Kot morda že veste sem noseča (sedaj ravno 18 tednov) in od nekje 16 tedna dalje so se mi začele izrazito pojavljati težave kot so:

 • diastaza rektusov v spodnjm delu trebušne stene
 • Bolečine v medenici (leva stran simfize in levi sakroiliakalni sklep)
 • ‘čez noč’ povečan trebuh, ki je pritiskal navzdol
 • pritisk v nožnici in celo zadnjiku
 • močni glavoboli
 • ponovne slabosti
 • oteženo dihanje
 • boleča točka nad popkom levo
 • bolečine v petah

Vse preveč za to relativno zgodnje obdobje!

Na ginekoloških pregledih je seveda vse OK, težave se kar na splošno pripisujejo nosečnosti in morda tudi starosti (39 bom!).

 

Kot sem zapisala v prejšnjem blogu Diastaza rektusov v nosečnosti in youtube videu Bolečine v medenici v nosečnosti (glej spodaj), sem se težav z diastazo in bolečo medenico lotila z ustreznimi vajami, hojo, kinezio tapingom itd. Vse to mi je seveda zelo lajšalo simptome, ni pa odpravilo pravega vzroka!

Ja, seveda je vzrok nosečnost, samo ni čisto tako!

 

Ker sem sama med drugim obiskovala tudi en letnik Akademije za manualno terapijo in na splošno ogromno sodelujem z manualnimi terapevti oziroma osteopati oziroma visceralnimi osteopati oziroma craniosacralnimi terapevti.. sem se odločila, da grem na omenjeno terapijo. Izbrala sem poznanega terapevta iz Ljubljane, ki me je zaradi mojega stanja vzel preko vrste, sicer bi morala čakati do julija! Na vrsto sem prišla v štirih dneh!

 

Kako je izgledala 30 minutna obravnava? Terapevt je najprej poslušal mojo anamnezo, nato položil roke na glavo in določene dele telesa ter takoj zaznal vse, kar je moral vedeti. Veliko mi je razlagal, ker sem veliko spraševala, zapomnila pa sem si kljub mojemu poznavanju anatomije in fiziologije veliko manj, kot bi si želela za ta zapis in ugotovila, kakšno vesolje znanja razlike obstaja med nama!

 

Torej, da skrajšam.. kaj je ugotovil?

 

Leva ledvica je delno povešena zato imam slabšo venska ‘drenažo’ krvi med levo ledvico in maternico, kar je povzročilo oteklino maternice na levi strani, ki se je posledično nagnila naprej in navzdol (zaradi svoje teže). Povečan pritisk ne samo maternice, ampak tudi otečenih okoljnih tkiv, je povzročil ogromen pritisk na trebušno steno, ki je edino lahko reagirala z diastazo (pretiranim razmikom trebušnih mišic v tem istem predelu). Pritisk je prizadel tudi okrogli ligament maternice, še posebej lev, ki je kompenziral dodatno težo, kar sem občutila kot bolečino levo od simfize (sramne zrasti) in zadaj levo v medenici (levi sakroilikalni sklep).

 

In to še ni vse!

 

Maternica se je tako znašla direktno nad nožnico in delno zadnjikom in je tam pritiskala navzdol (dejansko se je prav povesila). Leva noga pa se mi je skrajšala za cela 2 centimetra, zaradi posledično zakrčenosti globokih kolčnih in medeničnih mišic ter obturatorne membrane na levi strani. Predstavljajte si hoditi na daljše sprehode s toliko krajšo nogo!

 

Preden je terapevt naredil določene manevre z rokami (nežne pritiske), mi je rekel, naj potipam trdoto in velikost maternice leže na hrbtu. Občutiti je bilo kot en velik zaobljen kamen. Nekaj minut za tem, mi je rekel naj spet potipam. In ne boste verjeli! Maternica je postala vsaj za četrtino manjša na otip in bolj mehka. Povabil me je, naj naredim nekaj korakov po ordinaciji in občutim, kaj se dogaja. Občutek je bil nepopisen! Lahkota v trebuhu, nič več pritiska navzdol, manjši trebušček, lahkotnost v koraku.. Tudi nogo je uspel nazaj podaljšati.

 

S pomočjo terapevta so nastale tudi nove vaje za sproščanje maternice in okroglega ligamenta, ki so dobrodošle tudi vsem ostalim nosečnicam, ki veliko sedijo ali imajo podobne težave. Vaje sem posnela in dodala v program Celostna nosečnost. Izhajajo pa iz vaje most.

Kinezio trakov sploh ne potrebujem več!

 

Zanimivo je tudi to, da so naslednji dan na moji vadbi za nosečnice stranke opazila manjši trebuh!

 

Sploh si ne moremo predstavljati, kakšno vesolje procesov in dogodkov se vrši v našem telesu, v nosečnosti pa še na kvadrat! Terapevt mi je rekel, da če bi prišla dva tedna kasneje, da mi ne bi več mogel pomagati pri otečeni maternici, saj bi bila že prevelika. Še dobro, da ves čas razmišljam celostno in se ne sprijaznim z odgovorom zdravnika: “To je normalno v nosečnosti. Bolečine v medenici, diastaza, pritisk navzdol, večji trebuh.. Počivajte. Bo minilo.”

 

Če ne bi ukrepala, kam bi to peljalo?

 

Težko z zagotovostjo napovem, sploh ker je pot do poroda še dolga. Vsekakor bi maternica še naprej pritiskala v smeri navzdol in naprej, kar bi lahko povzročilo vsaj dve zelo neprijetni posledici:

 1. Trajno povešenje oziroma prolaps maternice
 2. Nesorazmerni razvoj otročka zaradi neustrezne lege in asimetrično zakrčenih ligamentov maternice. To pa bi lahko vodilo  dvoje: težji porod oziroma ponovitev carskega reza, ki se ga otepam in posledice na razvoji otroka, kot je na primer torticollis.

Več o drugih razlogih, ki lahko pripeljejo do enakih ali podobnih težav in so povezane z našim gibanjem, pa si lahko pogledate v posnetku delavnice Naravna nosečnost & naravni porod ali pridete osebno na delavnico.

 

Nočem, da bi ta zapis izpadel kot reklama za določenega terapevta. On ima tako ali tako toliko pacientov, da sploh ne more vseh obravnavati in je od samo od stopnje vaših težav odvisno če in kdaj boste prišli na vrsto. S tem zapisom želim poudariti, kako pomemben je celostni pristop k reševanju težav v nosečnosti in nasploh. In kako veliko rešitev nam lahko prinese tudi visceralna osteopatija, ki človega gleda holistično. Redkokdaj vzrok določene težave izhaja točno tam, kjer se kažejo simptomi. Še najmanjkrat tam.

Srečna sem, da imam v svoji drugi nosečnosti končno dovolj znanja, da se znam uspešno pripravljati na porod in lajšati nosečniške težave. Če nimam odgovorov sama, pa jih znam poiskati pri drugih strokovnjakih. In z veseljem to znanje širim med ostale nosečnice.

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Komentirajte