Biggest loser – dobesedno!

Sicer ne gledam resničnostnih šovov, ker že svojega lastnega komaj shajam, ampak me je vseeno toliko premamila radovednost, poklicno naravnana, da sem za 5 minut preklopila na oddajo The biggest loser. In… takoj ugasnila! No, saj točno to, kar sem videla, sem tudi pričakovala!

Saj morda je namen oddaje dober – hujšanje, zdravo življenje.. Ampak na kakšne način in za kakšno ceno? Ne morem verjet in še enkrat res ne morem verjet, kar sem videla, da tako prekomerni ljudje delajo planke in vaje z dodatno težo, zraven sopihajo, kot da jih bo ravnokar kap in to z ne preveč optimalno mehaniko telesa!

Zakaj in kako ‘za vraga’ naj bi prekomerna oseba shujšala s crossfit in in intervalnim treningom? Pa kaj vam je, ljudje božji? Je treba zavoljo šova (beri denarja) res ustvarjati sodobne gladiatorje in jim uničiti še tisto malo, kar jim je ostalo od zdravja (ne samo mišično-skeletnega sistema, ampak tudi srčno-žilnega itd)?

Rigorozna vadba (o prehrani ne bom komentirala, ker sem res gledala samo 5 minut treninga) je še za normalnega, fit človeka večkrta vprašljiva. Želite tem ljudem trajno poškodovati hrbtenice, kolke in kolena? Jim poškodovati notranje organe in medenično dno s prevelikim intra-abdominalnim pritiskom? Ustvariti turbulentni tok krvničk v žilah in povečati možnost za nastanek strdkov in holesterola? Povečati stresne, katabolne hormone in procese? Ustvarjati kisline in stranske produkte, ki škodijo telesu? Jim pridelati hernije na trebušni steni, hrbtenici ali v notranjih organih?

Da skrajšam.. kako hujša nekdo, ki ima 50kg ali več kg viška? HODI. In spet hodi.. Enostavno. Preprosto. Učinkovito. Poceni. A nezanimivo za TV šov! In ko se naveliča, hodi tudi malo v klanec in po zemlji, pesku.. In zmanjša vnos hrane, predvsem pa začne žvečiti hrano! Piti več vode in spati dovolj. Sem omenila hojo!? Tudi hoja je lahko ‘intervalni trening’. Hodiš hitro, počasi, v klanec itd.. Pa še s hojo ne smemo takkoj pretiravati. Začeti s 7.000 koraki na dan in nadaljevati do vsaj 10.000 na dan. Lahko tudi plavanje, kolo ali lahka TRX vadba, še posebej primerna za pravilno izvajanje počepov. In še nekaj. Ne more shujšati v treh mesecih! To je projekt za najman leto ali dve. Zdravo hujšanje pomeni v povprečju pol kilograma na teden, zdaj pa računajte..

Torej.. izgubiti kilograme DA.. a zraven ohraniti sklepe in integiteto telesnega jedra.

PS: Ste morda pomislili na vpliv psihičnih faktorjev posameznikov pri debelosti? Kaj pa na hormonske motnje? Kaj pa na to, kako bodo ohranili pridobljeno telesno težo in sestavo PO končanem šovu? Obstaja velika možnost, da se teža vrne na povrvotno in še poviša. Poglejte si dober članek A new show features ‘Biggest Loser’ winners who regained weight — and reveals a deeper truth about weight loss  No, samo v razmislek..

Pri nas lahko vadite varno in učinkovite, preverite trening za ženske Woman power!

Biggest loser – dobesedno! Alja Malis, specialistka za gibanje
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BREZPLAČNI TELEFONSKI POSVET?

Imate vprašanje? Kliknite na gumb in prejmite brezplačni telefonski posvet?

Želim brezplačni posvet!