Kako hallux valgus vpliva na vaše telo?

Hallux valgus oziroma ukrivljen nožni palec je dandanes zelo pogost pojav, ki ga ljudje radi pripisujejo ‘genetiki’ oziroma ‘rasti kosti’ na notranji strani stopala. Ko določeno stanje razglasimo za dedno, se odpovemo vsem možnostim njegove korekcije in samo nemočno opazujemo njegovo slabšanje. Ko hallux valgus postane zelo izrazit, ga je dejansko nemogoče vrnit v prvotno stanje. Zato je zelo pomembno, da ukrepamo čim prej.

 

Spomnim se, še pred leti, ko sem še delala v stari službi v pisarni in v prostem času bila zumba inštruktorica, da sem opazila, ‘da mi raste kost’ ven iz stopala. Premišljevala sem, če bi si začela doma povijat stopala (?!) in spraševala mojo najboljšo prijateljico zdravnico, kaj bi to bilo in če se da te kosti dati pobrusiti, pa ni nič vedela o tem. Ko sem se z rojstvom mojega prvega sina začela ukvarjati z gibanjem (in tudi pustila staro službo, stare navade, čevlje ipd), je težava sama od sebe izzvenela..

 

Kaj hallux valgus sploh je?

 

Večina korekcijskih pristopov (korekcijski pripomočki, operacije) temeljijo na izhodišču, da je srž problema prvi metatarzalno-falangealni sklep (tam, kjer nam ‘kost’ ven raste). Pa ni. To je le posledica. Vzrok je v deviaciji sklepa med medialnim cunieformom in metatarzalno kostjo (‘eno nadstropje višje’ – označeno na spodnji sliki z rdečo).  Pa tudi to je v bistvu le posledica (razloženo v nadaljevanju). Če bi se osredotočili samo na poravnavo metatarzalno-falangealnega sklepa, bi zgrešili bistvo. Vprašati se moramo, kaj je razlog, da se ta sklep tako obnaša?

 

 

Kaj je torej dejanski vzrok za hallux valgus?

 

 1. Nestabilnost prve vrste metatarzalnih kosti (First ray – glej priloženo sliko spodaj) ki jo povzroči pronacija stopala ali everzija spodnjega talarnega sklepa (STJ subtalar joint, tudi spodnji skočni sklep, sklep med talusom in calcaneusom). To pomeni ploska stopala, ki so lahko posledica ali pa vzrok za everzijo spodnjega skočnega sklepa. Kaj pa je razlog za pronacijo boste vprašali? Večina stopal sodobnega urbanega sveta je nagnjeno k ploskosti. Zakaj? Naloga stopal je tako pronacija kot supinacija. Ob udarcu s peto, pa vse skoraj do faze odriva, stopalo razteguje fascije (plantarna fascija, ahilova tetiva), ekscentrično aktivira globoko stopalne mišice in s tem sprejema v telo elastično energijo za elastični odboj (potencialna energija..). Ko je ta faza končana sledi faza sproščanja te energije, stopalo mora postati  trdna ročica za odriv ‘(rigid lever for propulsion’). Takrat se mora invertirati. To je funkcija stopal. Nezahtevne, ravne in trde površine, po katerih se gibamo večino časa ne zahtevajo veliko aktivnosti od naših stopal. Prav tako ne čevlji, ki nam držijo umetno podprt stopalni lok in imajo obložen podplat. Stopalo ima kar 26 kosti, 33 sklepov in 107 ligamentov, ki se gibajo vsak od njih v eni od treh ravnin..in 200.000 proprioceptorjev (živčnih končičev, ki zaznavajo…. in nam z leti neuporabe bliskovito propadajo). Sodobni človek verjetno uporablja le 10% – 20% funkcionalnosti stopal. To je razlog, da se njegove funkcije ne ohranjajo. Poleg vzrokov, ki prihajajo od ‘spodaj navzgor’, so potem še razlogi, ki prihajajo od ‘zgoraj navzdol’. Za primer: Šibki gluteusi, nemobilni kolki vplivajo preko kolen (npr kolena na x) na stopala. Zakrčene mišice od sedenja vplivajo na stopala.. Tukaj bi lahko naštevali v nedogled.

Ali zdaj lahko lažje razumemo, da so ‘dedne’ le naše navade in ne deformirana stopala? V sodobnem svetu zelo težko najdemo človeka z zdravimi stopali. Pa to ne pomeni, da so deformacije stopal postale norma, oz da so takšna stopala normalna ali da tako pač je..

2.Tibio-femoralna zunanja rotacija

 

Katerih pomembnih vzrokov še nismo posebej izpostavili:

 • Čevlji, še posebej ozki in z visoko peto, japonke, salonarji..
 • Neustrezno gibanje (neustrezno gibanje je lahko tudi hoja s stopali obrnjenimi navzven. To je tipičen način hoje, kjer telo kompenzira določeno šibkost, da pridobi večjo podporno površino. To je lahko omejena gibljivost v gležnju, ki ga na tak način ‘obidemo’ ali pa že prisoten hallux valgus, katerega se trudi telo zaobiti, saj ne opravlja svojega dela – plantarna fleksija nožnega palca, kar vodi v vedno večji hallux valgus..)
 • Strukturalni vzroki..

