So ploska stopala vzrok ali posledica prilagojene obutve? 1. del

VSEBINA:

 

 • TIPI STOPAL V POVEZAVI S FUNKCIJO IN POŠKODBAMI
 • ALI POTREBUJEM ORTOPEDSKE VLOŽKE?
 • TEKAŠKA OZIROMA ŠPORTNA OBUTEV – REŠITEV ALI PROBLEM?
 • VPLIV TALNIH POVRŠIN NA BIOMEHANIKO STOPAL
 • ŠEST NASVETOV ZA OHRANITEV VITALNOSTI STOPAL SKOZI LETA

 

 

Ko se gibamo, hodimo ali tečemo skozi dan, bi se morala naša stopala idealno nenehno gibati med everzije in inverzijo (glej video spodaj).

 

Everzija in inverzija je gibanje spodnjega skočnega sklepa (med talusom in calcaneusom), ki poteka v frontalni ravnini.

 

 

 

To je mehanizem med ‘mobilnim adapterjem’ in ‘rigidno ročico’ (mobil adaptor & rigid lever), ki nam omogoča sprejemanje sil udarca, shranjevanje v obliki potencialne energije in oddajanje v obliki kinetične. To zagotavlja našim stopalom ne samo, da se prilagajajo terenu, po katerem hodimo, ampak da lahko generirajo kar osem kratnik telesne teže v elastičnih silah.

 

To gibanje omogoča spodnji skočni sklep oziroma ‘subtalar joint ali STJ’. Ko je v everziji (slika), je stopalo odklenjeno in lahko nalaga energijo, ko je v inverziji je zaklenjeno in jo sprošča naprej po telesu.

 

 

Torej za normalno delovanje stopal potrebujemo zmožnost stopala, da se je nenehno sposobno ‘transformirati’ iz ploskega stanja v rigidno. Ko takšno stopalo miruje, je v nevtralnem položaju, se pravi, da je spodnji skočni sklep v nevtralnem položaju.

 

Problem nastane, ko imamo v vseh fazah hoje (gait) bodisi konstantno ‘odklenjena’ oziroma ploska stopala, bodisi ‘zaklenjena’ ali rigidna stopala.

 

Zakaj?

 

Everzija skočnega sklepa (ploska stopala / pronirana) se funkcionalno povezuje z notranjo rotacijo kolena in kolka ter pomeni nalaganje energije (preko fascij).

 

 

Inverzija skočnega sklepa (visok stopalni lok / supinirana) se funkcionalno povezuje z zunanjo rotacijo kolena in kolka in pomeni sproščanje energije.

 

Zakaj je pomembno sproščanje energije?

 

Kot omenjeno inverzija skočnega sklepa (po predhodni everziji oziroma fazi sprejemanja energije) omogoča sproščanje energije navzgor po mišično – fascialnih linijah (kinetična energija), ki nam pri hoji z ustreznim tempom vrača kar 93% energije nazaj v sistem (preko elastičnega odboja oz ‘elastic recoil’).

 

Če se to ne zgodi, potem je naše gibanje odvisno zgolj od mišične aktivacije, ki mora v ta namen postati koncentričnega tipa (ne izometričnega), kar na dolgi rok mišice utrudi in povzroča težave kot so bolečine v mečih, podplatih, vnetja ahilove tetive, plantarne fascije, stresne frakture, bolečo pokostnico, trn v peti in druge podobne težave..

 

Torej, kako tip stopal vpliva na to?

 

PLOSKA STOPALA (EVERTIRANA / PRONIRANA)

 


Na sliki vidimo primer ekstremno ploskih stopal.
 • so ‘odklenjena’ (unlocked)
 • nestabilna
 • fleksibilna
 • težko postanejo ‘rigidna ročica’ (rigid lever), ki sprošča potencialno energijo

 

Ker se stopalo ni sposobno hitro ‘zaklenit’ v ‘rigidno ročico’, ni optimalno za športe, kjer je potrebna hitrost (v teku), hitro spreminjanje smeri ipd.

