Še nikoli se mi ni zgodilo, da..

 

..me je prišla obiskat bivša stranka, starejša gospa (ki želi ostati anonimna) s povešeno maternico, da bi mi povedala, kaj vse se ji je dogajalo pred in po najinem srečanju pred par meseci na poti reševanja tega organa pred totalnim zdrsem in histerektomijo oziroma pred kakršnimkoli kirurškim posegom.

 

Saj ne more bit res, pa je..

 

Obiskala je vsaj pet različnih ginekologov, tudi zasebnih, odštela kar nekaj denarja, dogajalo pa se ji je med drugim tole:..

 

Čisto vsi, od prvega do zadnjega, so kar tekmovali, kot je sama rekla, kdo jo bo poslal na operacijo. Nekateri so bili še ‘ekstra’ inovativni in jo poslali (beri zaračunali) elektromagnetni stol za ‘krepitev’ mišic medeničnega dna.

 

Ena mlada ginekologinja jo je celo poslala kupit si (sama!) kubo pesar, ki ga je dnevno vstavljala. Pesar ji ni pomagal, ampak občutno poslabšal stanje, zato se je vrnila k te isti ginekologinji, ki je zadevo pogledala in rekla, da je vse super in naj še kar naprej nosi (ter ven in not daje). Ker se je zdrs res samo še slabšal, je šla k drugi ginekologinji, ki jo je ‘skoraj kap’, saj si je z vstavljanjem in izstavljanjem tega pesarja delala vakuum, ki ji je maternico še bolj povlekel navzdol.. Ta dotični pesar se uporablja namreč samo po histerektomiji (odstranitvi maternice). Poleg tega si ga pacinetke nikakor ne smejo in ne  morejo kar same kupovat in vstavljat! Izmerila ji je tudi moč mišic medeničnega dna, ki je bila odlična in ji pojasnila, da še zdaleč ne potrebuje elektromagnetnega stola. V njenem primeru ji je poslabšal stanje.

 

Zakaj? Prvič zato, ker elektromagnetni stol deluje samo na mišice. Mišice pa same po sebi niso ‘pametne’. Ne znajo se krčit in sproščat brez navodil centralnega živčnega sistema oziroma možganov. Možgani morajo vedeti točno KDAJ vklopiti te mišice, KATERE mišice in KAKO (katera vlakna in kako močno). To je zelo zapleten algoritem, ki nima nobene povezave z elektro stimulacijo. Še več! Elektrostimulacija lahko ‘povozi’ te algoritme, ki jih je nato še težje vzpostaviti nazaj (motorično učenje) In drugič zato, ker ni nujno, da je problem v mišicah medeničnega dna oziroma, da je to edini način, ki lahko pomaga ‘stabilizirati’ maternico in preprečiti njeno nadaljno spuščanje. Enako velja za izvajanje klasičnih keglovih vaj! Kako na zdrs organov vpliva telesna drža, notranje brazgotine, nepravilno dihanje, zadrževanje diha pri preprostih dnevnih aktivnostih, kot je vsedanje in vstajanje s stola.. in kako to odpravimo sem že pisala v slednjih nekaj zapisih:

 

 

 

 

Zaradi vseh teh poslabšanj stanja po nestrokovnih nasvetih medicinske stroke, je morala gospa opravit minimalno lasersko korekcijo, da je sploh prišla nazaj na svoje predhodno stanje (pred uporabo napačnega pezarja in elektromagnetnih stolov)!

 

Vse te nasvete in ‘telesne strategije’ je gospa implementirala v svoj vsakdan. Naš pristop je konzervativen, neinvaziven in temelji na odpravljanju vzrokov, ne blaženju simptomov po principu ena vaje je enako dobra za vse. Določenih vzrokov se sicer ne da odpraviti, kot na primer to, da so porodničarji njene porode spremenili v prave travme (od pritiska na fundus, do rezanj presredka vse do anusa in dejstva, da je v preteklosti padla na trtico) oziroma učinkovito sanirati posledic – da pa se naučiti, kako upravljamo z lastnim intra-abdominalim pritiskom, kako se držimo, kako dihamo, kako hodimo, koliko uporabljamo mišice zadnjice…

 

Gospa je začela izvajati Program Funkcionalno medenično dno, našla tudi razumno ginekologinjo, ki ji je kar ‘kri zavrela’, ko je slišala o tistem pesarju in elektromagnetnih stolih.

 

Kljub temu, da je prolaps, sploh druge stopnje in več, praktično iriverzibilen, smo s pravilnim gibanjem, dihanjem in uporabo pesarja stanje celo izboljšali, bistveno pa je, da se ne slabša in da ni potrebna operacija ali celo odstranitev maternice (histerektomija), ki ne boste verjeli, ni redek poseg!

 

Zato, drage moje dame, čuvajte svoje organe in medenično dno! Ne gre samo za problem ‘posedanja’ in operacij, ampak gre za sesedanje celotnega telesnega jedra!

 

Zaradi tega imate lahko težave, kot so:

 • težave povezane z rodili, spolnostjo, funkcijami mišic medeničnega dna
 • posedanjem trebušnih organov
 • bolečine v križu oziroma v katerikoli drugih sklepih zaradi slabe stabilizacije trupa
 • nezmožnost teka, daljše hoje in drugih fizičnih aktivnosti
 • z operacijo tvegate pridobitev inkontinence, bolečine v križu ali v nožnici in ponovitve posega

 

Če imate z vajami in pravilnejšo držo težave v praksi, se lahko pridružite naši Delavnici Funkcionalno Medenično Dno ali Individualno.

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Showing 3 comments
 • Tatjana
  Odgovori

  Do sefaj zame najboljši članki, obrazložitve. Lp Tatjana

 • Lidija Krope
  Odgovori

  Imam težave.imam občutek da mi nekaj leze v nožnico.Ko sem se zvečer stuširala pa sm zacutila v noznici kot kurje jajce.Rabim pomoč.

  • Alja Malis
   Odgovori

   Draga, Lidija, hvala za izpostavitev problema. Pomembno je, da ne odlašate in čim prej ukrepate. Lahko pridete k meni (Alja) na individualno obravnavo, kjer vam vse pojasnim in pokažem vaje ALI pa si vzamete naš 10 tedenski online program FUNKCIONALNO MEDENIČNO DNO (lahko tudi oboje skupaj), ki ga najdete v spletni trgovini na naši spletni strani oziroma pod zavihkom VADBA / ONLINE PROGRAMI.

Komentirajte