V otroštvu so me zelo pogosto pestili glavoboli in sinuzitsi. V odrasli dobi malo manj, pa vseeno. Ko se mi je glavobol enkrat začel razvijati, ga nič ni ustavilo. Niti pitje vode niti spanje. Še huje, v spanju se mi je po navadi še poslabšal! Za glavobole sem morala vzeti ketonal, navadni lekadol ali aspirin mi nista pomagala.

 

Močnejši glavoboli so me zopet pestili v nosečnosti in občasno tudi kasneje. 

 

Pred letom dni sem začela izvajati Wim Hof metodo.

 

Ko me je v tem času enkrat zopet močno začela boleti glava, sem si rekla, da bom probala to rešiti z dodatnimi serijami dihalnih vaj po tej metodi, saj naj bi delovala tudi protibolečinsko. Poleg redne jutranje serije sem popoldan, ko se me je lotil glavobol, naredila še eno serijo in potem še eno pred spanjem. 

 

 

Še predno sem zaspala je glavobol popolnoma popustil! Kaj takega se mi še ni zgodilo v življenju! Še nikoli nisem nobenega glavobola rešila brez medikamentov!

 

Kako izgleda v praksi ta dihalna vaja?

 

Izvajamo jo leže na hrbtu, najbolje v mirnem in zatemnjenem prostoru:

  1. Naredimo 30-40 zelo globokih glasnih in pretiranih vdihov (s hitrimi in kratkimi izdihi) pri čemer se dvigujeta tako trebuh kot prsni koš.
  2. Ob zadnjem izdihu zadržimo dih. Ne dihamo. (To ponavadi traja 1-3 minute). za dodatni učinek si ves čas predstavljamo, kako bolečina izginja.
  3. Ko nam začne zmanjkovati zraka, globoko vdihnemo in zadržimo dih za 15 sekund.
  4. Ponovimo vse skupaj še 3-4 krat. To je ena serija dihalne vaje.
  5. Celotno serijo po potrebi naredimo 1-3x v dnevu 

 

Pred in po dihalni vaji spijemo kozarec vode (po možnosti z limono, da voda dobi življenje).

 

Za bolj natančen prikaz in razlago, se lahko udeležite naše delavnice Postani sam svoj terapevt oziroma najdete v online programu Stres & vagus.

 

PS: Meni je ta vaja pomagala v kali zatreti tudi napad nealergijskega rinitisa, in herpesa!

 

Glavoboli so seveda različnih vzrokov, preveč jih je, da bi vse našteli oziroma, da bi vse razumeli. V nadaljevanju vam bom razložila nekaj razlogov, med katerimi boste morda prepoznali vaš glavobol in še nekaj trikov!

 

Eden od vzrokov migrene je vnetje freničnega, vagusnega in trigeminalnega živca, ki ga v veliko primerih povzročijo nevrotoksini virusa pasovca.

 

Če je to vzrok vaših glavobolov, vam lahko pomaga sok zelene! Ja, prav ste slišali, sok zelene. 

 

Sok zelene deluje protivnetno na te ključne živce, saj ublaži njihovo zastrupljenost z nevrotoksini – skupki natrijevih soli iz soka zelene delujejo kot ščit.

 

Kako uživamo sok zelene?

 

 

Vsako jutro (tudi ko nas ne boli glava) pijemo na tešče pol litra sveže stisnjenega soka pol stebelne zelene. (To prakticiram tudi sama in resnično deluje na več različnih področjih!)

 

Naslednji možen vzrok za glavobole so depoziti težkih kovin v možganih.

 

Gre še posebej za živo srebro in aluminij. Vsi smo imeli ali imamo še amalgamske zobne zalivke, jemo ribe z onesnaženega morja in smo hrano kdaj zavijali v aluminijasto folijo, pili pijače iz pločevink, prejeli cepiva itd..