 

Ljudje s ploskimi stopali so bolj nagnjeni k:

 • bolečinam v podplatih
 • bolečinam v kolenih
 • bolečinam v križu

 

Takšna stopala potrebujejo dnevno dozo krepitvenih vaj.

 

Na sliki vaja iz programa Zdrava stopala za krepitev ploskih stopal.

 

 

RIGIDNA STOPALA Z VISOKIM STOPALNIM LOKOM (INVERTIRANA)

 

 • so ‘zaklenjena’ (locked)
 • rigidna
 • niso sposobna nalagati/sprejemati potencialne energije
 • slabše reagirajo na sile udarca
 • težje se prilagajajo neravnemu terenu

 

Posledica? Nagnjenost k:

 • stresnim frakturam
 • vnetjem ahilove tetive in plantarne fascije
 • posledično lahko tudi težavam s koleni, kolki, križem

 

Takšna stopala potrebujejo dnevno dozo masaže, strečinga in ekscentričnih vaj in zavestne hoje.

 


Na sliki masažna vaja iz programa Zdrava stopala.

 

ALI VAŠA STOPALA POTREBUJEJO ORTOPEDSKE VLOŽKE?

Po mnenju dr. Emily Splichal, podiatrinje funkcionalne medicine, avtorice knjige Barefoot strong, ki je podlaga tega članka, je industrija z ortopedskimi pripomočki šla veliko predaleč.

Naša družba ustvarja lena stopala, ki so odvisna od umetne podpore. Zato veliko ljudi meni, vključno z njihovo zdravstveno oskrbo, da potrebujejo ortopedske vložke ali čevlje.

 

Dr. Splichal trdi, da nevromišičnna kontrola gibanja nadvlada njegovo biomehaniko. (To jo tudi razlikuje od klasičnih podiatrov). Za primer navede vrhunske športnike s ploskimi stopali, ki so se naučili kontrolirati gibanje. (Video v 5 minuti).

Takšna dejstva nam odpirajo nove možnosti pri funkcionalnem reševanju ploskih (ali rigidnih) stopal!

Ironija je, da je največ ortopedskih pripomočkov predpisanih za ploska stopala, vnetje ahilove tetive in hallux valgus, za katere pa se hkrati svetuje veliko bose hoje.

Torej, če nosite ortopedske pripomočke in se sprašujete, če jih potrebujete ali ne, se vprašajte sledeče:

Imam ploska stopala?

Če da, ali imate tudi bolečine v stopalih, kolenih ali križu?

Če imate ploska stopala in nimate bolečin ali ste jih imeli predno so vam bili predpisani ortopedski vložki/čevlji?

Če imate ploska stopala in včasih ne nosite vložkov/čevljev za kak dan, kako se počutite brez njih? Se počutite bolje z njimi ali brez njih?

Zgornja vprašanja niso mišljena za postavljanje diagnoze, ampak za vzpodbujanje razmišljanja, zakaj so vam bili sploh na samem začetku predpisani ortopedski vložki/čevlji.

Kdaj bi morali na novo pretehtati, če potrebujete ortopedske vložke in se morda rešili problema na bolj funkcionalen način?

 1. Če nimate ploskih stopal
 2. Če imate ploska stopala, vendar ko sede iztegnete nogo in naredite ‘špičko’ s stopalom, se lok ustvari + nimate bolečin

Dejstvo je, da le v določenih primerih ploska stopala potrebujejo korekcijo s strani ortopedskih pripomočkov. Vse ostale primere se da funkcionalno obravnavati z ustreznimi vajami za stopala in gibanjem (ki bodo predstavljenje v nadaljevanju).

Kaj pa če ste tekač, športnik, rekreativec in nimate nevtralnih stopal – potrebujete vložke oziroma moderno športno obutev?

 

Odgovor boste našli v drugem delu članka. KLIKNI TU!

 

So ploska stopala vzrok ali posledica prilagojene obutve? 1. del Alja Malis, specialistka za gibanje
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BREZPLAČNI TELEFONSKI POSVET?

Imate vprašanje? Kliknite na gumb in prejmite brezplačni telefonski posvet?

Želim brezplačni posvet!