Limfna drenaža za nosečnice – Pot do boljšega ‘inkubatorja’ za plod?

Limfna drenaža v nosečnosti? Kaj je to? In zakaj je dobro?

Limfni sistem ima v telesu enako ali podobno vlogo kot filter sistem v akvariju. Če filter deluje optimalno, potem imamo lep akvarij, čiste stene, bistro vodo in zdrave živali v njem. če filter ne deluje (optimalno), voda postane motna, stoječa in toksična. V takšnem okolju življenje ne more biti dolgo časa ‘živo’.


Za obstoj življenja v akvariju je pogoj dober in delujoč filter sistem. Vsebino akvarija, torej ribe in alge bi lahko primerjali z našimi notranjimi organi in med njimi tudi maternico z rastočim plodom.

Na podoben način imamo v telesu limfni sistem. Limfni sistem sestavljajo limfne žile, limfni vodi, bezgavke.., ki transportirajo limfo, prozorno do rumenkasto tekočino, ki je podobna krvni plazmi.  Limfni žilni obtok za razliko od krvnega nima svoje črpalke – srca. Kaj ga torej poganja? Kaj vleče toksine iz naših celic in jih odplavlja stran? 

Limfni sistem tako kot krvnega prav tako sestavljajo žile, le da limfe ne poganja srce, ampak gibanje in dihanje.

Kaj omogoča gibanje limfe po telesu?

 1. Dihanje, oziroma dihanje s prepono (Glej animacijo spodaj)
 2. Gibanje, še posebej hoja, gibalne vaje (na primer Vadba za nosečnice)
 3. Limfna drenaža (ročna in terapevtska)

Prikaz gibanja trebušne prepone (roza kupolasta mišica zgoraj) in s tem posledično premikanja limfe (še posebej praznjenja cisterne chily – zbirališča limfe, ki se nahaja tik pod njo).

Zakaj se v nosečnosti poveča potreba po dodatni pomoči pri gibanju limfe?

V nosečnosti se zaradi nosečniških hormonov izločajo in zadržujejo v tkivih dodatne količine tekočine. Del teh tekočin se izloča iz krvi. Če limfa zastaja, potem več te tekočine ostane v tkivih in se ne vrača nazaj v obtok (venski sistem). Kri zato lahko postane gostejša, srčni utrip se zato poveča (kar občutimo kot večjo utrujenost), prav tako pa možnosti za mikro poškodbe žilnih sten (kamor se takrat ali kasneje v življenju lahko lepi plak).

Dodatno rastoči plod s plodovnico v tretjem trimesečju pritiska na medenični venski sistem in na veno cavo, ki nosi vensko kri k srcu, da le ta začne zastajati. Zatečena tkiva še posebej v nogah od kolen navzdol slabše pumpajo vensko kri nazaj gor proti srcu (zato mečnim mišicam pravimo tudi ‘drugo srce’). Iz istega razloga lahko zatekajo tudi notranji organi z maternico vred…Simptomi so navadno v poletnem času še poslabšajo.

Pri nekaterih nosečnicah telesni limfni sistem ni sposoben sproti odstranjevati teh tekočin in odpadnih snovi. To se manifestira kot:

 1. Otekanje nog (gležnjev), rok (zapestij)
 2. Posledično zmanjšan obseg gibanja, večja okornost telesa
 3. Slabši imunski sistem
 4. Večja utrujenost
 5. Nabiranje toksinov v maščobah in s tem povečanje maščobnih celic v telesu (tako po velikosti, kot količini), povečanje celulita. Če se toksini ne morejo izločati preko limfe, jih telo ‘pospravi’ v maščobne celice. Zato se ‘zredimo’, ker se s tem poveča obseg in količina maščobnih celic.

Otečenost nosečnice ni ravno dobra štartna točka celjenja rane po morebitnih obporodnih kirurških intervencijah kot so carski rez in epiziotomija, saj že sami po sebi povzročijo otekanje. Še posebej takrat, ko imamo napovedani carski rez, je dobro za morebitno otečenost nosečnice poskrbeti še pred posegom.

