Že ko sem raziskovala človeško gibanje, so se mi velikokrat pojavljale teme neplodnosti in rešitve v obliki vaj za sproščanje mišice psoas, pa vagusnega živca, ‘resetiranja’ parasimpatičnega živčevja in podobno.. vendar sedaj, ko raziskujem človeški mikrobiom in ustrezno prehrano za celostno zdravje, se počasi sestavlja cela slika..!

 

V knjigi Super Human (Dave Asprey) sem našla veliko zanimivih informacij o delovanju hormonov, staranju, kontracepcijskih tabletkah in neplodnosti. Žena avtorja omenjene knjige je bila neplodna (policistični jajčniki) in pri 37ih, ko sta se spoznala, je spremenila svoje življenje na spodaj opisan način, rodila 2 otroka (spočeta na naraven način) in napisala knjigo ‘The Better Baby Book’ ter se posvetila svetovanju drugim neplodnim ženskam. 

 

Naši hormoni narekujejo telesu kako (hitro) se bomo starali

 

Vzrok neplodnosti, kot tudi prehitrega staranje je zagotovo hormonsko neravnovesje.

 

Dva najpogostejša krivca hormonskega neravnovesja sta slaba prehrana in izpostavljenost toksinom iz okolja. Z drugimi besedami, moderno

življenje ni prijazno do naših hormonov.

 

Hormoni nastajajo iz maščob.

To je zelo pomemben podatek, če človek sledi dieti z nizko vsebnostjo maščob, ki naj bi bila ‘zdrava za srce’. Že nekaj časa vemo, kako zdrave in pomembne so maščobe za delovanje našega telesa, ampak seveda ne vse maščobe. Ločiti moramo med dobrimi in slabimi.

 

Ogljikovi hidrati pa po drugi strani izčrpavajo naše hormone, posebej testosteron. Morda boste težko verjeli, ampak nekatera običajna hrana z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot so koruzni kosmiči in graham krekerji so bili izumljeni prav za zniževanje moškega libida. Kellogg in Graham sta verjela, da je moška spolna sla vzrok vseh težav v družbi, zato so se odločili pripraviti ‘lahko’ hrano, ki bi zmanjšalo libido. 

 

Druga velika težava z zahodno (moderno) prehrano, poleg maščob je, da ji primanjkuje ključnih mikro hranil, ki jih potrebujemo za ustvarjanje hormonov, še posebej

vitamin D. Večina ljudi živi s pomanjkanjem vitamina D, ker velja splošno prepričanje, da je izpostavljenost sončnim žarkom slaba. Z nanašanjem (klasičnih, torej kemičnih) krem za sončenje vnašamo v telo hormonske motilce (ki se v telesu obnašajo kot trojanski konj) in hkrati preprečujemo sintezo D vitamina na koži.

 

Priporoča se, da opravite krvni test za preverjanje ravni vitamina D, in če ga primanjkuje, se lahko poslužite visokokakovostnega vitamina D3 (prehranski dodatek). Če boste jemali D3, potem dodajte tudi vitamin K2 in vitamin A (najboljša kombinacija je olje jeter polenovke) in morda še cink. V poletnem času si lahko namesto dodatkov privoščite raje hojo po soncu (seveda se poleti ne boste izpostavljali soncu čez dan, ampak zjutraj in pozno popoldne).

 

Za ženske pa žal obstaja še en velik razlog neplodnosti, staranja in porušene črevesne mikroflore – kontracepcijske tabletke.

 

Žalostna resnica je, da kontracepcijske tabletke starajo. Vsebujejo sintetični estrogen in progesteron. To zmanjšuje delovanje hipofize, ki uravnava mnoge

procese v telesu. Rezultat ni samo zatiranje funkcije jajčnikov, kar ženskam preprečuje nosečnost, ampak tudi zmanjšanje proizvodnje testosterona.

 

Tudi ženske potrebujejo testosteron za spolno poželenje, občutljivost za spolni dotik in doseganje orgazma. Leta 2010 so nemški raziskovalci objavili študijo v reviji The Journal of Sexual Medicine, kjer so dokazali, da kontracepcijske tablete znatno znižajo raven

kroženja testosterona, zaradi česar se je ženskam zmanjšalo zanimanje za seks in uživanje v njem.

 

Kontracepcisjke tabletke in druge hormonske metode (mirena?) proti zanositvi vsebujejo kar zajetno dozo sintetičnega estrogena. Ko naše telo ugotovi, da estrogenu podobne zadeve krožijo po telesu, jetra pošljejo ‘sex hormone binding globulin (SHBG)’, protein ki veže nase spolne hormone (estrogen, testosteron in DHT) in jih nosi po telesu v neaktivni obliki. Problem je v tem, da ne reagira samo na povečan odmerek estrogena, ampak na vse spolne hormone v telesu. Zato nivo vseh spolnih hormonov v telesu pade.

 

Ob prenehanju jemanja oralne kontracepcije, se bo nivo globulina sčasoma spet zmanjšalo (normaliziralo). vendar je bilo ugotovljeno, da za 6 mesecev jemanja oralne kontracepcije, telo potrebuje enako časa (6 mesecev), da normalizira globulin.

