Dobrodošli pri prvem koraku do lepšega in bolj funkcionalnega trebuščka!

Imaš veliko diastazo rektusov?

Si v dilemi ali imaš diastazo ali kilo ali oboje?

Si rodila dvojčke?

Si poskusila že marsikaj, pa poporodni trebušček ne izgine?

Ali se ti trebuh izboči, ko zakašljaš?

Blog ‘Diastaza rektusov – zapiranje razmika ni rešitev!’

Za kaj gre? In kako se ta obravnava razlikuje od klasične obravnave pri Alji Malis brez ultrazvoka?

Pri diastazi rektusov (razmiku trebušnih mišic) ne gre le zato da ‘zapremo’ razmik (zapis zgoraj), ampak zato da zadebelimo lineo albo (vmesno belo vezivno tkivo, ki se je stanjšalo ali celo natrgalo in ki podpira notranje organe), okrepimo mišice in vse skupaj povežemo v funkcionalen vzorec delovanja (stabilizacija, dihanje s prepono, upogib, izteg, rotacije trupa..).

 

Ultrazvočna diagnostika nam pri tem razkrije ali se ob določenih gibih, kjer kontrolirano povečamo IAP (znotraj-trebušni pritisk), linea alba (vezivno tkivo med mišicami) napne ali ne, kolikšna je pri tem razdalja med rektusi (površinskimi trebušnimi mišicami) in v kakšnem vrstnem redu se aktivirajo mišice oziroma ali je prisotno nesorazmerje med delovanjem različnih slojev trebušnih mišic.

 

Ker ultrazvočno diagnostiko opravi abdominalni kirurg (dr. Tomaž Jakomin), vam hkrati tudi pove morebitne možnosti kirurške sanacije diastaze, ki se ji sicer seveda izogibamo. Vendar ne glede na to ali bi bil potreben poseg ali ne, je pred tem potrebna okrepitev tkiv z ustreznimi vajami.

Kaj vsebuje obravnava?

  1. Dinamični ultrazvočni pregled* trebušne stene z dr. Jakominom
  2. Pregled drže telesa v  povezavi z drugimi simptomi/težavami/dejstvi kot so način poroda, pretekle poškodbe ipd.
  3. Razlaga, kako (pravilno) deluje trebušna stena ter zakaj in kako izvajamo temeljne vaje.
  4. Prikaz temeljne vaje za ‘zapiranje’ diastaze (Točka 1 – 4 v skupnem času 55 min)
  5. Prikaz pravilnega dvigovanja, nošenja, kihanja, kašljanja in drugih dnevnih aktivnosti, ki vplivajo na povečanje pritiska na diastazo
  6. Namestitev kinezio trakov za diastazo rektusov (po potrebi)
  7. Individualno sestavljen korekcijski vadbeni program z video vajami 
*Dinamični ultrazvočni pregled je edini ultrazvočni pregled diastaze v Sloveniji, ki opazuje omenjena tkiva na način, da se pri tem spreminja intra-abdominalni pritisk in opazuje reakcije vezivnega tkiva in trebušnih mišic glede na različne stimuluse. Vrsta stimulusov, ki povzroči napetost v vezivnem tkivu (kar je cilj), se nato implementira v korekcijski vadbeni program.

Cena paketa & Lokacija & Termin

150 eur

Ljubljana (opcijsko Lucija)

Termin po dogovoru (Kliknite na spodnji gumb za več informacij!)

Kako dalje?

Kadar se soočamo z velikimi oziroma problematičnimi diastazami rektusov, delamo (z vajami) majhne korake. Zato bomo na morebitnem kontrolnem pregledu opazovali, če so se kot posledica izvajanja vaj zgodili ustrezni ‘premiki’ na linei albi in miofascialnem sistemu trebušne stene (gledamo tudi povezavo s stabilizacijo medenice preko sakroiliakalnih sklepov). V kolikor bodo potrebna še nadaljnja srečanja, jih bomo izvajali v Ljubljani ali preko ZOOM-a, brez ultrazvoka. Pri zelo problematičnih diastazah je potrebnih v povprečju 4-8 obiskov. Obiski so dolgi do 25 minut. Cena takšne obravnave, ki se šteje od prvega ultrazvočnega kontrolnega pregleda dalje je 25 eur. Dogovarjamo se posamično in po potrebi.

Kako veste ali ste primerni za tovrstno obravnavo?

Če niste prepričani ali je storitev namenjena vam, naredite nekaj sekundni posnetek trebušne stene v takem položaju, kot ga prikazuje zgornji video (drugi) in nam ga pošljite na info@vadbenaklinika.si. V zadevo napišite ‘Info za ultrazvočno obravnavo’. 

Če je vaša diastaza ‘manjša’, kot jo opisujemo tu, potem vas vabimo h klasični INDIVIDUALNI OBRAVNAVI ali da izveste več o 12 tedenskem online programu POPORODNI PREPOROD.

Za vsa dodatna vprašanja, tudi individualno obravnavo smo vam na voljo na:
info@vadbenaklinika.si
ali na telefonski številki
041 660 687.

Lep pozdrav, Alja