Pri delu s strankami skoraj ne vidim več dojenčka, ki ne bi imel obutih čeveljcev, pa čeprav še ne hodi, niti se ne postavlja na noge. Sicer se mamice zelo potrudijo, da so prikupno in v stilu napravljeni, ampak ali mora že dojenček okusiti rek odraslih ‘za lepoto je treba potrpeti’?

Vem, da mamice ne mislijo nič slabega, ravno nasprotno, zato sem se odločila napisati blog, da bodo dobro mislile še naprej in tako tudi ravnale.

Stopala imajo tudi funkcijo senzoričnega organa. Kot oči. Ali kot roke. Tipajo in zaznavajo teren pod seboj (naklon, obliko, vrsto površine.. ter posredujejo informacije možganom in kolkom oziroma medenici – kjer se vrši prenos teže iz ene noge na drugo in iz zgornjega na spodnji del telesa). Ti čutilni organi se nahajajo v koži stopal in v majhnih drobnih mišicah in tetivah, ki povezujejo kar 33 sklepov v stopalu! In te mišice skupaj s kostmi stopala predstavljajo po številu kar 25% mišic in kosti celotnega telesa! Uau!

»The human foot is a masterpiece of engineering and work of art« – Leonardo da Vinci

Zakaj bi takšno mojstrovino narave želeli zadušiti s ‘pokrivali’ (čevlji)?

Če so ta ‘pokrivala’ še trda povrh vsega pa ovirajo ne samo senzoriko, ampak tudi motoriko (gibanje).

Zakaj otroku torej tudi ne dajemo rokavic, ko prijema predmete? Ali ne bi bilo bolj varno? In prikupno? Zakaj stopala tako radi oblačimo, medtem ko nam pri rokah to ne pade na pamet? Ali zakaj otroku ne pokrivamo oči, ko gremo na sprehod?

Je že res, da velikokrat talne površine niso varne za hojo ali pa so prehladne. Iz tega razloga so čevlji tudi nastali.
Samo ne razumem dvojega: zakaj je treba dojenčkom, ki se vozijo v vozičku, obuvati čeveljčke? In ne razumem zakaj je treba otrokom, ki že hodijo obuvati čevlje, ki imajo trd podplat, pokrivajo gležnje (tudi poleti) in podpirajo stopalni lok?

Ali vemo, da stopalni lok ni kostna struktura, ki bi potrebovala podporo, ampak je mišična?

In če ‘podpiramo’ mišice, delamo ravno nasprotno – jih inhibiramo (‘uspavamo’). Torej, uničujemo naravni stopalni lok! Majhni otroci imajo pogosto stopalni lok’ zapolnjen’ z maščobo in tako nas lahko videz ploskega stopala vara.

Ali ste vedeli, da dejansko plosko stopalo vpliva na poškodbe kolen in na težave znižanega tonusa mišic medeničnega dna – močenje postelje, henrija, menstrualni krči, bolečine v trtici..

Največji vpliv na človeško stopalo imajo starši! Odgovornost je na vaši strani!

Pri otrocih se vzorec motorike programira vsak dan! Zato je kasneje vedno težje ‘reprogramirati’ vzorec, če je bil že v samem začetku slabo postavljen.

Ko obujemo čevlje – otroci ali odrasli – obujemo celo telo!

Medtem pa čim več hodite bosi. In čim več po naravnih površinah! Bodite zgled svojim otrokom!

In še drugi del tega bloga: Kakšni naj bodo otroški čevlji?

Bi želeli obiskovati zabavno vadbo za otroke, ki spodbuja razvoj stopalnega loka, trebušnih mišic in lepe drže? Preveri tu ali..

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Komentirajte