V zadnjem obdobju nosečnosti se fokus usmeri proti porodu. Bo bolelo? Kateri so najboljši porodni položaji? Kako mi partner pri tem lahko pomaga? Katera porodnišnica je najprimernejša zame.. Pa tudi, kako se znebiti zatekanja nog, otrdevanja trebuha, bolečin v križu in medenici, diastazi rektusov in na splošno, kako shajati s tako velikim trebuhom!

 

Porod bi lahko primerjali z maratonom ali z odpravo na Triglav. Poznate koga, ki bi šel na maraton brez predhodnih priprav?

 

Priprave za maraton zahtevajo veliko treningov. Priporoča se, da tekači začnejo redno trenirati 12 do 20 tednov pred dogodkom in povprečno tedensko pretečejo 40 do 50 kilometrov ter prilagodijo tudi prehrano, da pripravijo svoje telo za 4 do 5 ur trajajoč fizični napor.

 

Porod lahko traja tudi do 10x dlje od maratona, pa vseeno zanj ne velja splošno prepričanje, da se mora ženska nanj posebej pripraviti.

 

In tu ne gre ‘samo’ za porod, ampak za poporodno obdobje, kjer mora biti ženska močna in fit, da lahko okreva, s svojim telesom hrani še eno bitje in nosi otroka ure in ure v prisilnih držah.

 

To je približno tako, kot bi od vas po maratonu zahtevali, da greste še prehodit slovensko planinsko transverzalo.

 

S pripravami na porod torej začnite dovolj zgodaj, prav tako s pripravami na nosečnost, če se niste noseči.

 

Katere vaje za nosečnice so mi najbolj ustrezale v zadnjem trimesečju?

 

 

Raztezne vaje, ki vključujejo zakonitosti delovanja elastičnih fascij so mi nudile več prostora v lastnem telesu, manj oz nič bolečin v križu, več prostora za plod, relaksacijo uma in telesa.

Vaje so bile posledično tudi vedno uvodni del na naših vadbah za nosečnice v mini skupinah!

Razišči, kaj je bistvo vadbe za nosečnice!

 

Kako sem pripravljala presredek na porod?

 

Kako najbolj učinkovito izisnemo plod in z najmanj posledicami na presredku in mišicah medeničnega dna?

Oh, kako sem hvaležna za lastno izkušnjo vaginalnega poroda, pa čeprav me je babica v ljubljanski porodnišnici prisilila v iztis na hrbtu!

 

Kako sem vadila dihanje?

 

Ne vem, kako bi ‘zgurala’ tole nosečnost in tudi porod brez fitnes žoge! Na njej sem sedela, se razgibavala, mehčala presredek (s terapevtsko masažno žogico) in predihala popadke v aktivni fazi poroda. Poglejmo si KAKO!

 

Kako sem se pripravljala na iztis?

 

 

Kako sem uporabljala veliko žogo?

 

 

Zakaj ne bi mogla ‘preživeti’ brez masažnih žogic?

 

 

Sploh ne vem, kako sem prvo nosečnost preživela brez teh čudežnih MASAŽNIH ŽOGIC! Ni čudnega, da sem imela bolečine v medenici in še kje.. Tokrat sem se z njimi masirala skozi celo nosečnost, imela sem jih v porodnišnici med porodom (stiskala pod stopali ali v rokah), nato pa še na oddelku, kjer je neudobna postelja v kombinaciji z dojenjem pustila svoj pečat.. Trenutno pa si z njimi lajšam napetost med lopaticami in v križu.. dojenje nedonošenčka je namreč delo 24/24! Vsakič me odrešijo zakrčenih mišic in fascij, pa čeprav se masiram le pet minut! 

 

Zakaj obstaja pregovor ‘One inversion a day keeps cesarean away’?

 

Od dvajsetega tedna nosečnosti dalje je bil spodnji položaj na sliki moj vsakodnevni 30 sekundni položaj! Škoda, da pozicije ‘forward leaning inversion’ nisem poznala že v prvi nosečnosti. Pri Spinning babies imajo dejansko rek: ‘One inversion a day keeps cesarean away!’ In je res delovalo! Rodila sem VBAC – vaginalno po carskem rezu!  Preberi MOJO PORODNO ZGODBO!

 

Epiduralna analgezija DA ali Ne?

 

Je porodna bolečina nekaj, kar lahko v sodobnem medikaliziranem svetu preprosto izbrišemo ali si s tem nakopljemo druge težave?
Kako lahko epiduralna pripelje do carskega reza?
Kako še drugače lahko upravljamo s porodno bolečine in kako nam pri tem lahko pomagajo dihanje, gibanje, masažne žogice in vokalizacija ali vizualizacija?

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Komentirajte