Ta zapis je nadgradnja sledečih:

 1. KAKO ZAČETI Z VADBO PO CARSKEM REZU?
 2. BOLEČINE V SIMFIZI (SRAMNI ZRASTI), SAKROILIAKALNIH SKLEPIH V NOSEČNOSTI IN PO PORODU

 

V svoji praksi opažam zelo veliko povezavo med velikimi (problematičnejšimi) diastazami rektusov (razmiki trebušnih mišic) po porodu, ki je bil izveden sekcijsko.

 

KAJ SPLOH JE DIASTAZA REKTUSOV?

 1. DIASTAZA REKTUSOV – 10 NAJPOGOSTEJŠIH VPRAŠANJ IN ODGOVOROV
 2. DIASTAZA REKTUSOV – ZAPIRANJE RAZMIKA NI REŠITEV

 


Diastaza rektusov ali razmik trebušnih mišic je pojav na trebušni steni, kjer se vezivno tkivo med levo in desno polovico mišic raztegne, stanjša ali celo natrga, mišice pa se ne ‘prižigajo’ pravočasno ali dovolj, da bi zadržale intra-abdominalni oziroma znotraj-trebušni pritisk znotraj trebuha – tako da se ne bi delal ‘grebenček’ ali jamica po sredini (vertikalno) trebuha.

 

Tudi sama sem dobila diastazo rektusov, po carskem rezu, ampak (šele) v drugi nosečnosti.

 

VIDEO DIASTAZA REKTUSOV ALJA PREJ – POTEM 

 

Najbolj ključna povezava med nastankom diastaze in carskim rezom je v brazgotinah oziroma notranjih adhezijah.

 

Notranje adhezije oziroma zlepljenine so nujno zlo pri posegu kot je carski rez. Pri nekaterih teh zarastlin nastane več, pri drugih manj. 

 

Zlepljenine so nadomestno (fibrozno) tkivo, ki nastane kot zaščita telesa, da se rana ne bi ponovno odprla in bi zaradi tega bilo lahko ogroženo naše življenje. Fibrozno tkivo ni takšno kot prvotno, originalno. Je veliko manj elastično, prožno, prevodno. Deluje kot neke vrste blokada v telesu, tako fizična kot energetska. Kot taka lahko zlepi notranje organe med seboj ali pa njihova vezivna tkiva kot tudi fascije in mišice. 

 


Primer notranjih zarastlin (belkasto tkivo), ki ovira gibanje organov, tekočin, vezivnega tkiva in mišic.

 

Nekaterim se lahko ustvarijo ‘hipertrofične’ brazgotine (ki so pretirane). Včasih je to vidno že ‘od zunaj’ in sicer po barvi in debelini zunanje brazgotine. Na primer bolj rdečkaste in zadebeljene brazgotine naj bi bile znak za bolj hipertrofične notranje brazgotine oziroma adhezije.

 

Adhezije imajo lahko celo svoj žilni sistem, kar jim ‘omogoča združevanje (zlepljenje) organov oziroma notranjih struktur tam, kjer to ni zaželeno). To lahko povzroči:

 • Motnje v delovanju mehurja (tudi inkontinenco)
 • Motnje v delovanju trebušne stene
 • Prolaps medeničnih organov
 • Bolečine v križu
 • Neplodnost
 • Sindrom bolečega mehurja
 • Zelo boleče menstruacije ali ovulacije
 • Sekundarno endometriozo
 • Zmanjšano gibljivost telesa

 

Če pogledamo podrobneje.. predel trebušne stene, kjer se izvaja carski rez, ima 2 sloja fascij (vezivnega tkiva) nad trebušnimi mišicami (slika 1 in slika 2) in 4 sloje fascij med in pod njimi (slika 2). Vse te fascije naj bi gladko drsele med seboj. Pri carskem rezu so vsi ti sloji prerezani (ne pa mišice) in v predelu reza (ožjem ali širšem) ne drsijo več. V veliki meri je to odvisno tudi od same kirurške tehnike (natančnosti) pri zapiranju (šivanju le teh slojev) in od sposobnosti telesa pri ponovnem vzpostavljanju homeostaze. 

 


Prikaz fascij (vezivnega tkiva) nad mišicami oziroma pod kožo in maščevjem.

 


Prikaz fascij (vezivnega tkiva) nad in pod trebušnimi mišicami. Levo (superficial) so površinske fascije in dsno (deep) so globinske oziroma med in pod mišicami, ki se v predelu reza vse zlijejo v eno.

 

 

Zaradi tega zlepljenja se trebušne mišice ne morejo več krčiti in sproščati na enak način. Namreč mišice in fascije delujejo skupaj.

 

Vsi naši visceralni (trebušni) organi bi se morali gibati z dihanjem.

 

 

S tem ko se gibajo organi, pa se gibajo tudi vse fascije in mišice. Mišice trebušne stene (kot tudi mišice medeničnega dna) se pri (preponskem dihanju) obnašajo kot trampolin. Ob vdihu se elastično podaljšajo, ob izdihu se skrčijo (‘elastic recoil effect’)

 


Gibanje trebušne prepone, glavne dihalne mišice zagotavlja (pri preponskem dihanju) masažo organov, limfno drenažo, masažo brazgotin in tudi aktivacijo trebušnih mišic (predvsem globoke) in mišic medeničnega dna.

