TELESNE MERITVE NATEG ALI?

Se je zgodilo tudi vam? Da so vam v fitnes centru ponudili telesne meritve in to celo zastonj? Uau,  fantastično, ne? Ali ste prisopihali na Šmarno goro in so vas tam samooklicani ‘health coachi’ počastili z brezplačnimi meritvami telesne sestave?

Pa si poglejmo te meritve malo bolj podrobno..

BIOELEKTRIČNA IMPEDANCA – največkrat zlorabljena oziroma neprimerno uporabljena metoda za ugotavljanje telesne sestave med osebnimi trenerji in ‘health/welness coachi’. To je tista posebna tehtnica (največkrat tanita) oziroma tista naprava, kjer vam izmerijo deleže telesne maščobe, da ostanete zaprepadeni.


Kaj sploh je bioelektrična impedanca, kako se jo pravilno uporablja in koliko je natančna?

BEI temelji na prevodnosti vode v telesu. Maščoba vsebuje manj vode kot mišice, zato hitreje prevaja električni impulz, ki vam ga pošljejo skozi telo (največkrat samo skozi roke). Ko izvedena popolnoma pravilno (klinično), ima do 4% odstopanja.


PREDPISAN POSTOPEK MERJENJA:
Oseba mora ležati.
Elektrode morajo biti nameščene na vrhu desne roke in noge.
Oseba mora biti ravno prav hidrirana (ne preveč – ne premalo).
Koža ne sme biti mrzla.
(Debelina kože na mestu elektrod vpliva na meritve, na kar ne moremo vplivati – zato se meri na vrhu rok in stopal).
Najmanj primerno mesto za elektrode so dlani in podplati (!) (tanita!)
Oseba ne sme vnašati tekočin 4 ure pred meritvami.
Oseba ne sme telovaditi 12 ur pred meritvami (!) (meritve na Šmarni gori?)
Oseba ne sme zaužiti alkohola 24 ur pred meritvami.
Oseba mora izprazniti mehur in črevo pred meritvami.
Med menstruacijo meritev ne opravljamo.
Oseba ne sme uživati diuretikov.


Naprave, ki temeljijo na ‘prijemanju ročajev’ so netočne, še posebej pri ljudeh s prekomerno težo. 


Torej, so vaši specialisti za trening in prehrano upoštevali vse te pogoje za merjenje z največjo možno napako do 4%?


Seveda ne.


Torej smo ugotovili, da je bil izmerjen odstotek telesne maščobe nepravilen.

 

Ok in tudi če bi ugotovili približen odstotek maščobe v telesu? Se je bomo lotili z rigoroznimi cardio treningi in proteinskimi napitki ter instant dietami? Oboje bomo drago plačali na dolgi rok. Rigorozni in nepravilno izvedeni cardio treningi lahko ženskam povzročijo povešenje medeničnih organov in inkontinenco (poleg bolečin v križu, kolenih ipd pri obeh spolih) medtem ko na telesu pustijo pečat tudi povišani stresni hormoni, gostejša kri in turbulentni ‘flow’ v žilah. Izolirani proteini, ki jih ne najdemo nikjer v naravni obliki, naše telo oropajo dragocenih vitaminov, še posebej vitamina A – več o tem v enem izmed naslednjih blogov!

 

Odvečne maščobe v telesu se moramo lotiti na pametnejši način. V bistvu moramo dati telesu samo možnost, da deluje, kot ga je narava zasnovala (Kako? – glej spodnje točke) in bo samo poskrbelo za uravnoteženo razmerje naše telesne sestave.


Kaj pa ostali parametri? Teža kosti? Dnevna poraba kalorij? VITALNOST ORGANIZMA?!


Na podlagi napačno izračunane mišične in maščobne mase v telesu, se potem izračuna še težo kosti. Fino. Dnevna poraba kalorij? Se šalimo? Izračunana na podlagi teže, višine in starosti? Včasih ne vem ali bi se človek ob tem smejal ali jokal, kako ljudje lahko (nehote) nasedejo pri teh izračunih. Predstavljamo si še eno osebo, ki je enako visoka kot vi, enako stara, pa še enako težo ima. Vi na primer imate počasen metabolizem, ona pa hitrejšega. Vi opravljate gospodinjska dela in dnevno naredite 10.000 korakov, ona pa sedi cel dan. Vi imate x izkoristek kisika v pljučih, ona pa y. Kljub temu, da imate enako težo, višino in starost, imate lahko popolnoma drugačno dnevno potrebo kalorij! Lahko tudi 1000!


Zakaj bi sploh merili porabo kalorij? Bomo šteli nato vsako zaužito kalorijo? Bomo preračunavali vsak obrok? Potem bomo zreli samo še za v norišnico. Ker na tak način shujšali ne bomo.


Edina dobra stvar teh ‘meritev’,  je (za izvajalca) pridobitev vaših osebnih podatkov in ‘zaupanja’!


Na podlagi teh vam potem skuša prodati REŠITEV VAŠEGA PROBLEMA, ki ga je sam ustvaril, samo za vas. Ponudi vam različne šejke in dodatke, ki vam naj bi pomagali do ‘vitalnosti telesa’ ter rigorozno vadbo, ki vam bo stopila maščobe in še to SAMO na kritičnih mestih – seveda se noben pri tem ne vpraša, kako deluje na sklepe, trebušno steno in hrbtenico.


