ter o škodljivosti sladkorja.. to verjetno že vsi veste..

Tukaj ste zato, da se naučite kaj novega o delovanju svojega telesa, je tako?

V spodnjem videu vam razkrivam substanco, ki se dnevno nahaja na našem jedilniku, dostikrat ali še posebej tistim, ki skrbijo za ‘zdravo prehrano. Ja, prav ste prebrali, tistim, ki skrbijo za zdravo prehrano! Žal gre za rastlinski paradoks, ki je tudi naslov knjige ‘The plant paradox’, ki sem jo za vas preučila in vam v spodnjem videu sporočam bistvo! Ne boste verjeli svojim ušesom!

 

Video vam razkriva drugi del skrivnosti o ravnem trebuščku in zdravim ‘ozadjem’ trebuščka.

 

Mimogrede, ali veste, da je visceralna maščoba (maščoba okoli notranjih organov) lahko indikator za nastanek različnih bolezni, med drugim tudi demence? Ne gre samo za izgled! Že tuj pregovor pravi: “Fat in your gut, you’re out of luck!” (Maščoba okoli trebuha prinaša nesrečo!)

 

Tako, spoznali ste bistvo vaj za trebušne mišice in bistvo prehrane (razloženo na ekspresno kratek način). Samo toliko, da veste, da obstajajo še drugi pogledi in rešitve za vas. Morda vam bo to dovolj. Ampak, če ste vsaj četrt toliko radovedni, kakor jaz in vas zanima več že zaradi svojih otrok, ne samo sebe, si boste verjetno želeli naložiti še BREZPLAČNI VIDEO – uvod v novi priročnik ZDRAVO ČREVO – ZDRAVO TELO (IN MOŽGANI). Konec koncev se življenje ne vrti le okoli trebušnih mišic (in zadnjice) – je tako?

 

Iz lastnih izkušenj vam povem, da če poskrbimo za dobro počutje samo enega dela našega telesa, poskrbimo za zdravje, vitalnost in fitnes celotnega telesa! Da, prav ste slišali. Obstaja način, kako negovanje SAMO ENEGA DELA, koristno vpliva na vse. Žal pa deluje tudi v obratni smeri. Slaba kondicija tega dela telesa, prinese bolezni, alergije, slabo počutje, tudi raka, demenco, debelost, diabetes, fibromialgijo, avtizem, prezgodnje staranje, gube.. no, saj ste razumeli, ne?

Vas zanima, kateri del telesa je to? Če še niste uganili, si morate obvezno naložiti brezplačno predavanje in ugotoviti, kako lahko olajšate življenje sebi, svoji družini ter predvsem svojim otrokom na dolgi rok!

 

Priročnik je tu! 

Ne boste verjeli, ampak za nastanek tega priročnika sem preštudirala že 10 knjig! (Počutim se kot da pripravljam doktorsko nalogo). Vse so vezane na najnovejše raziskave človeštva o dekodiranju človeškega genoma (obdobje zadnjega desetletja). S temi odkritji so vse teorije o dietah in hujšanju postale zgodovina! Pa ne samo to. Tudi medicinsko zdravljenje z zdravili (beri ‘lajšanje simptomov’) se postavlja pod vprašaj. Priročnik bo tako presegel praktično vse druge online programe (povzetek le tega bo dodan tudi v program Transformacije).

Tokrat boste dobili v enem popolnoma vse, kar potrebuje naše telo, da ohranja zdravje, se praktično ne stara in je fit ter vitalno (in v odsotnosti bolečin) – od prehrane, gibanja, antistesnih tehnik in drugih ‘biohakov’, ki so tudi mene (pozitivno) šokirali in fascinirali in komaj čakam, da vse te recepte in trike delim z vami!

Priročnik bo vseboval tudi nekatere vaje (za zdravo črevo in posledično celo telo), vsekakor pa imamo na voljo veliko drugih programov, ki bi potešile ‘lakoto’ pa kvalitetnem celostnem treningu.

 

 

Če vam je bil všeč zgornji trening za trebušne mišice, najdete še velikooo več takšne in podobne vsebine v sledečih programih:

 

Imate kakšno vprašanje? Pišite spodaj v komentar in z veseljem vam bom odgovorila na vsako vprašanje! Je vaš problem bolj kompleksen? Naročite se na individualno obravnavo z Aljo Malis. Želite vaditi v naših mini skupinah? Oglejte si vrste in razpored vadb.

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Komentirajte