 

Kaj se zgodi pri hallux valgusu?

Odgovor najdete v spodnjem videu.

 

Kako hallux valgus vpliva na preostalo telo in stabilizacijo trupa?

 

 • Deaktivira kaskado mišičnih aktivacij po sprednji globoki liniji fascij (The deep front line – by Thomas Myers) – kar pomeni, da smo prikrajšani aktivacije mišic medeničnega dna in posledično celega telesnega jedra.
 • Skrajša nam korak, kar pomeni deaktivacijo glutealnih mišic.
 • Onemogoča koriščenje elastičnega odboja (elastic recoil) fascij, kar vodi v mišično preobremenitev in posledično v stresne frakture, vnetja ahilove tetive, plantarne fascije, pokostnice.. itd)
 • Lahko vodi v artritis, bolečine..
 • Povzroča bolečine in disfunkcije v sakroiliakalnih sklepih (zadnji del medenice)
 • Zmanjšuje možnost za dobre športne dosežke
 • Vodi v bolečine v kolenih, križu..
 • Povzroča estetsko neprivlačna stopala

 

Ali ga lahko popravimo brez operacije?

Če nam hallux valgus še ni ušel iz vajeti toliko, da je postal strukturalen problem (spremenjena struktura kosti, ne samo funkcija mišic in fascij – poglej si prvo sliko zgoraj), potem se splača sprejeti naslednje ukrepe (pa tudi sicer):

 • Ustrezna obutev (predvsem dovolj prostora za nožne prste, nič pete, mehki čevlji)
 • Nošenje nogavic na prste (po možnosti tudi čevljev), če ne drugače vsaj, ko smo doma ali nogavic z naprstniki
 • Vaje za stopala, ki krepijo intrinzične mišice z mišico abductor hallucis na čelu ter mišico tibialis posterior, ki aktivira ‘deep front line’

  Sliki sta vzeti iz programa ZDRAVA STOPALA in predstavljata 2 ključni vaji.

 

 • Ustrezen način krepitve glutealnih mišic
 • Korekcijski pripomočki, kineziotaping bodisi med nošenjem čevljev bodisi med izvajanjem vaj bodisi ponoči med spanjem (korekcijski pripomočki naj objamejo celo stopalo, ne samo hallux valgusa, sicer niso učinkoviti – glej opornico na sliki spodaj, nogavice na prste, nogavice z naprstniki, mini elastike za nožne palce za vadbo)
   
 • Vsaj občasno bosa hoja po naravnih površinah

 

Kako poteka operacija in zakaj se hallux valgus lahko ponovi?

Če ste kadarkoli pomislili na operacijo, si prosim oglejte spodnji video (prikazuje enega od načinov)! Kot vidite operacija predvideva ‘klesanje’ kosti in sicer prvo metatarzalno glavo, kjer je ‘kost ven štrli’. Kot smo pojasnili uvodoma, ta sklep (metatarzalnofalangealni) ni vzrok problema, ampak je en sklep višje – proti gležnju (sklep med prvo mezartazalo in prvim cunieformom). Z operacijo se odpravi simptom (in pridobi kup novih nevšečnosti), ne odpravi pa se nobenega od vzrokov, kar vodi v pogoste ponovitve.

 

 

Kaj lahko naredimo v primeru, da ne želimo na operacijo, z vajami pa tudi ne moremo več pomagati?

 

lahko razmislite o nakupu ‘Rocker shoes’ (spodaj na sliki), da pomagate stopalu priti čez nožni prst med hojo in uporabljajte

korekcijske pripomočke. Vsekakor izvajajte tudi vaje in vse ukrepe navedene za preventivo oziroma korekcijo, da preprečite slabšanje.

Predvsem pa.. Ukrepajte dokler ni prepozno!

 

Zdaj, ko veste da hallux valgus ni deden, ampak so dedne navade, poskušajte te navade spremeniti tudi pri svojih otrocih, tako da ste jim vi zgled.. ps: ploska stopala in stopala na ‘v’ rada vodijo v hallux valgus..

Primer nezdrave otroške obutve, ki vodi v hallux valgus!

Spodnje slike so inserti iz videov iz programa Jungle Kid in Zdrava stopala.

Jungle Kid

Jungle Kid

Jungle Kid

[vc_separator align=”align_left”]
[vc_column_inner width=”1/3″]
Kako hallux valgus vpliva na vaše telo?
Alja Malis, specialistka za gibanje
[/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][/vc_column_inner]

Raziščite še več vsebin na temo:

[vc_column_inner width=”1/3″ css=”.vc_custom_1510172923173{margin-left: -15px !important;}”] [/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″ css=”.vc_custom_1510172942581{margin-right: -15px !important;}”][/vc_column_inner]

Kako hallux valgus vpliva na vaše telo? Alja Malis, specialistka za gibanje
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BREZPLAČNI TELEFONSKI POSVET?

Imate vprašanje? Kliknite na gumb in prejmite brezplačni telefonski posvet?

Želim brezplačni posvet!