Urinska inkontinenca – Ali imate tudi vi navado ‘za vsak slučaj na WC’?

 

Katere so navade zdravega mehurja?

Greste vedno lulat predno odidete od doma?

Imate občutek, da ne izpraznite mehurja do konca?

 

Se vam kdaj zgodi, da greste v trgovskem centru na WC, ko ste ravno v njegovi bližini, čeprav še ni nuje? Pred kino predstavo? Na avtobusnem postanku na skupinskem potovanju?

 

Izgleda kot da mehur diktira vaše življenje? Mehur je mišica, ki je zelo podvržena treningu. Zato jo nehote natreniramo, da vodi naše življenje.

 

Naj vam kar takoj povem, da takšno ravnanje ni koristno za ‘vzdržnost’ vašega mehurja, saj se tako (raz)vadi oziroma nauči, da se mora izprazniti predno je to potrebno.

 

Prav tako je škodljiv obraten scenarij, da vodo zadrzujemo predolgo. V tem primeru se mehur lahko preveč raztegne in preveč raztegnjene mišice mehurja vodijo v nepopolno praznjenje.

 

Mehur se razteguje kot balon in ravno ta raztezni faktor mu pomaga pri praznjenju. Če ga namerno izpraznjujemo, ko še ni poln, se nauči nepopolnega praznjenja.

 

 

Dobra novica je, da so WC-ji res na skoraj vsakem koraku in ni bojazni, da bi se dejansko polulali v hlače.

 

KOLIKO ČASA BI MORALI ZDRŽATI BREZ WC-JA?

 

Odgovor je vsaj 2-4 ure. Če zdržite manj, bi bilo dobro delati na postopnem podaljševanju časovne meje.

 

Mehur bi lahko malce za hec malce zares primerjali z dvoletnikom, ki potrebuje neko atrakcijo, da se zamoti. če tega dvoletnika ‘prevedemo’ v odraslega, se bo najbolj zamotil z nečim, kar ga veseli, pa četudi je to prebiranje mailov in komentiranje FB ali IG objav. Čim bolj odvračamo pozornost od mehurja, lažje bo. In postavljati mu moramo vedno višji cilj.

 

Če ste veliko pili, pili kavo ali čaj, verjetno ne boste zdržali 4 ure. Mehur ima tudi rajsš, da pijete večkrat po malo, kot pa da bi spili cel liter naenkrat.

 

Po drugi strani pa ne smete pretiravat. Ignorirati signale mehurja po več kot štirih urah lahko povzroči, da se mehur (=mišica) preveč raztegne in izgubi funkcijo elastičnosti.

 

FINALNI PREDLOG

 

Za nekaj časa beležite dnevnik (tabelica), kaj, koliko in kdaj ste popili ter kdaj in koliko ste lulali (ja, potrebovali boste merilni lonček).

 

CILJ

 

Zdrav mehur mora podnevi zadržati med  300 in 400 ml urina 5 do 6x na dan in okoli 800 ml ponoči, če ste spili 6 do 8 kozarcev tekočine.

 

Vir:  www.continence.org.au

 

In še en nasvet!

 

Nikoli ne lulajte na silo! Če ob lulanju zraven na silo pritiskate, lahko to vodi do prolapsa organov, npr cistokele in vsekakor to ni zdrava navada za mehur. Tudi če vas otroci preganjajo na WC-ju, si vzemite čas in v miru opravite potrebo.

 

 

Kaj poznano? 🙂

Urinska inkontinenca – Ali imate tudi vi navado ‘za vsak slučaj na WC’? Alja Malis, specialistka za gibanje
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BREZPLAČNI TELEFONSKI POSVET?

Imate vprašanje? Kliknite na gumb in prejmite brezplačni telefonski posvet?

Želim brezplačni posvet!