Vaginalni vetrovi? Kaj povedo o stanju vaših mišic medeničnega dna?

Pred leti se mi je ena od strank prvič zaupala, da se ji pojavljajo vaginalni plini in kako bi se jih znebila. Do takrat še nisem slišala za to. Sedaj, po drugem porodu, pa se je to zgodilo tudi meni, a kmalu tudi izzvenelo. Nato se je pojavila še ena stranka, ki je omenjlala ta ‘pojav’ oziroma ‘težavo’. Ko sem končno naletela na tuj članek, ki pojasnuje vzroke, sem se ga zelo razveselila! Namreč nerada imam področja, ki jih ne razumem, sploh če gre za žensko medenično dno, ki je nekako moja strast.

 

Torej, če ste kdaj doživeli vaginalno napenjanje ali ‘prdenje’, veste, da vas lahko spravi v zadrego in vzbuja  neprijetne občutke. Samo pomislite na jogo, seks, vstajanje z ginekološkega stola ali ko se dvignete iz kakšnega specifičnega vadbenega položaja na tleh.

 

Oglejmo si natančneje, kaj povzroča vaginalne pline ali so škodljivi in kaj lahko storimo, da jih preprečimo?

 

Vaginalni vetrovi oziroma vaginal flatulence nastanejo tako, da zrak prodre v nožnico in se preprosto sprosti. Nobenega drugega načina ni, da bi se ujet zrak drugače sprostil iz vagine. Dejansko kot kakšen glasbeni inštrument, vagina ustvari te poseben akustični pojav. Čeprav se sliši kot prdec, to ni prdec in tudi nima slabega vonja.

 

Dejstvo je, da pri tem pojavu nisi sama! To se lahko zgodi vsaki ženski in v kateremkoli življenjskem obdobju. Ta vaginalni ‘hrup’ se pogosto zgodi med intimnimi trenutki. Vagina nabrekne, ko se ženska vzburi. Takrat se vaginalni prostor razširi in ustvari vakuum, ki lahko posesa v nožnico zrak. Ko se vagina skrči zaradi povečanega intraabdominalnega pritiska, npr. pri spreminjanju položajev, premikanju ali pomanjkanju vzburjenja bo prišlo do iztisa zraka, ki se je pogosto slišen. To se še posebej rado zgodi med seksom, ker penis zoža vaginalno odprtino in tudi sam porine nekaj zraka notri. Tako kot pri žvižganju na prste, bolj se vaginalna odprtina zoža, večji pritisk je potreben za sprostitev zraka, zaradi česar je ta sprostitev slišna.

 

V tem koncertu igrajo ključno vlogo mišice medeničnega dna, saj lahko zožijo vagino in vaginalno odprtino. Pojav vaginalnih vetrov je pogost po porodu, še posebej po vaginalnem. Prav tako prizadene ženske po carskem rezu, histerektomiji ali posegih medeničnega dna.

 

Glavni vzroki za povečan vaginalni ‘izpust’ so šibke ali prenapete mišice medeničnega dna, prolaps in retrovertirana maternica v kombinaciji s šibkim medeničnim dnom. Ker je naše medenično dno hormonsko odzivno, doživijo nekatere ženske vaginalne vetrove med ovulacijo ali menstruacijo.

 

Preveč napete mišice medeničnega dna lahko delujejo kot ‘sesalec zraka’, ko potegnejo zrak v nožnico in nato kot ‘piščalka’, ko se ujeti zrak sprosti. Ne pozabite, da preveč napeto medenično dno deluje nepopolno, prav tako kot šibko medenično dno, ker se ni zmožno sprostiti (ni elastično) in se ne bo skrčilo (aktiviralo) pravilno.

 

Šibko medenično dno bo omogočilo večji dotok zraka in ga nato sprostilo hitreje in z globljim zvokom, če se intraabdominalni pritisk nenadzorovano poveča.

 

Popolnoma delujoče funkcionalno medenično dno ne bo dovolilo penetracije zraka v vagino med aktivnostmi, kot je joga, ker je vaginalni prostor zaradi lepega tonusa mišic v mirovanju ravno prav ozek.

 

Optimalno delujoče medenično dno je respiratorno premično (se premika z dihanjem, glej gif spodaj), zato bo morebitne majhne količine ujetega zraka izpustilo počasi in tiho.

 

 

Pri vdihu se medenično dno spusti v smeri navzdol ter pri izdihu se vrne nazaj gor v svoj sproščen tonus. Medenično dno, ki je dobro sinhronizirano z dihalnim sistemom (z gibanjem trebušne prepone) se odzove na povečan intraabdominalni pritisk s povečanim tonusom.