Meritve, ki jih vidite na sliki so od ene moje stranke, ki je že skoraj ‘kompulzivno’ obremenjena s svojim izgledom. Mamica dveh otrok, ki je z mojo pomočjo zaprla diastazo in shujšala (za moje pojme skoraj preveč), ji je bilo svetovano, da še izgubi nekaj kilogramov.


Na spletu najdete Body Mass Index izračun (brezplačno), telesno meritev, ki upošteva razmerje med višino in težo in naznanja potencial za kardiovaskularne in mišično-skeletne bolezni. To je en od preprostejših načinov, ki ima seveda tudi svoje pomanjkljivosti, če uporabljen pri ekstremni mišičastih ljudeh, pri ekstremno suhih ali pri ekstremno visokih. Je tako preprost način (težo v kilogramih delite s kvadratom višine v metrih), da marketinško ni privlačen. Formulo za izračun najdete takoj, ko vpišeš BMI v google iskalnik. S tako preprostim izračunom pa res ne moreš ‘delati vtisa’ na potencialne stranke!


Primer mojega osebnega izračuna.


Obstaja seveda še cel kup drugih načinov meritev, ki so celo bolj natančne, a zahtevajo večji vnos časa in denarja. Na primer hidrostatično tehtanje, ‘air displacement plethysmography’, ki niti ne vem točnega prevoda itd..


Torej…
Tudi, če bi dobili točno sestavo našega telesa.. kaj nam pomaga? Bomo zato drugače jedli in telovadili, če smo se že tako ali tako odločili za bolj zdrav način prehranjevanja in gibalni življenjski slog?

 

Na kaj bi dejansko morali biti pozorni za zdrav življenjski slog  – in lahko dejansko sami preverimo ali brezplačno pri zdravniku?

  • Kakšen BMI (Body Mass Index)imate? (Kot opisano zgoraj)
  • Koliko korakov naredimo na dan? (Vključite pedometer na vašem pametnem telefonu ali ga poiščite tu in preverite, koliko vam dnevno zmanjka do idealnih 10.000 korakov).
  • Kolikšen imamo srčni utrip v mirovanju in pri maksimalnem naporu? (Lahko si pomagate s pametno uro ali tako, da merite utrip na zapestju 20 sek in pomnožite s 3. Idealni utrip v mirovanju je 60 pa vse do 100 utripov na minuto, medtem ko se približek idealnega maksimalnega utripa izračuna s formulo 220 – leta.)
  • Kakšen je naš HRV (heart rate variability)? To meritev boste resda težko opravili sami. Gre za variabilnost srčnih utripov. Čeprav je vaš srčni utrip na minuto 60, to še ne pomeni, da srce udari točno vsako sekundo, kot ura. Intervali so različni, recimo eni so krajši od sekunde, drugi daljši. Ta variabilnost je zaželena in je odraz našega zdravja. Merijo jo določene pametne naprave. Jaz si ga merim preko bio feedback sistema za meditacijo Unyte.

  • Kolikšen je naš PMP (Positive Maximum Pause)? To je čas med rednim izdihom in naslednjim vdihom (skozi nos) ne da bi se zadihali, ki naj bi bil vsaj 20 sekund, optimalno pa kar 60 sekund. Izvira iz Buteyko metode dihanja in je tudi odraz našega zdravja.
  • Kolikšne so naše vrednosti sladkorja v krvi, trigliceridov, slabega holesterola in pritisk? Mislim, da bi omenjene parametre morali nadzorovati vsaj na pet let oziroma pogosteje s starostjo ali če so težave že prisotne.
  • Kakšna je naša prebava, urin in blato? Je blato formirano? Ima zelo zelo izrazit smrdeč vonj? Kakšne barve je urin? Vas pogosto napenja? Več o tem predlagam, da si preberete v zapisu Zdravo telo je ključ do zdravih možganov.
  • Ali so med gibanjem ali v mirovanju prisotne bolečine (uhaja voda)? Če vam gibanje oziroma vaša športna aktivnost povzroča bolečine ali celo uhajanje vode, potem morate(začasno prenehati s to aktivnostjo) in odpraviti bolečine. Včasih je dobro to storiti še predno se pojavijo. Na primer z FMS tetstiranjem. Na naši spletni strani najdete brezplačni priročnik KAKO DO BOLJŠE TELESNE DRŽE IN MANJ BOLEČIN? BREZPLAČNI VODNIK.

Omenila bi tudi, da je zelo pomembno, koliko športnih aktivnosti uspete izvesti ne da bi dihali skozi usta? PREBERI VEČ

Kako izbrati pravo vadbo zase? PREBERI VEČ

Ali izkoriščate potencialno energijo za gibanje in prihranite na utrujenosti mišic in poškodbah sklepov? PREBERI VEČ

Kako pri tem dihamo? PREBERI VEČ

Moj namen ni kritizirati, ampak pokazati ljudem realno pot do boljšega počutja in fitnesa – brez zavajanja.

 

Četudi je vaš namen ‘samo’ shujšati’ in preoblikovati telo (razmerje mišice: maščoba) in vas ne zanima vaša drža skozi gibanje in mehanika (kvaliteta) gibanja, so vsi omenjeni napotki tudi na mestu, saj brez pravega oksidativnega mehanizma in brez pravih dolgih mišic želenega cilja verjetno ne boste dosegli.

Samo za bralce tega bloga poklanjam video z naslovom Zamolčana resnica o mehanizmu, ki kuri maščobe, ki je sicer del programa POPORODNI PREPOROD! Klikni na spodnji gumb!

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Komentirajte