Kako so mi zvočne vibracije umirile živčni sistem

Ker se primarno ukvarjam z gibanjem, nisem nikoli prej razmišljala o zvoku kot terapiji – čeprav je zvok tudi gibanje – gibanje frekvenc in vibracij.

Po naključju sem odkrila Majo oziroma Maja studio. K njej sem šla na povabilo (na ‘masažo’) brez kakršnihkoli pričakovanj. Vendar se je ta masaža nepričakovano razvila v zvočno masažo oziroma terapijo, ko se je moja energija dotaknila njene v kotu stoječe deževne palice, ki je za trenutek čudežno sama ‘zapela’ – in dala znak!

Maja je nato zaigrala na tibetanske (himalajske) posode, v meni pa se je zgodil čudež: vibracije tega zvoka so zaobjele celotno moje telo od zunaj navznoter, se kot balzam prelile skozi moje že skoraj izčrpane anksiozne možgane, me prizemljile in popolnoma umirile.

V mislih sem si rekla: Uauu, to je zame, to je to! To je moj manjkajoči člen!” To sem iskala že leta ali desetletja, pa nisem vedela, da to iščem!


Jaz na zvočni terapiji z Majo.

Od takrat naprej je šla zgodba nekako takole: Doma sem navdušila še svoja otroka (5 in 9 let) in Maja jima je pripravila posebno urico zvočnega potovanja. Navdušenje se je nemudoma preneslo še nanju in že čez nekaj dni smo igrali doma na čisto svoje posode.


Kot v pravljici o Zlatolaski, imamo tudi mi vsak svojo posodo: večja od mame, srednja od sina in najmanjša od najmlajše.

Vsak od nas je našel svojo in ne boste verjeli, vsaka od teh posod si je v bistvu izbrala enega od nas, ki mu predaja zanj potrebne zdravilne vibracije.

Začela sem iskati več informacij o terapevtskih učinkih zvoka tibetanskih posod in našla ogromno zanimivih člankov in tudi tečajev!

Zvočne vibracije dokazano spreminjajo strukturo vode. To je v svojem raziskovalnem delu dokazal že dr. Masaru Emoto, znani japonski znanstvenik. Jemal je vzorce vode iz različnih krajev in jih počasi zamrznil. Pred tem pa je tej vodi bodisi izrekel pozitivne molitve in želje (pozitivne vibracije) bodisi negativne (negativne vibracije) – in razlika v kristalih je očitna! Enak poskus je naredil tudi z izpostavitvijo vode različni glasbi (klasična ali heavy metal). Izkazalo se je, da je klasična glasba ustvarila prekrasne kristale, medtem ko heavy metal ravno nasprotno. Enake ali podobne spremembe se zgodijo, ko vodi pošljemo določene vibracije – tako kot je zvok vibracija, so tudi naše misli vibracije.  (Več v dokumentarnem filmu VODA.)


Pozitivne vibracije (in klasična glasba) – lepe, pravilne, zdrave strukture, negativne vibracije 8ali heavy metal) – nepravilne, grde strukture

To lahko poskusite tudi sami.

Glede na to, da je naše telo sestavljeno iz vsaj 70% do 90% vode (otroci imajo največji delež), torej smo večinoma voda – je to za nas ekstremnega pomena!

Stres, negativne misli, jeza, strah.. vse to so negativne vibracije, ki naše telo spreminjajo v ‘kozarec s črnim, plesnivim rižem’!


Poskus z rižem. Prvemu kozarčku z rižem so pošiljali ljubezen, drugemu ničesar in tretjemu sovraštvo. Rezultat po določenem številu dni je očiten.

IN ZAKAJ SI PRI TEM NE BI POMAGALI Z ZVOČNIMI VIBRACIJAMI?

Večino ljudi na svetu ima dominantno levo možgansko hemisfero, ki je velikokrat (žal) funkcionalno nepravilno povezana z desno (FDS sindrom po dr. Melillu). Zato smo ljudje pre-pogostokrat hladni, jezni, egoistični, uperjeni v zaslone, ‘digitalizirani, anksiozni, pa tudi avtistični, hiperaktivni z motnjami pozornosti, z obsesivno-kompulzivnimi nagnjenji ali motnjami in imamo tudi preveč aktiven imunski sistem, kar vodi v ‘avto-vnetja oziroma avtoimune bolezni.. 

Zakaj si ne bi povezovanju oziroma rekalibriranju leve in desne hemisfere pomagali z ustreznimi vibracijami?

Tudi naši možgani delujejo z različnimi vibracijami:

In tudi naši energetski centri (čakre) delujejo vsak s svojo vibracijo.

SLIKA ČAKRE

Zelo zanimivo pri tem pa je, da se vsaka frekvenca določene čakre ujema tudi z določeno barvo, ki ima enako frekvenco! Ja, tudi barve so frekvence – svetlobne frekvence – in prav tako imajo lahko zdravilni učinek.

Recimo za stimulacijo desne hemisfere potrebujemo barve visoke frekvence kot sta modra in vijolična ter zvok nizkih frekvenc (tako kot zvenijo na primer večje tibetanske posode – kot moja).

In za stimulacijo leve hemisfere potrebujemo nizke frekvence barv, ki je rdeča in visoke frekvence zvoka, ki sovpadajo z višjimi čakrami.

NA TA NAČIN SEM SI SAMA POMAGALA PRI UMIRJANJU SVOJEGA ŽIVČNEGA SISTEMA (MOŽGANOV)! KAKO?