 

Tako kot vsa druga zdravila (še posebej pa antibiotiki) jemanje kontracepcijskih tablet znatno vpliva na sestavo in delovanje naše črevesne mikroflore ter prepustnost črevesne stene. Če še ne veste, v črevesju (pa tudi drugje po telesu) se nahaja za 1,5 kilograma večinoma koristnih bakterij, ki upravljajo z našim telesom (z zdravjem, počutjem, kognitivnimi funkcijami). O tem smo že veliko pisali, več si lahko prebereš tu: Kaj so postbiotiki in zakaj so ključni za naše zdravje in počutje?

Torej več zdravil v našem življenju – slabša mikroflora – slabše zdravje in delovanje našega telesa.  S porušenostjo črevesne mikroflore tvegamo skoraj vse ‘novodobne’ bolezni, vključno s fibromialgijo, vnetnimi črevesnimi boleznimi, alergijami, drugimi avtoimunimi boleznimi, demeco, Alzheimerjem, Prakinsonom in še in še..

 

Kontracepcija je seveda osebna izbira vsakega. Vendar je dobro vedeti, da nam hormonska kontracepcija lahko vzame več let življenja ali pa nas celo oropa zmožnosti ustvarjanja novega življenja.

 

Ampak brez panike! Tudi če ste bili leta na kontracepcijskih tabletah, lahko še vedno popravljate (ali popravite) nastalo škodo. Kako? Berite dalje.

 

Ko je Dave (avtor knjige Super Human) spoznal Lano, svojo bodočo ženo, je bila izredno suha, vedno jo je zeblo in imela je diagnosticiran sindrom policističnih jajčnikov – hormonsko neravnovesje, ki pripelje do povečanih jajčnikov. Stara je bil 37 let in oba sta si želela ustvariti družino. Začela sta delati na korenitih spremembah, predvsem prehrane.

 

Lana je s svojega jedilnika umaknila sojino mleko (ki se je obnašalo kot posnemovalec estrogena v telesu) in margarino. Slabe maščobe je zamenjala z zdravimi in si tako na primer za zajtrk privoščila rumenjake domačih jajčk, kokosovo maščobo, avokado, MCT olje ipd. Potem je svoj linijo kozmetičnih izdelkov (polno hormonskih motilcev) zamenjala za naravno in konec koncev začela prakticirati jogo in meditacijo.

 

V enem letu je pridobila nekaj zdrave teže, nehalo jo je zebsti (roke, noge) in sindrom policističnih jajčnikov je začel kopneti. Kmalu za tem je naravno zanosila in potem še enkrat (rodila dva zdrava otroka), napisala knjižno uspešnico in se poklicno posvetila svetovanju ženskam v podobnih težavnih situacijah.

 

Tudi, če si ne želimo otrok, je še vedno za našo vitalnost pomembno, da smo plodni!

 

Dlje časa smo plodni, počasneje se staramo!

 

Kaj lahko še storimo?

 

  1. Preučimo naravne oziroma ‘mehanične’ načine za zaščito pred nezaželeno zanositvijo
  2. Poskrbimo, da iz svojega življenja izločimo vse motilce hormonov (deodorante, šampone, zobne paste..plastična posoda..itd)
  3. Spremenimo prehrano, vključimo veliko kakovostnih zdravih maščob (kot so avokadovo olje, kokosovo olje, ribje olje, oljčno olje ipd) in se izogibajmo procesirani in s pesticidi in hormonskimi motilci kontaminirani hrani
  4. Poslužimo se (ustreznega) gibanja za naše telo (prenaporni treningi so kontraproduktivni), vaje za sproščanje psoasa, vaje za dobro držo (in ustrezno lego reproduktivnih organov)
  5. Zmanjšajmo stres (dihalne vaje s trebušno prepono, TRE, EFT, resetiranje vagusnega živca..)

 

Da vam bo lažje, vse naštete postopke najdete v našem novem online priročniku ZDRAVO ČREVO – ZDRAVO TELO (IN MOŽGANI).

 

Razlogov za neplodnost je seveda veliko. Namen tega članka ni, da opišemo in razčlenimo vse. Namen tega članka je, da napišemo, kaj lahko naredi vsaka ženska za optimalnejše delovanje svojih hormonov in počasnejše staranje in to na najbolj naraven način.

 

Gre za zgoraj naštetih 5 ključnih točk, na katere smo morda popolnoma pozabili, ker je naš način življenja postal tako samoumeven. Tako samoumevno je, da kupimo v trgovini že pripravljeno hrano, da jemo konvencionalno vzrejeno meso (žal polno antibiotikov in protibolečinskih sredstev ter rasnih hormonov), da se poleti mažemo s konvencionalno sončno kremo, da tečemo maratone, da si ne privoščimo kvalitetnega spanca in da smo v konstantnem kroničnem stresu.

 

Vse to je seveda obvladljivo. Nobena takšna kompleksna stvar oziroma navada se ne popravi čez noč. Potrebujemo vsaj mesec dni časa, da zadeve postavimo na novo. Tudi sama sem šla skozi ta proces. V ta namen sem ustvarila 30 dnevni akcijski prehodni plan, ki ga najdete v zgoraj omenjenem priročniku (na povezavi si lahko preberete več in najdete tudi brezplačni video)..

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Komentirajte