V naši navadi je, da se vsak dan umivamo s toplo vodo. Prav tako smo se navajeni pozimi greti in celo poleti hladiti. Navajeni smo se obrniti na zdravnika, ko nas kaj boli ali pesti. Pričakujemo, da nas bo ‘pozdravil’ in se mu pri tem prepustimo.

 

Tako smo že od samega rojstva navajeni vse to početi, da se niti ne zavedamo, da bi bilo lahko drugače – prav tako se niti ne vprašamo ali je to za nas sploh zdravo/koristno.

 

Nekaj let ali desetletij to odlično funkcionira, potem pa se nekega dne vse ustavi. Kar naenkrat se ne počutimo več dobro ali nas nekaj začne kronično boleti oziroma izčrpavati.

 

Takrat se še bolj začnemo obračati na različne zdravnike in tudi terapevte, vendar se nas veliko znajde v začaranem krogu brez izhoda. Za veliko ljudi je to razlog, da išče in raziskuje dalje.. Nihče ne želi živeti utrujeno, s kroničnimi vnetji ali bolečinami.

 

Tudi meni se je to zgodilo..

 

..Začelo se je dogajati kmalu po drugem porodu – kot materi samohranilki dveh otrok, odgovorni za zasebno podjetje dom in dva majhna otroka, ki se ukvarja z gibanjem in zdravim načinom življenja poklicno. Ali ni to ironija?

 

V obdobju desetih mesecev sem kar petkrat zbolela (z vročino, utrujenostjo, kronično vnetimi bezgavkami in sinusitisom) – poleg tega so se mi začeli nenormalno pogosti izbruhi herpesa. Vsak izbruh teh simptomov se je zaciklal za 6 tednov, česar nisem znala prekiniti brez antibiotikov.

 

Hodila sem k zdravniku, a preiskave niso nikoli ničesar pokazale.

 

Nato sem končno segla po knjigi Metoda Wima Hofa, ki sem jo kupila že leto dni pred tem, pa sem ves čas odlašala z branjem (saj veste, nikoli ni časa, a ne?).

 

Knjigo sem prebrala skorajda ‘čez noč’ (kolikor družina in služba sploh lahko dopuščata) in takoj preizkusila opisano tehniko dihanja in mrzlo vodo.. 

 

Ampak.. preobrat (v meni) se še vedno ni zgodil! “Pa kdo se bo vsako jutro zbujal dvajset minut prej in delal dihalne vaje? Ter kako naj se zjutraj prisilim pod mrzel tuš, ko me ves čas zebe?” So se vrstili moji notranji glasovi.

 

No in čez kak teden dni sem se zopet začela slabo počutiti. Spomnim se prvega šolskega dne svojega sina, ko sem komaj zdržala na šolski predstavi z otečenimi bezgavkami in ‘težkim’ telesom. Takrat sem si rekla, DOVOLJ!

 

Takoj naslednji dan zjutraj sem začela redno izvajati Wim Hof metodo v celoti. 

 

 

Še isti dan je utrujenost popustila!

 

Bila sem tako navdušena, da sem z metodo redno nadaljevala čisto vsak dan! (To delam še danes.) Sprva sem imela kar velik izziv, saj nisem vedela, kako dopovedati tri letni hčerki, ko se zjutraj zbudi in želi takoj pozornost, da je mama ravno sredi dihalnih vaj. Zato sem metodo nekaj časa izvajala šele takrat, ko sem oba otroka pospremila v vrtec in šolo. 

 

Takrat sem tudi začela podrobneje preučevati delovanje vagusnega živca, imunskega sistema, limfe in variabile srčnega utripa (HRV) .. ter seveda veliko različnih dihalnih tehnik, s katerimi sem pomagala ne samo sebi, ampak tudi svojim strankam in najbližjim.

 

Nikoli več ne bom zbolela! Sem si rekla in tudi napisala istoimenski članek.

 

Kot sem ugotovila pri sebi, ugotavljam še toliko bolj pri drugih, da imamo ljudje res velik problem z uvajanjem nove rutine v svoje življenje, pa čeprav gre za zdravju koristno! 

 

Lahko govorimo o Wim Hof metodi ali o zdravem načinu prehranjevanja, telovadbi, gibanju v naravi ali meditacijah.. Težko nam je v vsakem primeru!

 

Zakaj se tako upiramo novi rutini? Zakaj nam je tako težko stopiti iz cone udobja?

 

Za naše prednike, lovce in nabiralce, je bilo popolnoma logično, da so občasno utrpeli mraz, občasno vročino, občasno lakoto.. In še več! Brez tega verjetno sploh ne bi preživeli kot vrsta vse do danes! Kratkoročni stres namreč krepi telo in ga stimulira, da se čisti in nadgrajuje – to je najboljši trening, kar jih obstaja!

 

Danes pa namesto, da bi stopili iz cone udobja, raje svojo moč in telo predajamo drugim – zdravnikom, farmacevtom, terapevtom.. ampak le ti največkrat sploh ne najdejo pravega vzroka naših težav, ‘blažijo’ pa simptome z raznimi ‘ubijalci’ bolečin, ‘ubijalci’ klorovodikove kisline in ‘ubijalci’ imunskega sistema, kar na dolgi rok telo naredi še bolj šibko in dovzetno za to isto bolezen ali celo druge.

