Mama, ima vaš otrok popek zunaj ali notri?

Ima tudi vaš otrok grebenček na sredini trebuščka, pa ne veste zakaj? Je ta viden še posebej ob naprezanju? Morda gre za pojav diastaza ali razmik trebušnih mišic. Ali se zavedamo posledic? In najpomembneje, ali vemo, kako ukrepati?

Mama, ima vaš otrok popek zunaj ali notri?

Diastasis recti ali razmik premih (površinskih) trebušnih mišic ni stanje, ki prizadane le nosečnice, ampak so lahko žrtve tudi otroci in moški. Vsak od nas se rodi z razmaknjenimi mišicami, vendar se pri nekaterih lahko zgodi, da se nikoli ne približajo ali pa se ponovno razmaknejo. Ponavadi se približajo do otrokovega tretjega leta, ko se razvije tudi nevrološki sistem. Pojav je pogostejši pri nedonošenčkih. Stanje lahko poslabša pogosto napenjanje, jokanje in ravno (navpično) dvigovanja trupa. Z napenjanjem se ustvari pritisk v trebušni votlini, ki pritiska trebušno steno navzven. Tudi, če se mišici približata v optimalno stanje, pa se lahko ponovno razmakneta zaradi nepravilne vadbe, prevelike količine maščevja okoli trebuha, dvigovanja težjih bremen ali v nosečnosti.
Mama, ima vaš otrok popek zunaj ali notri?

Naloga trebušnih mišic je, da poleg gibanja trupa dajejo podporo hrbtenici in notranjim organom. Če se površinske mišice razmaknejo, njihovo podporno nalogo prevzame šibko vezivno tkivo (linea alba) in globoka trebušna mišica. Ker je to za o omenjena tkiva pretežek zalogaj, oslabijo, se raztegnejo in posledično lahko podležejo sili notranjih organov, ki začnejo siliti ven. Stanje, ko trebušni organi prestopijo prag trebušne stene, imenujemo trebušna kila ali hernija. Najpogostejša v tem primeru je popkovna kila. Operirana popkovna kila se lahko povrne, če pred operacijo nismo ojačali vezivnega tkiva. Vsak od nas se rodi z razmikom trebušnih mišic. To je zaradi popka, ki je najšibkejši člen v vezivnem tkivu. Zaradi položaja popka se površinske trebušne mišice ne morejo nikoli popolnoma zapreti in zato vedno obstaja tveganje, da se ponovno razmaknejo.

Kakšne so posledice diastaze?

Razmaknjene površinske trebušne mišice in šibko vezivno tkivo dajejo zelo slabo oporo tako hrbtenici, kot trupu in organom. Posledično se začne slabšati drža, črevesje pa sili ven in povzroča gastrointestinalne težave. Otroci imajo zato najverjetneje slabšo držo, slabo prebavo in slabo samopodobo. Kasneje se lahko pojavijo bolečine v križu. Nepravilen položaj in delovanje trebušnih mišic, ki se zgoraj pripenjajo na rebra, lahko celo prizadane obliko prsnega koša in s tem prizadane delovanje dihalne mišice – diafragme in ukrivi hrbtenico. Spodaj pripenjajoč se na medenico pa vplivajo na stabilnost medenice. Katerakoli športna aktivnost, povečuje možnost za poslabšanje stanja, če otrok med izvajanjem ni sposoben kontrolirati globoke trebušne mišice. Otrok z diastazo je prikrajšan možnosti doseganja dobrih športnih rezultatov, saj brez solidnega telesnega jedra ne more napredovati. Bolj skrb vzbujajoče pa je dejstvo, da je otrok s šibkim trupom lahko magnet za poškodbe. Pomen funkcionalnega trupa ni le doseganje športnih dosežkov, ampak je omogočanje vsakega našega giba. Deklice z diastazo imajo večjo možnost za zaplete v nosečnosti, ko bo rastoč plod pritiskal na šibko trebušno steno in bo zato morda potreben carski rez. Prav tako bodo imele večjo možnost za pojav inkontinence, saj šibka trebušna mišica pomeni tudi šibkejše medenično dno. Dečki pa imajo lahko iz istega razloga bolj ogroženo zdravje prostate. Ženske bodo na videz izgledale debelejše v trebušnem predelu ali kot ‘noseče’, moški pa kot da imajo ‘pivski’ trebuh. Diastazo se tudi povezuje s slabšim motoričnim razvojem otrok. Posledica diastaze so lahko, kot že omenjeno, trebušne kile.

