Da, tudi ‘NEGATIVNA’ DIASTAZA REKTUSOV oziroma razmik trebušnih mišic obstaja! Sicer ni pogost pojav, gre pa prav tako za nepravilno delovanje (stabilizacijo) trebušne stene.

 

 

 

Bolj pogosto se dela grebenček (‘doming’), kot pa jamica (‘sagging’). Skupno obema pojavoma je, da gre za dominantno rekrutacijo mišic oblikusov (stranskih terbušnih mišic) namesto transversus abdominisa (globoke trebušne mišice). V našem primeru gre za dominanco internih oblikusov (notranjih trebušnih mišic) – sicer pa gre za dominanco zunanjih stranskih trebušnih mišic (pri pojavu grebenčka) ali rektusov (površinskih premih trebušnih mišic). Naredi se negativni intra-abdominalni pritisk – kot vaakum. To seveda ni dober način stabilizacije.

Zanimivo, ne? Stranske trebušne mišice razmaknejo (potegnejo narazen) površinske trebušne mišice (rektus abdominis oziroma po domače ‘six packe’), pri tem pa preglasijo globoko trebušno mišico.

Zato so stranske trebušne mišice zelo pomembne pri reševanju tega problema. Predvsem jih moramo naučiti, kako opravljati svojo nalogo in ne nalogo drugih mišic. Veliko programov za diastazo rektusov se zato zmotno izogiba stranskim nagibom in rotacijam trupa (se pravi uporabi stranskih trebušnih mišic). Vendar če te mišice obremenimo ekscentrično in jih podaljšujemo ter povečujemo njihovo elastičnost (ki jim je ponavadi primanjkuje zaradi našega delovanja primarno v sagitalni ravnini) ter jih naučimo kdaj in koliko morajo sodelovati pri stabilizaciji, je to najverjetneje tisto ‘skrito orožje’ pri reševanju diastaze rektusov!

In še nekaj zelo pomembnega se lahko naučimo iz tega prispevka! Na zgornjem videu smo videli, da se razdalja med rektusoma dejansko zmanjša, zapre (‘intrarecti distance’). Zato bi nekdo, ki meri diastazo po širini med rektusoma oziroma s prsti lahko ocenil, da diastaza v tem primeru ni prisotna. Če gledamo dejanski pomen besede ‘diastaza’, ki pomeni razmik, je to res. Ampak, če bi ultrazvočno gledali obnašanje linee albe – vmesnega vezivnega tkiva (med rektusoma, tam kjer vstavljamo in merimo diastazo s prsti), bi lahko opazovali ‘distortion index’. (Glej sliko spodaj in vir – raziskavo tu.)

 


‘Distortion index’ linee albe v preprostem jeziku pomeni, koliko se linea alba ‘naguba’ med nalogami, kot je na primer dvig glave ali upogib trupa (‘curl up’). Pri zdravih posameznikih bi morala ostati ves čas napeta – tako v mirovanju, kot pri različnih nalogah. Kadar se naguba (kar opazujemo z ultrazvokom), to od zunaj opazimo kot bodisi nastanek grebenčka (‘doming’) ali jamice (‘sagging’). Z vajami oziroma korekcijskimi programi želimo doseči čim manjši ‘distortion index’ linee albe, kar pomeni boljšo oziroma dobro stabilizacijo trupa (oziroma hrbtenice in medenice), kar je bistvo.

 

Torej, če povzamem:

 1. Diastaza rektusov je lahko tudi ‘negativna’ (pojav jamice)
 2. Pogoj za odpravljeno diastaza rektusov NI zmanjšanje razmika (‘gap’ oziroma ‘intrarecti distance’), ampak je zmanjšanje ‘indeksa distorcije’ linee albe, kar se kaže navzven v odsotnosti grebenčka ali jamice, ko izvajamo različne naloge.
 3. Odpravljena diastaza rektusov ima lahko za posledico VEČJI razmak med mišicama! (rektus abdominis)

 

Pri reševanju diastazaze rektusov moramo dobro poznati delovanje različnih mišic in telesa. Ampak ne samo njihovo delovanje opisano v učbenikih anatomije, ampak predvsem njihove kompenzatorne strategije, ki nastopijo, ko en ali več ‘igralcev’ sistema ne igra več po pravilih igre ali se ‘poškoduje’.

 

Vas zanima, kako najhitreje in najbolj zanesljivo sami preverite, če imate diastazo rektusov?

 

Preberite še 10 najpogostejših vprašanj in odgovorov o diastazi rektusov!

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Showing 3 comments
 • Mateja
  Odgovori

  Pozdravljena Alja!
  V članku sem dobila odgovor na točno to vprašanje, ki se mi je zastavilo pred nekaj dnevi, ko sem merila diastazo in ugotovila, da se moj trebuh in trebušne mišice pri različnem napenjanju različno obnašajo. Na področju popka pa je nastala ena velika luknja! Kaj priporočaš, da je moj naslednji korak? Ultrazvok?
  LP
  Mateja

  • Alja Malis
   Odgovori

   Mateja, kako si pa do sedaj postopala, izvajas kaksne vaje, morda moj program? Klasicen uz mislim, da ne bo razjasnil situacije, ker pri nas ne poznajo pojmov kot je ‘distortion index’ in kako ga izzvati. Glede na to, da se dela jamica, je potrebno delati na tem, da se le ta neha delat. Ali sama lahko dosezes, da z drugacnim ‘napenjanjem’ izgine? Ali se ti pri dolocenih gibi naredi ne glede na karkoli?

   • Mateja
    Odgovori

    Ja, naredila sem trimesečni poporodni porgram, se je diastaza malo zmanjšala, tudi pojav hribčka je izginil. Zdaj nekaj časa nisem delala vaj, sem za v zadnjih tednih veliko dvigivala otroka zaradi bolezni in trebuh se je spet povečal. Ko sem preverjala diastazo, sem opazila veliko jamico, ki se prej nikoli še ni pojavila. Ko potisnem kot prste je zelo strašljivo. Zgrabila me je panika predvsem zato, ker sem ponovno začela izvajati vaje za diastazo in zdaj ne vem kako naj postopam naprej. Ali še naprej izvajam te vaje ali preneham? Ali naj izvajam kakšne bolj specifične vaje?

Komentirajte