Popolnoma normalno je, da se v nosečnosti telesne tekočine povečajo za 6-8 litrov, od tega gre vsaj 2-3 litre na račun medceličnine. (Ne pozabimo, da smo sestavljeni iz več kot 70% vode). V določenem gestacijskem obdobju je vsaj 8 nosečnic od 10 klinično utrpelo edem (otekanje).   

Kako to vpliva na plod?

 1. Slabša gibljivost mame lahko pomeni tudi slabši položaj za plod v maternici in težji porod
 2. Večja količina maščob na račun nepopolnega delovanja limfnega sistema v kombinaciji z relativno hitro izgubo teh maščob po porodu lahko pomeni več toksinov v krvnem obtoku in tudi mleku matere
 3. Otekanje nosečnice lahko privede do prevelikega pritiska, kar posledično lahko ogrozi plod

Otekanje (manjše)  sicer ni ogrožujoče za življenje matere ali ploda, vendar mora biti nosečnica vseeno pozorna in se takoj obrniti na ginekologa, če:

 • oteka samo en ud
 • če je otekanje prekomerno, dolgotrajno in/ali s spremljajočimi glavoboli (to je lahko znak preeklampsije, nevarno povišanega pritiska v nosečnosti, ki ogrozi plod)

Kako si nosečnica lahko pomaga sama?

  1. Gibanje (izogibanje predolgemu sedenju ali stanju na nogah)
  2. Specifične vaje za pumpanje venske krvi v nogah (glej spodaj GIF1)
  3. Prehrana (izogibanje procesirani hrani)
  4. Uživanje zadostne količine čiste tekočine in hidrolitov (kokosova voda je odlična)
  5. Noge ‘v zrak’ (med počitkom ali spanjem naj bodo noge (stopala) višje od medenice)
  6. Spanje na levem boku (osvobaja veno cavo)
  7. Izogibanje preozkim oblačilom (ki preprečujejo gibanje limfe)
  8. Limfna drenaža za nosečnice  
  9. Limfni kineziotaping (Glej sliko na povezavi)
  10. Masaža s terapevtskimi masažnimi žogicami (glej spodaj GIF2)
  11. Nošenje udobnih čevljev, ki omogočajo aktivacijo vseh stopalnih mišic in gibljivost vseh stopalnih sklepov. Da vam čevlji niso več prav (tudi po porodu), pa je ‘kriv’ hormon relaksin v kombinaciji s slabo držo in obutvijo. Zato je dobrodošlo, da že v nosečnosti to preprečimo. (Kako? Z ustrezno krepitvijo mišic stopalnega loka in določenih kolčnih mišic ter gluteus medius)
  12. Domače slane kopeli (sol epsom)
  13. Ne sedeti s prekrižanimi nogami

Na Vadbeni kliniki izvajamo tudi limfno drenažo za nosečnice (in limfni kineziotaping).

GIF1 ‘Pumpanje’ venske krvi s pomočjo mečnih mišic in istočasni razteg teh mišic, da ne prihaja do krčev.

GIF2 Masaža meč s terapevtskimi masažnimi žogicami pomaga drenirati otečena področja, skrbi za boljše delovanje mečnih mišic in hkrati je to lahko vaja za mobilizacijo kolkov in medenice, če stopalo pri tem obračamo navznoter in navzven. Ta vaja tudi odlično preprečuje nastanek krčev in varikoznih ven.

Kako nosečnicam pomagamo na Vadbeni kliniki?

 1. Več kot vadba za nosečnice v mini skupinah
 2. Individualna obravnava (tudi diastaza rektusov, bolečine v križu, medenici..)
 3. Terapevtska manualna limfna drenaža
 4. Kineziotaping
 5. Online program CELOSTNA NOSEČNOST
 6. Delavnica Naravna nosečnost & naravni porod
 7. Posnetek delavnice Naravna nosečnost & naravni porod
Limfna drenaža za nosečnice – Pot do boljšega ‘inkubatorja’ za plod? Alja Malis, specialistka za gibanje
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BREZPLAČNI TELEFONSKI POSVET?

Imate vprašanje? Kliknite na gumb in prejmite brezplačni telefonski posvet?

Želim brezplačni posvet!