Mama, ima vaš otrok popek zunaj ali notri?

Kaj povzroča ali poslabšuje diastazo?

V prvi vrsti so to klasični trebušnjaki, nepravilno dvigovanje in nošenje bremen ter nepravilno vstajanje. Potreben bi bil pogovor z otrokovim športnim pedagogom v smeri, da otrok ne bi izvajal določenih gibov, kot so klasični trebušnjaki, diagonalni trebušnjaki, vaje v položaju na vseh štirih. Odsvetovani športi so tenis, golf in prsno plavanje.

Mama, ima vaš otrok popek zunaj ali notri?

Mama, ima vaš otrok popek zunaj ali notri?

Kako vemo, če ima naš otrok diastazo?

Najbolj opazen je vertikalni grebenček na sredini trebuha ali kot žoga velik trebuh in zunanji popek. Če niste prepričani, naj se otrok vleže na hrbet, dvigne večkrat glavo od tal, potem pa naj vstavi prstke pravokotno v popek, 5 cm nad popkom in 5 cm pod popkom. Levo in desno je moč palpirati robove površinskih mišic. Do dva in pol otrokova prstka širine je še sprejemljivo. Potrebno pa je tudi preveriti globino med mišicami, saj nam na primer prstki, potopljeni do polovice, govorije o šibkejšem vezivnem tkvivu.

Kako lahko ukrepamo?

Čeprav bi se morali najprej posvetovati s pediatrom, pa ta največkrat temu ne posveča večje pozornosti. To se zgodi šele, če se stanje stopnjuje v smeri trebušne kile. Torej.. Do otrokovega petega leta nič posebno ne ukrepamo, saj se stanje velikokrat popravi samo od sebe. Lahko le pazimo, da ne dela gibov, ki mu škodijo, na primer klasičnih trebušnjakov. Če ima pri petih letih še vedno težave, pa je zelo pomembno, da otroka čim prej poučimo, kaj mu škodi in kaj koristi. Na srečo operacija ni potrebna, če otroka naučimo pravilno uporabljati trebušne mišice v vsakodnevnem življenju in če se potrudimo, da ga naučimo in spremljamo pri izvajanju posebnih vaj, prirejenih prav za to stanje. Tudi če otrok nima diastaze, mu program lahko zelo koristi, saj si z njim ojača telesno jedro. S programom lahko samo pridobi in ničesar ne izgubi. Ker je današnji svet gibanja in športa podrejen kvantiteti giba, namesto kvaliteti, boste s tem dali otroku najbolšo telesno popotnico za vse življenje. Funkcionalno telesno jedro pomaga ohranjati poravnane kosti in telesno držo. Poravnane kosti se lepše prilegajo v sklepih. Mišice, ki se pripenjajo na poravnane kosti imajo manj možnosti, da se zakrčijo ali raztegnejo. Vsi vemo, da zakrčene in raztegnjene mišice ustvarjajo neudobje ali bolečine in imajo tendenco za poškodbe mišično-skeletnega sistema . Hrbtenica ostaja lažje poravnana in medvretenčni diski bolj hidrirani. Tako otrok lažje premaguje bremena kot je na primer težka šolska torba. Poravnana telesna drža ima manj možnosti za degertivne poškodbe skeleta, kot je na primer osteoartritis in celo osteoporoza. S stabilnim telesnim jedrom boste otroka z lažjim srcem prepustili nekaterim športnim panogam, ki sicer poslabšujejo ali povzročajo telesne asimetrije in s tem zmanjšujejo poravnanost. Program lahko izvaja cela družina. Anatomija trebušnih mišic je za vse. Mamam in očetem pomaga kurativno. Razlika med otroci in starši je le v tem, da pri otrocih še lahko preprečimo marsikatero mišično-skeletno neravnovesje, ki pesti nas odrasle, ker tega znanja nismo imeli na voljo.

Mama, ima vaš otrok popek zunaj ali notri?

Bi se želeli v zvezi s tem posvetovati in se naučiti izvajati program vaj za trebušne mišice? Preverite  POPORODNI PREPOROD!

Ste noseči ali nameravate postati in bi želeli preprečiti pojav razmaknjenih trebušnih mišic ali ga zmanjšati? Preverite program CELOSTNA NOSEČNOST 

Mama, ima vaš otrok popek zunaj ali notri? Alja Malis, specialistka za gibanje
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BREZPLAČNI TELEFONSKI POSVET?

Imate vprašanje? Kliknite na gumb in prejmite brezplačni telefonski posvet?

Želim brezplačni posvet!