Ali je dobro, če otrok shodi že pri osmih mesecih? Kako morajo biti nameščeni kolki dojenčka v nosilki? Ali je dobro, če otrok 2x tedensko obiskuje določeno vrsto vadbe? Kaj storiti pri ploskih stopalih in nogicah na x?

Takšna in podobna vprašanja dobivam od svojih strank mamic ali nosečnic, ki k meni hodijo na nosečniško ali poporodno obravnavo. In potem jim vsak dan pošiljam te in one linke, da si lahko več preberejo o določeni tematiki. Ker imam tudi sama sinčka in ker sem ‘obsedena’ s človeško biomehaniko in vsaj uro ali dve na dan ‘preživim’ v takšnih ali drugačnih člankih-raziskavah- knjigah iz tega področja, sem za vas izbrala ‘the best of the best’ 12 gibalnih nasvetov za optimalni razvoj vašega otroka!

1. Novorojenčki, dojenčki in uporaba vozičkov (Aktualno 0 – 6 mesecev ) – Tudi dojenčki imajo potrebo po gibanju. Tako kot po hrani, ljubezni, toploti. Če jokajo, ni nujno le da so lačni ali jih kaj boli, lahko le kličejo po gibanju. V vozičku, lupinici, ležalniku in posteljici je njihovo gibanje omejeno. Če nimate ravno diastaze rektusov, nosite svojega otroka čim več na svojih rokah ali telesu. Ko se vi nagnete, reagirajo tudi njegovi receptorji za gibanje in prostor – zato se otrok bolje razvija. Več o tem si lahko preberete na http://breakingmuscle.com/family-kids/beyond- babywearing-mechanical- nutrients-for-babies-and- parents. Vse o nošenju, nosilkah, položaj kolka dojenčka v nosilki ipd najdete na tem blogu: http://blog.onyababy.com/2012/09/babywearing-baby- positioning/. Če vas pri nošenju boli hrbet, kolki ali kolena, to pomeni le, da vaše telo ni ustrezno poravnano (aligned v angl.) in da potrebujete korekcijske vaje (Dobite na Vadbeni kliniki).

2. Če le imate možnost dojite in ko je otrok za to zrel, mu ponudite hrano, ki jo bo moral sam prežvečiti. (Aktualno od 0 – 12 mesecev.) Dojenje veliko bolje stimulira mišice obraza kot pitje po steklenički. Prav tako žvečenje hrane v manjših koščkih v primerjavi s pasirano hrano. Boljši razvoj teh mišic omogoča bolj močne kosti čeljusti in več prostora za zobe – kar pomeni manj ortodontskih težav. https://soundcloud.com/katy-says/episode- 51-babies- and-movement

3. Ne uporabljajte hojic in čim manj stajic, gugalnikov, lupinic, avtosedežev, gugalnic. (Aktualno od 0 – 12 mesecev.) Uporaba (beri zloraba) hojice lahko popolnoma deformira mehanični razvoj vašega otroka. Odvzem sile lastne teže onemogoči pravilni razvoj kosti. Ustvarjajo se nenaravni vzorci gibanja in lažna varnost.

 4. Vi ali vaši otroci radi skačete na trampolinu? (Aktualno za vse starosti.) Ste se kdaj vprašali, kako to vpliva na gibalno – motorični razvoj otroka? Preberite si tale članek: (Kratek povzetek: otroci, ki veliko skačejo na trampolinu imajo lahko slabšo kostno gostoto in so bolj podvrženi zlomom in zvinom. Bolj obvladajo veščine skakanja na trampolinu, manj jih na resničnih trdnih tleh (http://www.modernscienceofbiomechanics.com/…/trampoline-and…)

5. Otrok naj dela čim več ‘opičjih vragolij’ (Aktualno od 1,5 leta dalje). Obešanje z rokami, plezanje, lovljenja ravnotežja…Dvomiš? Preveri tukaj http://breakingmuscle.com/[field_topic-term- raw]/katy-bowman- and-the- biomechanics-of-human-growth- the-necessity- of-monkey- busi

6. Imajo vaši otroci ploska stopala, kolena na X? (Aktualno od 4 – 6 let ali več). Ta in naslednje točke vse do 9 so za vas ‘obvezno branje’! Ali obuvate otrokom čevlje z dvignjenim podplatom? Ali jim obuvate visoke superge oziroma obutev, ki večkrat sega čez gležnje? Koliko trd je podplat? Ga lahko z lahkoto upognete? Tale super čeveljček sem našla na http://www.softstarshoes.com/kid-shoes/kid- shoes-size- 4-13.html. Če pozna katera slovenske proizvajalce s takšno obutvijo ali vsaj takšne, ki dostavljajo v Slovenijo, naj spodaj prilepi link!

 7. Sezujte otroke (Aktualno za vse starosti), naj se čim več igrajo bosi, sploh ko so doma oziroma v varnem okolju igrišča. Številni receptorji, ki zaznavajo prostor, material, temperaturo ipd na otrokovem podplatu bodo le tako na polno zaživeli in nudili otrokovim možganom poslastico informacij. https://breakingmuscle.com/family-kids/katy- bowman-and-the- biomechanics-of- human-growth- barefoot-babies

8. Zmasirajte jim stopala pred spanjem. (Aktualno za vse starosti.) Negujte mišice in strukture stopalnih lokov kot ene izmed najdragocenejših arhitekturnih točk telesa vašega malčka.

9. Igrajte se ‘stopalne’ igrice (Aktualno Od 2 – 10 let.) https://nutritiousmovement.com/foot-school/

10. Preverite ali se vaši otroci v skupnem seštevku gibajo več kot presedijo pred ekrani, v šoli, v avtu?(Aktualno za Vse starosti!)

http://breakingmuscle.com/family-kids/wired- kids-how-screen-time- affects-childrens- brains. Zakaj ne bi večino časa gibali skupaj svojim otrokom in tako prihranili čas in ga pridobili za dodatno druženje z otrokom? Lahko greste v park (peš) in naredite trening enakovreden (beri boljši) fitnes treningu.

 

11. Preverite ali se gibajo na več različnih načinov? (Aktualno od 2 leti naprej.) Vozijo pretežno kolo? Ste vpisali svojega otroka na eno specifično dejavnost, kot je plavanje? Nogomet? Vsak tip šport –nekateri bolj, drugi manj – imajo določene ponavljajoče gibe. Te gibi obremenjujejo iste sklepe na enak način in določene več kot druge. Ni čudno, da se zadnje čase pojavlja več otroških artritisov! Otrok naj se giba kot Tarzan! Naj zna tako plezat, kot plavat, kot tečt, se plazit. In še omembe vredno: Ste vedeli, da športi kot so kolesarjenje in plavanje zmanjšujejo kostno gostoto? Niste? http://breakingmuscle.com/family-kids/dont-race- the-cost- of-early- athletic-specialization

12. Pa še ideja, kako otroku na zabaven način okrepiti pljučno kapaciteto (sploh po boleznih, pri astmah, plučnicah..) in mišice trupa – z dihalnimi igrami (Aktualno do 6 let naprej.) http://breathing-games.com/ Ko sem prvič izvedela za igre pihanja, sem se takoj zaljubila v idejo! Že sama sem iskala načine, kako trenirati dihanje s trebušno prepono, našo glavno dihalno mišico, ker je to tako ključnega pomena za naše zdravje. V dobi stresne civilizacije vse prepogosto dihamo s pomožnimi dihalnimi mišicami (z rameni!), kar pa nam zakrči ramensko-vratne mišice in onemogoča polno izmenjavo plinov v pljučih. Da sploh ne razlagam posledic obojega. S to igro se starši lahko povežemo s svojimi otroki na zabaven (in tekmovalen) način in naredimo ogromnooo za svoje in njihovo zdravje na en mah!

Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Komentirajte