Veliko bolj pomembno kot, kaj bomo otroku oblekli je, kaj mu obujemo, sploh če gre za prve korake. Idealno bi bilo, če bi bili lahko vedno bosi, takšni kot smo prišli na svet. Vendar je naše okolje lahko nevarno (ostri predmeti, iztrebki, piki žuželk), prehladno ali celo preveč ravno, da bi lahko brezskrbno hodili bosi in razvijali stopalne mišice, stopalne loke in živčne končiče (senzorične in motorične – mimogrede v stopalih jih je kar 25% celega telesa).

Kako vpliva bosa hoja na razvoj otroških možganov in kognitivnih sposobnosti, si lahko več preberete tukaj
Torej, kateri je najboljši čevelj za mojega otroka?

Tisti, ki je najboljši približek bosega stopala, le da stopalu nudi ustrezno zaščito (ostri predmeti, mraz, piki..)

Katere so še ostale lastnosti?

Čevelj naj ne bo rabljen! Vsako stopalo razvije svoj ‘odtis’ glede na celotno biomehaniko telesa. Odtis drugega otroka vsiljuje drugačen vzorec hoje. Zato otroku vedno kupimo nov čevelj in raje recikliramo njegova oblačila.

Čevelj ne sme biti ne prevelik ne premajhen. Premajhen čevelj utesnjuje kosti in sklepe in sili stopalo v popačen razvoj. Prevelik čevelj ‘pleše’ okoli stopala, zato mora otrok ustvarjati dodatne mišične aktivacije, da ga zadržuje tam, kjer ga potrebuje, kar lahko popači   pravilen motorični vzorec. Zato je čevlje treba kupovati vsake 3-4 mesece, saj jih otrok v tem času preraste.

Čevlji morajo imeti dovolj prostora za prste. Nožni prsti nikoli ne smejo biti stisnjeni, ker to deformira drobne mišice na notranji strani prstov, ki prav tako igrajo veliko vlogo v stopalni arhitekturi.

Imeti morajo fleksibilen podplat, tako da ga lahko ‘zrolate’ v dlani. Drugače ima podplat funkcijo gibsa na nogi in preprečuje optimalni razvoj motoričnih in senzoričnih živčnih končičev. Ti živčni končiči se seveda v nogi združujejo v večje živci in potujejo v hrbtenjačo in možgane. Želite več živčnih sinaps v otroških možganih? Odstranite jim s stopal vse robustne podplate!

Čevlji naj bodo brez stopalnega loka, brez dvignjene pete in brez opore za gleženj. Otroško stopalo ne potrebuje zunanje, umetne podpore. Razviti jo mora samo. To se seveda ne more zgoditi čez noč. Otroci morajo razviti tudi trebušne mišice. Za to pa je potrebno veliko gibanja.

Primeri slabih čevljev:slab_cevelj3


Otrok ni pomanjšana verzija vas, zato mu ne obuvajte enakih čevljev!

 

Seznam dobrih čevljev za otroke – KLIKNI!

 

Ko se začne otrok postavljati na noge, naj bo bos ali v nedrsečih nogavičkah. Torej ne v čevljih ali ‘pajackih’.

naložite si naš BREZPLAČNI PRIROČNIK ZDRAVA STOPALA!

Pri nas je res težko najti prave čevlje za otroke. Večina ‘priznanih’ znamk izdeluje čevlje, za katere smo poznavalci mnenja, da bi jih morali prepovedati.

Ker sem tudi sama mamica in poznavalka anatomije in mehanike človeških stopal, sem se odločila, da sama zadostim vsem potrebam otroškega stopala in razvijem novo blagovno znamko. Ker projekt zahteva veliko več, kot sama sploh lahko nudim v 24ih urah poleg obstoječega dela, sem se povezala z drugimi mamicami in kmalu vam bodo na voljo res optimalni otroški čevlji!

V ta namen smo prosili za uradno mnenje MEDICINSKE STROKE, kakšni naj bodo otroški čevlji  in prejeli po mailu sledeč zapis rednega profesorja, dr. Vane Antoliča, višjega svetnika in sodnga izvedenca, predstojnika ortopedske klinike UKC:
Stopalo pri svojem razvoju ne potrebuje nobenih pomagal, kot npr. opor, petnih klinov, višje pete ali trdih podplatov. Stopalo se najbolje razvija brez kakršnegakoli čevlja. Čevelj pa je vseeno nujno potreben za preprečevanje poškodb ( topi predmeti, ostri predmeti preko podplata), neobhodno potreben je zaradi temperaturne zaščite stopala (vročina, mraz, sneg, led), ima pa tudi »modno funkcijo« kot del oblačil. Čevelj je v bistvu in strogo funkcionalno vzeto »nekakšno nujno zlo«, zaradi tega je priporočljivo imeti čevelj, ki najmanj ovira stopalo, to pomeni, da je prožen, mehak, opetnik in sprednji del čevlja pa služita samo temu, da čevelj ne pade s stopala. Čevelj naj bo po drsnosti podoben podplatu noge, omogočati mora »dihanje stopala«, seveda pa so čevlji za dež in sneg nekoliko bolj kompaktni in močni. Skratka, stopalne mišice potrebujejo prostor za krčenje, ki mora biti vsekakor ne preozek in tudi ne prevelik, da noga v čevlju ne bi bila nestabilna. Kompaktni, trdi in zlasti preozki čevlji (da prekratkih niti ne omenjam) povzročajo, da mišice ne delujejo na predviden fiziološki način, z leti pa lahko pride do stopalnih deformacij.

Trenutno so na voljo copatki (klikni na sliko)

Trenutno lahko veliko hodite bosi ali pa poskrbite za ustrezen razvoj otroških stopal in drže skozi igro! Kako? tako, da se tudi vi, dragi starši ali učitelji, spustite na tla in začnete migati takole:

Več informacij tu!

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Comments
  • Odgovori

    Odličen članek! Najpomembnejše se mi zdi naslednje: “Otroško stopalo ne potrebuje zunanje, umetne podpore. Razviti jo mora samo.” Zelo preprosto, vendar dostikrat zanemarjeno.

Komentirajte