Neinvazivna sanacija diastaze rektusov vs kirurška korekcija

Včasih je dilema že to ali imam diastazo rektusov ali ne ali je funkcionalna ali morda potrebujem operacijo.. in kakšno..?

Naj te najprej pomirim, da je večina diastaz rešljivih, čeprav vam bo morda kakšen zdravnik rekel ravno obratno. No, vsaj pri nas smo veliko večino diastaz rešili oziroma iz njih ‘ustvarili’ funkcionalno trebušno steno.

Kakšno? Takšno, ki drži organe v trebušni votlini, ki prenaša sile mišic iz leve na desno polovico, ki daje oporo telesu in zadovoljiv estetski izgled.

Ni vedno lahko, se pa da. Treba pa je vedeti točno katere vaje delati in kako. Uspešno jih saniram že skoraj desetletje!

V kolikor diastaza ni ravno problematična (pogledali si boste primere v spodnjem videu), lahko poskusite s programom POPORODNI PREPOROD ali me prosite za vprašalnik (najlažje po mailu info@vadbenaklinika.si), preko katerega vam program (video) vaj sestavim kar na daljavo, sploh če je od vašega poroda minilo že več let.

V kolikor je diastaza problematična (celotna trebušna stena se leže ob minimalnem gibanju, dihanju ali kašljanju nekontrolirano premika in izboči določene predele), pa se je moramo lotiti z individualno obravnavo in prilagojenim tempom stopnjevanja korekcijskih vaj.

Do te točke še vedno ne vemo ali potrebujemo pomoč kirurške mrežice in spenjača ali ne. Najverjetneje ne. Mamica, ki doji ali ima še namen zanositi, bo misel na operacijo zagotovo še prestavila v prihodnost.

Sicer pa vas vabim, da si ogledate zelo koristen webinar, kjer boste izvedele md drugim tudi:

 • Zakaj se lahko izboči spodnji del trebuha
 • Kako na delovanje trebušne stene vplivajo brazgotine
 • Kateri je najbolj funkcionalen test za diastazo
 • Katere vaje so načeloma odsvetovane
 • Kateri so potencialni vzroki nastanka (poleg nosečnosti)?
 • Katere so lahko posledice na telo?
 • Kaj lahko naredimo takoj zdaj?
 • Kakšna je razlika med abderoplastiko (plastična kirurgija) in endoskopsko operacijo diastaze?
 • Kaj je pogoj za uspešno operacijo?
 • Katere operacije so na napotnico?
 • Kaj pa popkovne kile?

Zakaj sem izbrala sodelovanje z dr. Jakominom? Ne vem, če veš, ampak tudi sama in popkovno in dimeljsko kilo, diastazo pa sem sama sanirala. Zato sem naredila kar nekaj obiskov pri različnih abdominalnih kirurgih v Ljubljani, a vedno naletela na razočaranje (sploh v odnosu, kar opisujem na zgornji povezavi o kilah).

Decembra leta 2019 me je po mailu kontaktiral dr. Tomaž Jakomin, abdominalni kirurg in se predstavil, napisal da je zame izvedel preko svoje pacientke in da bi se lahko povezala, ker on opravlja manj invazivne in bolj funkcionalne korekcije, v bistvu neko novo THT tehniko po dr. Carrari iz Italije, ki je pionir na tem področju.

Potem se je začel ‘znani virus’, ampak vseeno sva sodelovanje pripeljala do te mere, da sva nekaj časa opravljala skupaj ultrazvočno diagnostiko in moj del pregleda / korekcijskih vaj. Logistično je bil to izredno velik zalogaj za oba, zato sva se dogovorila, da delujeva vsak na svojem koncu, ampak ostaneva povezana (preko skupnih strank oziroma pacientk).

Ker se meni na mojih obravnavah še vedno dostikrat porajajo vprašanja bodisi z neinvazivnim reševanjem diastaze bodisi v zvezi z UZ pregledi in morebitnimi operacijami.. sem tokrat jaz predlagala dr. Jakominu, da pripraviva webinar na to temo in odgovoriva na vsa vprašanja.

Imeli smo sicer nekaj tehničnih težav, ampak ‘rekonstrukcija’ webinarja je tu in si ga lahko ogledaš! Ogled bo možen do 1.4.2022.

PS: Priporočam ti tudi ogled NOVEGA BREZPLAČNEGA PRIROČNIKA O DIASTAZI REKTUSOV

 

 

Vsa morebitna vprašanja napišite v spodnji komentar bloga! Hvala.

 

Neinvazivna sanacija diastaze rektusov vs kirurška korekcija Alja Malis, specialistka za gibanje

2 thoughts on “Neinvazivna sanacija diastaze rektusov vs kirurška korekcija

 1. Pozdravljena,
  Imam napotnico za UZ abdomna. Ali se v sklopu UZ abdomna lahko preveri diastaza? Če ja, kako se naročiti na pregled k dr. Jakominu.
  Hvala in lp.

  1. Da, lahko se ampak odvisno od radiologa, koliko se spozna na to. Dr. Jakomin to zna preverit. Kako se naročite k njemu on pove v videu, katerega ste komentirali, po šestdeseti minuti. Lp Alja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BREZPLAČNI TELEFONSKI POSVET?

Imate vprašanje? Kliknite na gumb in prejmite brezplačni telefonski posvet?

Želim brezplačni posvet!