FMS je sistem sedmih funkcionalnih testov, ki detektirajo najšibkejše člene v športnikovi kinetični verigi mišic in sklepov. Ti so odgovorni za možnost poškodb in bolečin pri gibanju in za slabši športni napredek. Sistem nudi na eni strani baterijo preprostih testov in na drugi strani paleto korekcijskih vaj, ki omenjeni mišično-skeletni deficit odpravljajo.

Se rekreacijsko ukvarjate s tekom, pa opažate, da vas zadnje čase boli križ ali koleno? Marsikateri rekreativni športnik, ki se redno in (pre)pogosto ukvarja s svojo priljubljeno športno dejavnostjo, slej ko prej naleti na oviro v obliki bolečega kolena, pokostnice, bolečine v križu ipd. FMS test pogostokrat razkrije, da ima tovrstni športnik deficit v funkcionalnosti mišic trupa, ki ne morejo slediti zahtevam površinskih – dinamičnih mišic (jim biti v podporo). Mišice za dinamiko se tako odločijo, da kompenzirajo in ‘same poprimejo za oboje delo’. Trudijo se biti vzdržne kot so mišice (stabilizatorji) trupa, ampak niso, ker so zelo dolge in imajo popolnoma drugačno funkcijo.

Zakaj se to zgodi? Ko tečemo, telo pač misli, da tečemo pred levom ali za mamutom (za preživetje) in ne ‘kar tako’, zato je pripravljeno nekaj žrtvovati. Če to naredimo vsake toliko, telo uspe to ‘skompenzirati’ brez posledic, če pa to počnemo prepogosto, pa ‘dinamiki’ utrpijo škodo. In ker se mišice pripenjajo na kosti čez sklepe (katerih kosti premikajo), potegnejo za seboj v disfunkcijo tudi njih. To občutimo kot zategovanje, bolečine, zmanjšan obseg gibanja..itd.
Ko vemo, kaj je naš šibki člen (ne njegova posledica), potem smo že na pol poti do rešitve problema.
Potrebujemo le nekaj ustreznih korekcijskih in samomasažnih vaj (za mobilnost ali stabilnost ali oboje), katerih učinkovitost se multiplicira s kombiniranjem tehnik manualne obravnave in kineziotapinga.

Prijavi se na brezplačni posvet ali FMS testiranje!

Raziščite še več vsebin na temo: