Kaj je najpogostejši razlog za urgentni carski rez? Zastoj v porodu, prevelik otroček za mamo, mama se ne odpira dovolj.. vsaj tako so vam rekli, ne? 

 

Poglejmo si, zakaj to največkrat ni res oziroma, kaj se dogaja v maternici in materinem telesu. Ni vseeno, kako še nerojeni dojenček leži v maternici. Še posebej po 34. tednu nosečnosti, ko bi moral biti idealno z glavico navzdol in gledati proti mamini hrbtenici oziroma biti obrnjen v levo (ne v desno – bom še razložila zakaj).

 

Poglejmo si primer:

Na sliki vidite primerjavo med anteriorno lego (dojenček gleda v hrbet matere) in posteriorno lego (dojenček gleda navzven). Imamo še druge lege, na primer prečno in medenično, vendar vam želim danes podati bistveno razliko med tema dvema.

 

Kaj mislite, katera je pravilna oziroma optimalnejša lega tako za dojenčka kot mamo? Anteriorna, res je! Dojenček je v poziciji fleksije (upogiba), kar je norma za zdrav razvoj in lažji porod. Pri posteriorni legi hrbtenica mame sili dojenčka v ektenzijo (izteg), kar ni dobro za njegov razvoj in veste kaj še? V tem položaju je obseg glavice veliko večji, ko gre za izstis! In bolj pritiska na pubis (sramno zrast). Zato lahko pride do raztrganin, epiziotomije, carskega reza in do ekstenzijskega vzorca pri novorojenčku ali torti collisa (nagnjene glavice). Med samo nosečnostjo pa se pri mami lahko pojavijo bolečine v križu ali medenici in zaradi nosečniških hormonov, predvsem relaksina, ki sprošča ligamente in mišice, lahko pride do nestabilne medenice, kar pa spet lahko pomeni težji porod.

 

Najpomembnejše pri vseh legah dojenčka, tudi če so v prečni ali medenični legi je, v kakšnem položaju je njihova bradica oziroma vrat. Če imajo glavico oz bradico v položaju fleksije (upogiba, kot da bi želeli narediti podbradek), pomeni to manjši premer glavice za izstis pri porodu. 

Če je premer glavice večji, potem se to velikokrat razume, da je otrok ‘prevelik za lastno mamo’. Otrok nikoli ni prevelik za mamo. Le način, kako je tak otrok situiran v maternici, ni primeren za mamo.

 

Žensko telo je bilo ustvarjeno za rojevanje. Toda naša družba ni. Gibanje ni več pogoj za preživetje, ampak sedenje oziroma statične drže. Ko vozimo avtomobile asimetrično obremenjujemo medenično dno, saj imamo desno nogo bolj obremenjeno. Torbico nosimo na eni strani. tudi otroka rade nosimo na enem kolku.

 

Vse to vodi do asimetrij v legi maternice, v napetosti ligamentov maternice (kar 11 jih je), mišic medeničnega dna, globokih kolčnih mišic in drugih, ki prav tako vplivajo.

 

In veste zakaj je razlika, če otrok leži bolj v levo kot v desno? In zakaj je boljše v levo? Ker je tudi maternica asimetrična in je na levi strani večja in bolj podobna ‘viseči mreži’ za otročka. V tem položaju ima otrok lažje bradico v fleksiji.

 

Porod bi moral biti 50% ‘dela’ s strani mame in 50% ‘dela’ s strani dojenčka. Če se dojenček pravilno spušča (ima bradico v pravem položaju) s svojo glavico stimulira tanjšanje materničnega vratu in odpiranje porodnega položaja. Če se ‘zagozdi’ nekje vmes, (ker ga mama ‘ovira’ s svojim telesom oziroma načinom gibanja), porod ne napreduje. Takrat je priporočljivo delati posebne tehnike (ki jih prikazujem na delavnici) in upoštevati naravne porodne položaje (vsekakor ne leže na hrbtu).

 

Kaj lahko storite pred porodom? Bistvo je, da omogočite otroku v maternici dovolj prostora, da se sam pravilno obrne. Kaj ga utesnuje? Predvsem sedenje ter vaše pretekle in sedanje (ne)gibalne navade ali poškodbe medenice. Potrebno je hoditi vsaj 2x na dan po 30 minut. Delati ustrezne ‘razgibalne’ vaje za medenico in trup, pravilne globoke počepe, pomagajo pa tudi posebne tehnike (položaji), ki sprostijo ligamente maternice in tako omogočijo otročku dovolj prostora, da se pravilno namesti. Spodaj na sliki vidite položaj obrat na glavo (forward leaning inversion), ki pomaga sprostit zakrčene ligamente maternice (natančneje uterosacralna ligamenta), ki lahko povzročita (če je en bolj napet kot drug), da se spodnji del maternica zasuka in zvije (‘twist’) in tako zmanjša prostor dojenčku. Vaja se priporoča vsem nosečnicam brez kontraindikacij, tudi, če je njihov dojenček z glavo navzdol. (Če vas zanimajo kontraindikacije, mi pišite).

 

Če želite izvedeti več o NARAVNI NOSEČNOSTI IN NARAVNEM PORODU, se mi lahko pridružite

 

Na zastoj v porodu lahko vplivajo tudi drugi dejavniki, eden izmed njih je epiduralna analgesija.

Če vas zanima, kako zakrčene mišice medeničnega dna vplivajo na težji porod oziroma epiziotomijo, raztrganine, potem si preberite še blog Zakaj keglove vaje ne delujejo oziroma škodujejo na dolgi rok.

Vse kar morate vedeti o carskem rezu, pa si preberete v blogu Kaj morate vedeti, če ste ali boste imele carski rez?  ali v blogu VBAC ali kako rodito vaginalno po carskem rezu in zakaj je to manj rizično.

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Comments
pingbacks / trackbacks
  • […] spodbuja tudi boljšo lego zarodka v maternici: obrnjen je s hrbtom v levo in z glavico navzdol (več o položajih zarodka si lahko preberete tu). Spanje na hrbtu lahko, poleg pritiska na veno cavo, spodbudi tudi posteriorno lego zarodka. To […]

Komentirajte