Prolaps maternice največkrat doleti ženske po napornejšem (travmatičnem) porodu,

kjer se je izvajal pritisk na fundus maternice – to je manever, kjer porodničarji fizično pritiskajo na trebuh nosečnice z namenom, da bi se otrok lažje rodil. Velikokrat bi se to intervencijo dalo preprečiti z različnimi vajami in položaji nosečnice v nosečnosti, ki bi omogočile plodu boljšo lego oziroma z drugačnimi položaji med porodom in predvsem med fazo iztisa. Povešena maternica ni nujno, da se pojavi takoj po porodu, to se lahko zgodi tudi več let po porodu(ih). Več

 

Potem so še drugi razlogi za nastanek prolapsa, ki se lahko med seboj seštevajo in sicer 

 

  • prevelika laksativnost (ohlapnost) ligamentov (vezi) maternice, 
  • obdobje kroničnega kašlja,
  • zaprtost
  • ali pa neustrezen način dihanja oziroma uravnavanja pritiska v trebuhu in medenici, pri čemer se mišice medeničnega dna preveč zakrčijo, postanejo toge in manj odzivne (elastične). Zabrazgotinjeno tkivo po epiziotomiji (prerezu presredka)ali raztrganinah to zategnjenost samo še dodatno povečajo.

 

Keglove vaje, ki so v  ta namen največkrat priporočene, lahko stanje v primeru zategnjenih mišic medeničnega dna samo še poslabšajo. VEČ

Poseben trening mišic medeničnega dna potrebujemo zgolj v primeru raztegnjega vezivnega tkiva in fascij (mišičnih ovojnic), vendar tudi tak trening ne pomeni zgolj krčenja omenjenih mišic, ampak tudi elastičnega podaljševanja (ob vdihu). 

 

Pri katerikoli vrsti prolapsa (zdrsa medeničnih organov) je ključnega pomena telesna drža, lega notranjih organov in način dihanja – sploh pri naporu. VEČ

 

Šteje vsakič, ko se dvignemo s stola, čeprav morda ne čutimo simptomov. Vedno moramo tik pred gibom nežno izdihniti. 

 

Slaba telesna drža

sploh takšna, kjer se držimo, kot da bi dali ‘rep med noge’ (posteriorni nagib medenice) je dejavnik, ki praktično 24 ur na dan negativno vpliva (pritiska) maternico v nepravilni položaj (nad nožnico) namesto, da bi se skupaj z mehurjem naslanjala naprej na sprednje del medenice (simfizo oziroma sramno kost). Če pri tem dodamo še obratni način dihanja, ko vsakič ko vdihnemo, dvignemo ramena, je to recept za prolaps.

 

Zato je pri reševanju prolapsa ključnega pomena, da najprej naslovimo pravilno dihanje s trebušno prepono, med-rebrnimi mišicami in mišicami medeničnega dna ter hkrati telesno držo, nato pa še način vstajanja, dvigovanja, sedenja, kašljanja in celo opravljanja dolge potrebe. Kako ozavestimo mišice medeničnega dna?

 

Na slepo predpisane keglove vaje lahko stanje le poslabšajo ali pa so samo ‘kaplja v morje rešitev’ in ne zadostujejo za pridobitev  želenih rezultatov.

Tudi če ste utrpeli pritisk na fundus maternice pri porodu in raztrganine, to še ne pomeni, da za vas ni pomoči.

 

Kako začeti?

Najprej je potrebno znati ozavestiti mišice medeničnega dna. Kako?

 

Preberite še:

Povešena maternica – resnična zgodba
Kako preprečiti prolaps
Povešeni medenični organi – 16 nasvetov, ki vas lahko rešijo operacije

 

Preverite (rešitve):

Program Funkcionalno medenično dno
Individualna obravnava

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Komentirajte