 

In to ni rešitev. Verjetno ste to ugotovili tudi sami, če še vedno berete te vrstice.

 

Dihanje je osnova. Osnova za vse.

 

Če imate v mirovanju (sede) več kot štiri do šest vdihov na minuto, dihate stresno. Vaše telo preveč diha, tvori preveč prostih radikalov za nič dela (razen bazalnega metabolizma) in izloča preveč ogljikovega dioksida, kar po Borovem zakonu vodi do premalo kisika na cilju – torej v celicah (naših organih, mišicah..). Poleg tega je to stresno, plitvo dihanje, ki sprošča stresne hormone.

 

Ko enkrat razumemo moč delovanja zavestnih dihalnih vaj, ugotovimo, da lahko uravnavamo svoj lastni avtonomni živčni sistem, čeprav nam njegove ime želi sugerirati, da je ‘avtonomno’ in da se to ne da! Pa se. In sem zraven paše tudi imunski sistem.

 

Raziskave, ki so jih delali v povezavi z Wim Hof metodo, so pokazale, da je to mogoče. In posledično bi morali spremeniti vse medicinske učbenike!

 

Ko enkrat sami krmarite svoj avtonomni živčni sistem, upravljate svoj imunski sistem, počutje, vagusni živec, regulacijo toplote in aktivirate – kot za šalo antistresni sistem delovanja telesa, ki ga imenujemo tudi parasimpatično živčevje, tega nočete nikoli več izgubiti! Celo lastne endokanabinoide si lahko ustvarite z dihanjem!

 

In ko vse to združimo z mrzlo vodo (mrzlim tušem), dejansko izgleda, kot da se dogajajo čudeži. Mrzla voda nam poleg žil (tudi limfnih) krepi um, nas naredi bolj odporne na stres, strah in bolj disciplinirane!

 

Pa nazaj k vprašanju, zakaj nam je tako težko vzpostaviti novo rutino, čeprav vemo, kako koristna je za nas?

 

Odgovor se skriva v ekonomičnosti naših možganov. V našem telesu se vse dogaja z razlogom. Naše telo deluje po principu ‘use it or lose it’ (uporabljaj ali izgubi). Torej, česar ne uporabljamo (recimo velikih mišic), jih sčasoma izgubimo. Naši možgani upravljajo z našim telesom po določenih ustaljenih tirnicah, sinapsah. Zato nam, ko se enkrat naučimo vozit avto, ni potrebno vsakič znova premisliti vseh postopkov. Vožnja avtomobila gre na ‘avtopilot’. To je dobro. Možgani se s tem zaščitijo, da ne porabijo preveč energije za neko vsakodnevno nalogo in da ne pregorijo.

 

Tudi naše vsakodnevne rutine temeljijo na tem dejstvu. Zjutraj vstanemo, se oblečemo, spijemo kavo, peljemo otroke v šolo in se še sami odpeljemo v službo.. Vse lepo ustaljeno, brez večjih naporov v organizaciji in razmišljanju.

 

Ko pa to rutino postavimo na glavo, moramo ustvariti nove sinapse (nove živčne poti). In to ni lahko. Kot da bi nam zjutraj nekdo postavil volan v avtu na desno stran in bi morali temeljito razmisliti vsak korak vožnje, da bi prišli na cilj.

 

Enako je z novimi navadami. Sama sem začela hodit prej spat, kar skupaj z otrokoma, tako da se zjutraj vedno zbudimo brez nasilne prekinitve spanja, nato malce prezračim, spijem malo vode, nazaj v toplo posteljo, hčerka se privije k meni, jaz pa oddiham svoj protokol.

 

Slej ko prej tudi nove navade postanejo rutina. In potem ni več težko. Ravno obratno, brez nove rutine bi nami nekaj manjkalo.

 

Mrzel tuš je potem samo še bonus!

 

In počutje je fantastično!

 

Še in še bi vam lahko govorila o prednostih takšnih novih navad!

 

Glede na to koliko nekih dodatkov in pripomočkov ter terapij za boljše počutje je na trgu, je ta metoda nekaj najbolj preprostega in najcenejšega kar obstaja in je dosegljiva vsem!

 

In če mislite, da ta metoda zaradi hladne vode ni primerna za vas, naj vas razveselim, da obstajajo tudi drugi načini, kako lahko stopimo iz cone udobja in aktiviramo zdravilne procese hormeze in avtofagije v telesu. (Več o tem pa na delavnici – glej spodaj!)

 

 

 

Če želiš tudi ti narediti končno nekaj zase, nekaj, kar deluje na dolgi rok, se lahko udeležiš naše nove delavnice KAKO POSTATI SAM SVOJ TERAPEVT – Z DIHANJEM IN WIM HOF METODO, kjer boš deležen/a vseh zgoraj omenjenih trikov (+ bonus trikov), ki so mimogrede zelo preprosti, a učinkoviti – a dobesedno rešujejo zdravja in življenja!

Ideja za delavnico se je rodila v Založbi Primus, kjer lahko kupite prevedeno knjigo Metoda Wima Hofa. (Če jo kupite na tej povezavi, dobite popust Vadbene klinike)

Zraven pa ti bomo podarili še knjigo Metoda Wima Hofa ALI pa najnovejši online program Vadbene klinike z imenom Stres & vagus!

 

Več informacij lahko izveš na sledeči povezavi LINK DELAVNICA.

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Komentirajte