 

To je naravni sistem za: 

 • Črpanje limfe (limfno drenažo, pogoj za zdravje in homeostazo telesa)
 • Masažo črevesja (Črevo so naši drugi možgani in tesno povezani z delovanjem vagusnega živca in centralnih možganov)
 • ‘Trening’ mišic telesnega jedra (VIDEO kako deluje jedro)
 • in delovanje globoke telesne stabilizacijske linije (‘Deep front line’ – To je ‘veriga’ mišic in vezivnega tkiva, ki potega od stopal do jezika)
 • Zmanjšan obseg trebuha – Če limfa zastaja se neizločene odpadne snovi uskladiščijo v maščobnih celilcah in medceličnini okoli trebušnih organov.
 • Boljše delovanje imunskega sistema – večino imunskega sistema je v črevesju

 

Brazgotine po carskem rezu, (ko se rana popolnoma zaceli), je potrebno mobilizirati (‘zmehčati’), sicer omejujejo ali blokirajo vse našteto!

 

Sama sem zaradi nje utrpela bolečine v simfizi (sramni zrasti) in zadnjem delu medenice (sakroiliakalnih sklepih) po prvem porodu. Takrat kar nekaj mesecev nisem vedela, da je moja bolečina povezana z (nemobilizirano) brazgotino. PREBERI VEČ:

 

Naš zdravstveni sistem mamam po carskem rezu žal ne nudi nobenih napotkov ali terapij v zvezi z mobilizacijo notranjih zarastlin. Porodnišnica, patronažna in ginekolog preverijo, če se rana lepo celi – in to je vse. V svoji praksi pa opažam, koliko težav nastaja posledično s tem in največ teh težav je povezanih s (‘trdovratnimi’ diastazami rektusov).

 

Pri ‘zapiranju’ diastaze je tudi to eden največjih ‘mitov’ oziroma problemov, da diastaze v bistvu ne zapiramo, ampak krepimo vezivno tkivo (lineo albo) in delamo na časovnici pravočasne aktivacije globoke mišice trupa in ostalih ‘mišičnih sodelavk’ (tudi mišic medeničnega dna).

 

Če brazgotine ne mobiliziramo, bomo problem ‘grebenčka’ oziroma trebuha ‘v špico’ oziroma ‘nosečniškega trebuha, ki ne izgine po porodu’ zelo težko odpravili. Zakaj?

 

PRVIČ, ker ne bomo zagotovili ‘prave’ mišične aktivacije..

 

DRUGIČ, ker ne bomo zagotovili bolj učinkovitega pretoka limfe

 

IN TRETJIČ, ker bo trpelo dihanje s trebušno prepono, telesna drža in s tem povezano uravnavanje intra-abdominalnega pritiska (tega, ki nam dela ‘grebenček’ ali ‘jamico’).

 

V kolikor ne vrnemo funkcije trebušni steni, tudi ne moremo pričakovati, da bo naša medenica (in hrbtenica) stabilna. Kaj se zgodi, če imamo nestabilno medenico? Karkoli! VIDEO

 

Tudi raztrgan ali prerezan presredek (epiziotomija) pusti notranje brazgotine in podobne težave. Tudi te brazgotine se je potrebno naučiti mobilizirati (ker če jih ne boste sami, vam jih ne bo nihče drug).

 

Torej, kako se lotimo ‘vadbe’ oziroma razmika trebušnih mišic po carskem rezu?

 

 1. Naučiti se moramo mobilizirati adhezije (ni težko)
 2. Naučiti se moramo pravilno dihati ( s trebušno prepono)
 3. Naučiti se moramo upravljati intra-abdominalni pritisk (pritisk v trebuhu)
 4. Naučiti se moramo zadebeliti lineo albo in okrepiti trebušno (in medenično) muskulaturo v pravem vrstnem redu.

 

Pomagamo si lahko z:

 

Vabljena, da mi zastaviš svoje vprašanje spodaj v komentar!

 

Viri

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353893/
https://www.pelvichealing.com/treatment/scar

Kaj morate vedeti, če ste ali boste imele carski rez?

Kako začeti z vadbo po carskem rezu?

VBAC ali kako roditi vaginalno po carskem rezu in zakaj je to manj rizično?

Diastaza rektusov po carskem rezu in dvojčkih / Preobrazba leta 2019 / Tjašina zgodba

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Showing 2 comments
 • Ivana
  Odgovori

  Kako se prepricat da gre za diastazo? Namrec 4 meseca nazaj sem imela cr.Imam bolecine v ledvicnem predelu za katere so rekli da je kriz, ampak jaz to mislim da ni, ker je samo zvecer, ko telo pociva in ni vedno. Druga bolecina je pa izpod popka in okrog, na otip je bolece in tudi tako ko se gibam.

Komentirajte