Prevelik trebuh? Uhajanje urina? Deformacije stopal? Bolečine v križu? Boleče menstruacije? Osteoporotični kolki? Spremenjen naklon maternice in mehurja! Vse našteto je lahko posledica nošenja pet. Berite dalje, če vas zanima, kako preprečite škodljive učinke, čeprav se petam ne morete odpovedati!

 

Ali ste kdaj pomislili, kaj bi se zgodilo na primer vaši mački, če bi ji obuli petke? Smešno vprašanje, ne? Pa vseeno, smo edina živalska vrsta, ki si na noge nadeva obutev, ki spremeni mehaniko delovanja čisto vseh sklepov v telesu, od prstov na nogi, gležnja.. vse do vratne hrbtenice.. Poglejmo si, kaj se dejansko dogaja v telesu, ko obujemo čevlje, ki imajo ‘positive heel’ (petni del dvignjen nad blazinicami prstov). Preverite, koliko čevljev v omari je takšnih – čeprav ste do sedaj mislili, da nimajo pet. In najpomembnejše, preverite, koliko takšnih čevljev (morda supergic, škornjev?) imajo vaši otroci? Zaenkrat ni potrebe, da bi drastično spreminjali vsebino vaše omare za čevlje. Sem ter tja si lahko privoščimo kakšen ‘greh’ v obliki pet, tako kot si privoščimo greh v obliki sladice. Pomembno je, da vemo, kaj je prav in kaj narobe, ter da znamo potem ‘poradirati’ posledice.

Ko obujemo čevlje, obujemo celo telo!

 

 

V kratkem brezplačnem videu se prepričajte, da si ne delate omenjene škode!

 

 

Ali ste vedeli tudi, da sprememba v naklonu drže kot posledica nošenja pet, drugače oziroma neenakomerno obremeni kosti, še posebej kolke. Ker teža pade primarno na kolena in prste na nogah, kolki ne dobijo ustrezne doze obremenitve z lastno težo, kar privede do redčenja kosti in kasneje do osteoporotičnih sprememb in pogostejših zlomov ob padcih!

Dvignjena peta, ozki predel za prste stopal in rigidni podplati so recept za deformacije stopal, kot je ‘hallux valgus’, do česar pa lahko privede tudi hoja s stopali navzven, ploska stopala, šibko telesno jedro.. in še kaj). Popolnoma vsak čevelj ima določen vpliv na (ne)delovanje vaših stopal.

Kako si pomagati?

Nekateri poklici in družabno življenje modernega človeka narekujejo določene zapovedi oblačenja (in obutve), čeprav se močno oddaljijo od poti, ki nam jo je začrtala narava. Če želimo zdrava stopala (tako za nas kot za naše otroke), ni potrebno, da se preselimo v džunglo, dovolj je, da:
– Vsaj v prostem času zamenjamo čevlje za bolj udobne
– Po nošenju čevljev izvajamo posebne vaje, ki zradirajo njihove negativne učinke

V spodnjem 22 minutnem videu najdete osvobajajočo rešitev za vaša stopala, dnevno dozo mišično-skeletne ‘higijene’, ki si jo vaša stopala brezpogojno zaslužijo, saj nudijo platformo celotnemu telesu nad njim.
Video vsebuje:

– Uvod z funkcionalno – anatomskega vidika (6 min)
– Korekcijske vaje za stopala z masažnimi žogicami (16 min)

Vaje so zelo primerne in zabavne tudi za otroke s ploskimi stopali!

Za koga je video OŽIVIMO STOPALA še koristen:

– za tekače
– stoječe poklice
– za vse, ki veliko hodijo po ravnih površinah (vsi notranji prostori, beton, asfalt..)
– za vse, ki nosijo čevlje
– za vse, ki jih pestijokrči v mečih
– za vse, ki imajo zakrčene zadnje stegenjske in mečne mišice
– pri težavah s plantarno fascijo in ahilovo tetivo
– za nosečnice

Poleg tega, pa nam je refleksoterapevtka Petra G. povedala, da: “Ta vaja ni dobra samo za mišice ampak za vse organe, saj imamo cel zemljevid telesa na stopalih, kjer lahko z masažo tudi vse zdravimo oz spravljamao v ravnovesje, poskrbimo za dovolj kisika v organih, gibljive sklepe, prožne mišice. Še posebej pa dobro vplivamo na delovanje glave, oči, ušes, na čisto vse organe, epifizo, hipofizo, vrat, ščitnico in zadnjico.”

Naložite si tudi brezplačni priročnik ZDRAVA STOPALA!

Ne odlašajte z vašim zdravjem in dobrim počutjem! Vsak dan šteje. Naredite še danes nekaj za svojo in za prihodnost vaših otrok!

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Komentirajte