O tem je pisal veliko že dr. Ranko Rajović.

Živa bitja, ki se ne gibajo, nimajo živčnih celic in živčnega sistema; živa bitja, ki se gibajo, imajo živčni sistem. Očitno je, da je za nas ljudi hoja zelo pomembna. Najbolj pomembna je za človeška bitja, katerih možgani se šele razvijajo – to pa so otroci. Če vemo, da se možgani najbolj razvijajo do petega leta starosti, potem moramo vedeti, da je ena najpomembnejših dejavnosti otroka – hoja. Kako naj pričakujemo, da bodo otroci zdravi in funkcionalni, če ne hodijo oziroma se ne gibajo, ne tečejo, ne padajo ali se ne obračajo? Tukaj so v glavnem težava starši. Ne razumem staršev, ki imajo otroke v vozičkih do četrtega ali celo petega leta starosti! (in triciklih, na katerih se samo prevažajo sede – moja opomba)

Dr. Rajović še pravi: Na primer otrok, ki teče skozi gozd, mora vzdrževati ustrezno ravnotežje, paziti, da ne pade, in zato opaziti vejo, se izogniti kamnu, potoku, ob tem pa koordinira celo telo od nog, rok pa vse do oči, ki se mimogrede še aktivno prilagajajo gledanju na blizu in daleč. Tako razvija kompleksne motorične gibe in aktivira tiste dele možganov, ki so pomembni za kognitivne procese. Eden od ključnih ciljev, ki bi si jih morali zadati starši, je, da bi bil njihov otrok čim bolj spreten in gibčen!

Spodbujati moramo razvoj impulzov v možganih in to naredimo najbolje s spodbujanjem čutov, motorike, aktiviranjem prstkov, razgibavanjem stopal in čutenjem z njimi (pri bosi hoji), s prilagajanjem oči (gledanje na blizu in daleč, recimo pri čisto preprostem žoganju).

Edini način, da živčne celice preživijo, je preprosto ta, da nekaj delajo. Delajo pa samo takrat, ko je otrok aktiven, ko se giba, skače, se vrti …

Kar 50 do 70 odstotkov otrok v srednji Evropi ima ploska stopala, medtem ko so raziskave pokazale, da je bilo takšnih otrok pred 20 leti samo od 10 do 20 odstotkov! Preberi več o tem, kako starši vplivamo na to: Otroška stopala, zakaj jim tako radi zmanjšujemo njihovo funkcionalnost.

 

Naložite si naš BREZPLAČNI PRIROČNIK ZDRAVA STOPALA!


Kaj lahko naredimo takoj zdaj za boljši motorični in kognitivni razvoj naših otrok?

1. Hodimo peš v vrtec (šolo) in nazaj.
2. Javna igrišča spremenimo v zabavne parke za otroke in fitnesse za odrasle
3. hodimo čim več bosi po naravnih površinah
4. Ko ne hodijo bosi, izberimo takšno obutev, da čim bolj posnema boso hojo (www.minifootprints.net – kmalu!)
5. Bodimo otrokom zgled tako, da se gibamo skupaj z njim in na čim bolj funkcionalen način
6. Omejimo dejavnike tveganje: predvsem sedenje!

Vzgajajmo male Tarzane! Kako? Zakaj?

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Komentirajte