Namreč kljub veliki želji in motivaciji Wim Hof metoda, ki sem jo izvajala redno dnevno  leto in tri mesece ni več dajala želenih učinkov, sok zelene (po metodi MM) pa po šestih mesecih. Poskusila sem že marsikaj (od akupunkture, homeopatije, tesla metamorfoze, nevro manualne terapije, bioenergije. ogromno dihalnih vaj.) Nič ni pomagalo pri moji anksioznosti s posledičnimi težavami s spanjem, srčnimi palpitacijami, sinusi in še marsičem, kot vibracije posod.  Vloga matere samohranilke (bolje rečeno ‘samo-vzgojiteljice’) – zahteva veliko energije, ker vzgajati otroke je veliko več, kot le hraniti jih).

Ne trdim, da omenjene metode ne delujejo na splošno, ravno nasprotno, ampak meni žal niso dale zadostnega oziroma želenega učinka. 

Terapija z zvokom in vibracijami pa je nekaj popolnoma drugega. Glede na to, da smo tudi sami narejeni iz energije in vibracij, pa ne samo naše telo, ampak tudi naše misli in glede na to, da je v moji glavi vedno brni milijon misli (beri nediagnosticirani odrasli ženski ADHD) , so zvočne vibracije (do sedaj) edine, ki uspejo ‘uglasiti’ moje (nervozne) vibracije. (Pri tem mi pomaga tudi moja AquaCure naprava in IR savna z rednim gibanjem, uravnoteženo prehrano in spalni urnikom, pa bodi dovolj o tem, saj danes teče beseda o zvočnih vibracijah).

Torej zvok in vibracije, ki prihajajo iz ročno narejenih tibetanskih posod (ali podobnih glasbil), uravnavajo naše energetske centre in pomagajo uravnovesiti možgane.

(O tem sem spraševala tudi dr. Melilla, svetovno priznanega funkcionalnega nevrologa, avtorja dr. Melillo metode za uravnovešanje možganov v tem video INTERVJUJU).

KAKO MI JE POMAGALA ZVOČNA TERAPIJA?

Najbolj sem tibetanskim (oziroma himalajskim posodam)  hvaležna za umiritev divjih palpitacij mojega srca, ki so se pojavile pred letom dni na redni dnevni ravni. (Po cca enem mesecu uporabe, sedaj jih uporabljam približno 2 meseca), zato je na dolgi rok za pričakovati še dodatne premike na področju anksioznosti in spanja. Če imam zelo stresen teden ali dogodek, se sicer še vrnejo nazaj, a se potem z uporabo posod dolgoročno zmanjšujejo.

Vsekakor pa opažam, da se na otroka ne jezim več dosti. Vse skupaj se je nekako umirilo, vse je lažje. Otroka sta bolj umirjena, jaz sem bolj umirjena in potrpežljiva. Več je ljubezni, manj jeze in sitnosti. Marsikaj kar mi je bilo prej težko glede vzgoje in aktivnosti z njima, mi je sedaj lažje. Celo s sinom (prvorojenec s carskim rezom, 9 let) sva se popolnoma povezala, kot sem si vedno želela. Na svoj deveti rojstni dan mi je prvič sam od sebe iskreno povedal, kako zelo rad me ima in me privil v močan objem, ki je trajal malo večnost.

To se mi zdi tudi zelo dober način pomoči otrokom, ki imajo sindrom FDS funkcionalne nepovezanosti leve in desne hemisfere  (Tudi na internetu obstaja nekaj člankov, ki trdijo, da so z zvočno terapijo otrokom pomagali odpraviti avtizem in ADHD)

Učinek zvočne terapije pa lahko še nadgradimo tudi tako, da poslušamo eno frekvenco z enim ušesom in drugo frekvenco z drugim. Razlika frekvenc je frekvenca, ki jo doživljajo možgani. Po navadi je to neka zdravilna frekvenca. Temu rečemo ‘binaural beats’. Poglejmo si primer posnetka s tibetanskimi posodami (spodaj).

PS: Naj omenim, da je terapevtska glasbila dobro poslušati v živo, saj smo le tako deležni koristi vibracij. Binaural beats pa je skoraj bolje poslušati na posnetkih in s slušalkami (razen, če imamo dve glasbili z različnima frekvencama vsakega pri enem ušesu).

POGLEJMO SI ŠE NEKAJ ZANIMIVOSTI!

TEST ŽIVE KAPLJE KRVI – ŽIVI DOKAZ KAKO ZVOK SPREMINJA NAŠE CELICE (IN ZDRAVJE)

KAKO ZVOK SPREMINJA MATERIJO?

KAKO DRUGAČNA UGLAŠENOST INŠTRUMENTOV VPLIVA NA NAŠE ZDRAVJE IN POČUTJE?

RAZLIKA MED 440 Hz IN  432 Hz

7,83 HZ (binaural beats) ZDRAVILNA FREKVENCA ZEMLJE

ZDRAVILNA FREKVENCA – KATERA JE TISTA PRAVA?

Moje popotovanje v svetu zvoka, vibracij in glasbil se nadaljuje. Navdušena sta tudi otroka, ki mi sledita. Ob večerih, pred spanjem, ob soju svečk iz čebeljega voska skupaj radi zaigramo.

Tudi za rojstni dan smo naredili delavnico z glasbili. Še Božiček je prinesel dodatna glasbila, Niki Luni kalimbo, Brinu pa glasbeno skrinjico, ki jo je moral sam sestavit.

Tudi k Maji še hodim. Brez nje se mi ne bi odprla vrata tega zdravilnega novega sveta. Za to sem ji neizmerno hvaležna.

Kako so mi zvočne vibracije umirile živčni sistem Alja Malis, specialistka za gibanje
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BREZPLAČNI TELEFONSKI POSVET?

Imate vprašanje? Kliknite na gumb in prejmite brezplačni telefonski posvet?

Želim brezplačni posvet!