Diastaza rektusov v nosečnosti

Ne boste verjeli, zgodilo se je tudi meni!

 

Tri leta že pregledujem diastaze in (uspešno) svetujem mamicam ter nosečnicam, kako naj se gibajo, česa naj ne počnejo in katere vaje naj izvajajo. Sama pa sem bila vedno hvaležna, da mi tega ni bilo treba dati skozi, čeprav sem imela v prvi nosečnosti in predvsem po njej drugačne težave (poleg CR tudi trdovratne bolečine v simfizi in zadnjem delu medenice).

 

Vse o diastazi rektusov si lahko preberete bodisi v brezplačnem Priročniki, ki ga dobite na spletni strani bodisi, če kliknete na čisto spodnjo slikico, na rubriko PO PORODU.

V šestnajstem tednu moje druge nosečnosti, sem pri dvigu z ginekološkega stola opazila izboklino na spodnjem delu trebušne stene, ki mi je bila sicer zelo poznana, vendar je še nikoli do sedaj nisem videla na svojem telesu! To je bil res šok! Po mojem tudi zato, ker ena redkih dejansko vem, kaj vse to potegne za seboj..

Velikokrat slišim: “Ali ni normalno, da se trebušne mišice v nosečnosti razmaknejo?” da, absolutno! Trebušna stena mora biti toliko elastična, da se prilagodi velikosti maternice oziroma otročka v njej. Ampak. Mora pa biti tudi dovolj močna, da zadrži intraabdominalni (znotra-trebušni) pritisk – kar pomeni, da se ne sme izbočiti po sredini, ko se nagnemo nazaj ali ravno dvignemo gor (čeprav se takih gibov izogibamo). Če se izboči, pomeni, da ne opravlja več svojega dela (v celoti) oziroma, da se je linea alba (vmesno vezivno tkivo) prekomerno raztegnila oziroma natrgala/poškodovala. Kadar vidimo še štrleč popek, lahko posumimo na diastazo in morda celo na popkovno kilo.

 

Poglejte si posnetek..

 

 

Zakaj sem zaskrbljena?

 

Ker je še več kot polovica nosečnosti pred menoj..

 

Ker slabša podpora trebušne stene lahko vpliva na lego otroka v maternici in s tem na njegov razvoj in težavnost poroda.

 

Ker pri nosečnosti lahko vpliva na bolečine v križu, inkontinenco in nepravilno delovanje celotnega ledveno-medeničnega kompleksa.

 

Ker poslabša držo in povzroča ogromen trebuh.

 

Ker v izrednih primerih je lahko indikacija za carski rez ali pelje porod v tej smeri, ker nosečnica nima moči v trebušnih mišicah, otrok pa se ne spušča pravilno, ker je praktično zamaknjen ven iz telesa.

 

Možni vzroki?

 

 1. Predhodni carski rez (pri meni)
 2. Napihovanje – prebava v nosečnosti (pri meni)
 3. Zgodovina gimnastike, joge ipd
 4. Zgodovina trebušnjakov
 5. Zgodovina slabe drže
 6. Šibkejša vezivna tkiva po celem telesu
 7. Predhodne nosečnosti (v kombinaciji z drugimi dejavniki in/ali starostjo)
 8. večplodne nosečnosti
 9. Pretekli posegi na trebušni steni

 

Tudi Tamara ŠimoviČ, ki jo nekatere poznate kot POPOLNO BEJBO, je prišla v studio Vadbene klinike po napotke in pomoč pri diastazi rektusov v nosečnosti.

 

Kako ukrepam?

 

 1. Nadaljujem s pravilnim dvigovanjem, vstajanjem, obračanjem v postelji, čim manj dvigujem mojega dvajset kilskega triletnika – in če ga – ga po zakonitostih pravilnega dvigovanja.
 2. Malo bolj pazim, kaj in kdaj pojem, da me ne napihuje, kar je sicer težko, če si ves čas lačen ali ti je slabo. 🙂
 3. Lepim si kineziotrakove, kot ste videli v videu.
 4. Delam ustrezne vaje oziroma sem srečna, ker je to v bistvu moj kruh. Vodim vadbo za nosečnice v svojem studiu (kar večini vadečih odkrijemo diastazo!). Hkrati pa sem posnela čisto vse vaje oziroma ukrepe za diastazo rektusov v nosečnosti in jih združila v posebni mapici v zbiru vaj/napotkov CELOSTNA NOSEČNOST.

 

 

Kaj pričakovati?

Diastaze najverjetneje v nosečnosti ne boste popravile, lahko pa preprečite, da se znatno poveča. Več boste potem lahko ukrepale v poporodnem obdobju s programom POPORODNI PREPOROD.

Sledi nadaljevanje..

PS: Ta pripis pišem en teden po objavi tega bloga. Šla sem namreč na terapijo k vsiceralnemu osteopatu, ki mi je ugotovil pravi razlog diastaze! Preverite v nadaljevanju.

Imate vprašanje v zvezi z napisami? Kar pogumno ga postavite spodaj!
Če se vam je zdel zapis koristen, ga delite z drugimi nosečnicami ali mamicami, lahko jim prihranite veliko gorja.

Diastaza rektusov v nosečnosti Alja Malis, specialistka za gibanje
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BREZPLAČNI TELEFONSKI POSVET?

Imate vprašanje? Kliknite na gumb in prejmite brezplačni telefonski posvet?

Želim brezplačni posvet!