 

Če se te kovine nakopičijo v možganih, lahko povzročijo pretirano delovanje, saj preprečujejo naraven tok električnih impulzov. Impulzi se začnejo odbijati, kar povzroči ‘pregretost’ in s tem glavobol.

 

Opomba: Težke kovine v možganih, ki oksidirajo dobesedno povzročijo ‘rjavenje’ možganov in posledično nalaganje ‘zaščitnih plakov (oblog), kar potem lahko vodi v demenco in Alzheimerjevo bolezen.

 

Tudi v tem primeru pomaga pitje soka zelene, ki (delno) izniči delovanje težkih kovin, nahrani možganske celice in omogoča (kot najboljši elektrolit na svetu) boljši prenos signalov (med nevroni). Zelo koristna hrana so v tem primeru gozdne borovnice. Svetujemo pa tudi redno posluževanje IR savne (pazite, kakšne grelce ima – visoko ali nizko EMS!).

 

Kot pomemben razlog glavobolov in migren bi lahko navedli tudi kronično dehidracijo telesa, premalo kisika v celicah in lenobna jetra.

 

V tem primeru po telesu teče ‘umazana kri’, ki je jetra (polna toksinov, težkih kovin, virusov kot EBV, HPP 6..) niso uspela očistiti. Ko jetra ne delujejo optimalno, tudi limfa stagnira. Ko limfa stagnira in odpadne snovi niso odpremljenje proti izhodnim točkam iz telesa, potem naše celice stradajo (kisika, hranil in vode) pri ‘polni mizi’.

 

Več o limfi in jetrih v naših brezplačnih webinarjih.

 

Pri tem veliko pripomore prehrana z visoko vsebnostjo maščob, ki je največkrat kombinirana z ogljikovimi hidrati ali beljakovinami – tako da je težje procesirana.

 

Te maščobe nasičijo krvni obtok, saj izrivajo kisik in povzročijo, da ga nekateri organi, kot so možgani, dobijo premalo.

 

Sok zelene pomaga razpršiti maščobe v krvnem obtoku, Wim Hof metoda pa pomaga kisik spraviti v celice.

 

Sok zelene, ki je najboljši vir elektrolitov, živa voda, ki edinstveno hidrira naše telo in pomaga izboljšati kakovost naše žive vode v telesu.

 

V bistvu je že vsaka metoda zase (zelena ali WHM) tako močna, da bi dosegla naš cilj, vendar sta metodi v kombinaciji, vsaj zame, kot super ‘nadnaravno’ zdravilo!

 

In da, prav ste razumeli, tako metoda  sočenjem zelene, kot Wim Hof metoda pomagajo čistiti in obnavljati jetra in pognati limfo po telesu!

 

Ko enkrat rešimo svoja jetra, rešimo marsikatero drug tegobo ali bolezen!

 

Glavoboli in migrene povezani s stresom.

 

Stres, še posebej kronični pomeni za telo kronično pripravljenost za boj ali beg. To pomeni kronično napetost v mišicah in kronično sproščanje stresnih hormonov (kortizol, adrenalin), kar telo zelo utrudi. če zraven dodamo še pomanjkanje (kvalitetnega) spanja in dodatni stres v obliki toksinov (iz okolja in tistih ki jih že imamo v telesu), omejujočih prepričanj, potlačenih čustev, strahov..

 

Kronično sproščanje adrenalina je za telo neustrezno, če ne škodljivo. Odvečni adrenalin v možganih lahko povzroči glavobole in migrene.

 

Tudi v tem primeru izredno pomaga kombinacija Wim hof metode in svežega soka zelene.

 

Sama sem celo ustvarila program Stres & vagus in delavnico Postani sam svoj terapevt, kjer se o teh stvareh učimo malo širše in z veliko praktičnimi nasveti.

 

Glavoboli so lahko povezani tudi z neintegriranim primitivnim Morojevim refleksom

 

O tem smo podrobneje pisali v prejšnjem prispevku v povezavi z ankisoznostjo. Včasih se določeni primitivni refleksi pri dojenčkih ne ‘opustijo’ oziroma ne razvijejo v bolj napredne reflekse ali motorične vzorce. Posledice tega se ne kažejo le pri otrocih, ampak tudi odraslih.