 

Vzemimo za primer ginekološki pregled.. Med pregledom uide zrak v nožnico. Ob dvigu iz ginekološkega stola se poveča intrabdominalni pritisk in s tem tonus mišic medeničnega dna, ki s tem postanejo kot neke vrste ‘glasbilo’ ob izpustu zraka ven iz nožnice. Kaj lahko storimo? Še predno se dvignemo iz stola, naredimo globok vdih (in izdih), da se mišice medeničnega dna sprostijo in s tem tudi zrak (neslišno), še predno se dvignemo.  

 

Ste že kdaj doživele vaginalne pline med vadbo oziroma med izvajanjem joge?

 

Vzemimo za primer joga položaj, kjer je naša medenica višja od ramen: npr. ko izvajamo asano ‘downward facing dog’ oziroma ‘strešico’, je medenica višje od ramen. Preveč šibko (ali tesno) medenično dno lahko posesa zrak v nožnico. Ko se medenica spet spusti nižje od ramen, se ujeti zrak ne more sprostiti drugače kot slišno.

 

Odličen ton in moč mišic medeničnega dna omogočajo, da je vaginalni prostor ozek in kot tak ne dopušča pretoka zraka v nožnico, tudi če je ženska že rodila. Če med vadbo poskušate dihati s poudarkom na globokem vdihu (s prepono) in dolgim podaljšanim izdihom, ki se dotakne medeničnega dna (če imate šibke mišice medeničnega dna, poskusite z nežno kontrakcijo ob izdihu). Sčasoma se boste tako navadile kontrolirati vaginalne vetrove in hkrati pravilno okrepile mišice medeničnega dna.

 

Ali ne veste, če so vaše mišice medeničnega dna preveč napete ali preveč sproščene (oziroma niso koordinirane)? Preberite več v članku So keglove vaje res najboljše vaje za medenično dno pri inkontinenci ali prolapsu organov?

 

Položaj naših medeničnih organov prav tako igra vlogo pri obvladovanju vaginalnega zvoka. Če so organi v pravilni legi, je tveganje, da bi doživeli vetrove veliko manjše kot takrat, ko imamo opravka s prolapsom ali retrovertirano maternico. To stanje povzroči, da se zrak lažje ujeme v vagino in nato izloči slišno.

 

Retrovertirano maternico oziroma spremenjen položaj medeničnih organov lahko povzročijo tudi notranje zarastline (adhezije) po posegih, kot so carski rez, epiziotomija, histerektomija in drugi. Na notranje brazgotine v določeni meri lahko vplivamo z ustrezno masažo sami ali z manualno terapijo. (Nekaj samomasažnih vaj najdete v naših programih POPORODNI PREPOROD in FUNKCIONALNO MEDENIČNO DNO).

 

Tudi zaprtost lahko povzroči vetrove, saj sta rektum in vagina zelo bližnja soseda. Imeti trdo blato v danki lahko deluje kot penis, kar je bilo opisano zgoraj, in vodi do manjše vaginalne odprtine. Ko se zrak ujame, pa že veste, kaj se bo zgodilo.

 

Če se nožnični vetrovi pojavljajo pogosto ali v mirovanju, in če so povezani z uhajanjem urina ali blata v vaši nožnici, se o tem posvetujte s svojim ginekologom, da izključite vaginalno fistulo.

 

Vam je nerodno, če vaša vagina povzroča hrup? Večini je!

 

Kaj lahko torej storite glede vaginalnega hrupa? Imate dve možnosti. Lahko ne naredite nič in samo poskusite ‘uživati ​​v vaginalni glasbi’. Ali pa lahko začnete delati na vzroku, torej boljši funkcionalnosti mišic medeničnega dna.

 

Če imate pri tem težave v praksi, se lahko pridružite naši Delavnici Funkcionalno Medenično Dno ali Individualno.

 

Začnite tako, da se naučite čim več o vašem medeničnem dnu in o tem, kako je tesno povezano s preostalim sistemom uravnavanja pritiska, torej s  telesnim jedrom, diafragmo in glotisom. Posebej se posvetite sprostitvi in/ali krepitvi mišic medeničnega dna, koordinaciji tega sistema mišic in upravljanje pritiska. Poskrbite tudi, da boste imele dobro prebavo in ne preveč trdo blato.

 

Če ob vaginalnih plinih opažate tudi uhajanje urina ali pritisk medeničnih organov navzdol, je skrajni čas da ukrepate!

Vir 

Vaginalni vetrovi? Kaj povedo o stanju vaših mišic medeničnega dna? Alja Malis, specialistka za gibanje
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BREZPLAČNI TELEFONSKI POSVET?

Imate vprašanje? Kliknite na gumb in prejmite brezplačni telefonski posvet?

Želim brezplačni posvet!