 

Eden takšnih refleksov je Morojev refleks, ki je viden pri dojenčkih praviloma nekje do četrtega meseca starosti in lahko iz različnih razlogov ne izzveni popolnoma ali pa se v določeni starosti ‘reaktivira’ (na primer po porodu, po travmatskem dogodku) in s tem ustvarja avtomatske stresne odzive tudi na ljudi/dogodke, ki ne predstavljajo dejanske grožnje.

 

Posledično telo kronično izloča stresne hormone, kar vodi, kot smo že omenili, v posledice kroničnega stresa, ki se pogostokrat manifestira kot kronični glavoboli in ali migrene.

 

V ta namen obstajajo terapije in vaje.

 

Glavoboli so lahko povezani z negativno miselno naravnanostjo

 

Večina ljudi vsak dan razmišlja 90% enake misli kot dan pred tem oziroma v preteklosti. Če imamo kronične težave ali glavobole, potem to pomeni, da se non stop vrtimo v istem krogu. Enake (negativne, stresne)  misli producirajo enake odločitve oziroma dejanja in ta dejanja ustvarjajo enake čustvene odzive. Ti čustveni odzivi regulirajo naše gene, ki izločajo določene beljakovine, ki določajo obliko, strukturo in funkcijo telesa vključno s potencialno disfunkcijo, kot je glavobol.

 

Kaj lahko storimo? Preverite v našem predhodnem zapisu, kako misli regulirajo naše zdravje ali bolezen, odvisno kaj izberemo.

 

Taki glavoboli oziroma bolečina so opozorilo, da nekaj ne delamo prav. Ni vedno rešitev, da jih momentalno ‘zadušimo’ do naslednjega izbruha, ker so lahko le vrh ledene gore. Če telesu ne prisluhnemo, se lahko iz njih oziroma iz problema, ki jih napaja, razvije marsikaj bolj nezaželenega kot je hašimoto obolenje ščitnice, fibromialgija ali katerakoli druga bolezen.

 

Potem pa so tu še glavoboli in migrene povezani s položajem čeljusti oziroma čeljustnega sklepa, drže vratne hrbtenice ali drže telesa od vratu navzdol vključno s stopalnimi loki.

 

Položaj čeljustnega sklepa (temporomandibularni sklep ali kratica s tujko TMJ) vpliva na delovanje trigeminalnega živca oziroma zategnjenost pripadajočih vratno-čeljustnih mišic, ki nam (največkrat) zategnejo glavo iz poravnave (naprej – ‘forward head posture’) in povzročijo tenzije v možganih, ki privedejo do glavobola. Preberite več!

 

Vzrok teh težav je lahko stres

 

lahko pa tudi priraščenost jezika, dihanje skozi usta, ki povzroči nepravilen razvoj ‘neba’ (zgornje čeljusti maxile) in posledično spodnje, kar pa vodi lahko tudi v zožanje sinusnih dihalnih poti (s kroničnimi sinuzitisi, ki že sami po sebi povzročajo glavobole) in seveda nepravilen položaj čeljusti in zob.

 

Težave s čeljustnim sklepom pa se lahko začnejo tudi od spodaj navzgor – od stopal navzgor ali od telesnega jedra navzgor.

Program Odkleni vratno grbo vam lahko pomaga rešiti večino omenjenih težav v tem odstavku za spreminjanje položaja čeljusti in lobanjskih kosti pa  potrebujete funkcionalnega zobozdravnika in kranio-sakralnega terapevta.

 

Če pogledate 3 slike tega zapisa, boste vedeli, na kaj se sama osredotočam vsak dan kot del samozdravljenja.

 

Kaj pa vi? Kakšna je vaša zgodba, izkušnja ali izziv?

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Komentirajte