Trening fascij & Vrelec mladosti

46.00

Trening fascij je sodoben način treninga telesa, ki povečuje elastičnost in hidriranost fascij, v katere so vpete mišice, organi in skelet. Elastične fascije in izboljšana propriocepcija sta sinonima za mladostno telo, ki se graciozno giba.

 

Opis

Kaj so fascije in zakaj sploh trenirati sisteme verig fascij?

Fascija se v skladu s sodobnimi dognanji šteje med telesne organe. Gre za tridimenzionalno mrežo vezivnega tkiva, ki podpira naše telo, mu daje obliko in omogoča gibanje. Ta mreža se prepleta skozi mišice, okoli mišic, organov, kosti in je bogato posejana s proprioceptorji – živčnimi končiči, ki zaznavajo gibanje našega telesa (v prostoru).

Trening fascij je sodoben način treninga telesa, ki povečuje elastičnost in hidriranost fascij, v katere so vpete mišice, organi in skelet. Elastične fascije in izboljšana propriocepcija sta sinonima za mladostno telo, ki se graciozno giba.

S treningom fascij ustvarjamo telo, ki se giba kot mačka – gladko, tiho, mehko in učinkovito. Te lastnosti nam pomagajo ohranjati dobro držo v gibanju, mladostno telo, ki ima manjšo tendenco za poškodbe in bolečine. To je naš vrelec mladosti.

Primerjava ‘klasičnega’ načina treninga s treningom fascij. Klasičen način treninga temelji na večjem številu ponovitev istega giba ter na koncentričnem tipu kontrakcij, kjer mišice skrajšujemo in dehidriramo fascije. Človeško telo pa je evolucijsko gledano zasnovano tako, da izkorišča potencialno energijo iz elastičnega odboja fascij. Če tega ne bi bilo, človek ne bi preživel kot vrsta, saj bi več energije porabil za nabiranje in lovljenje hrane, kot bi jo dobil povrnjene s to hrano.

KOMU JE PROGRAM NAMENJEN?

 • Vsem, ki svoje delo opravljajo v statičnih držah, z veliko sedenja
 • Vsem športnikom (po duši) in rekreativcem, tekačem, ki bi radi izboljšali svoj trening, športne rezultate ter hkrati zmanjšali pojavnost poškodb in bolečin
 • Vsem joga, pilates in plesnim navdušencem, ki bi radi nadgradili svojo priljubljeno gibalno prakso
 • Vsem ‘frikom’ funkcionalne anatomije, ki bi radi poglobili svoje znanje in ga aplicirali bodisi v svoje delo, gibanje ali vsakdanje življenje
 • Za odrasle in mladostnike
 • Tudi za starejše – nikoli ni prepozno (Možnost izvajanja prilagojenih gibov)
 • Za vse, ki bi radi okrepili telesno jedro in izboljšali držo
 • Za vse, ki se želijo starati počasneje in se gibati mehkeje
 • Za vse, ki si želijo kvalitetnejših gibov in manj poškodb
 • Vsem, ki se počutijo zakrčene in okorne v svojem telesu
 • Za vse, ki bi radi bolje občutili svoje telo (propriocepcija, kinestetično zavedanje)

ZAKAJ JE KORISTEN?

Program obravnava telo celostno. Namesto da treniramo posamezne (skeletne) mišice, ki jih je več kot 600, treniramo ‘le’ nekaj več kot 9 tračnic fascij (v katere je vpetih teh 600+ mišic). Če treniramo mišice in fascije skupaj ter sledimo njihovim ‘tračnicam’ po telesu, je seštevek oziroma rezultat našega ‘dela’ veliko večji, kot bi bil, seštevek učinkov treninga posameznih mišic (na izoliran način). Torej 1 + 1 = 3.

 

KAJ VSEBUJE?

 1. Vaje za po posameznih verigah oziroma tračnicah fascij (Več kot 20 video prikazov)
 2. Vaje glede na različne tehnike ‘obdelave’ fascij (odbojne vaje, raztezne, ‘fascial release s samomasažo, plesne..)
 3. Edinstveno v tem programu: Samomasažne vaje za pomlajevanje obraza po principu polivagusne teorije (resetiranju možganskih živcev)
 4. Napotki za bolj optimalno gibanje skozi dan z uporabo tračnic fascij
 5. Trening propriocepcije (samostojni sklop treningov)
 6. Dodatni video trening fascij s pripomočki kettlebell, TRX, velika žoga, elastični trak in vibracijska palica
 7. Tedenski program po dnevih
 8. Celotna mapa kratkih, a poučnih predavanj o fascijah in kako krojijo naše življenje oziroma mi njih.
 9. Treningi so razdeljeni na tri različne zahtevnostne nivoje.
 10. Celoten program vsebuje 10 map (Prvi nivo, Drugi nivo, Tretji nivo, Samomasaža, Ples fascij, Extra pripomočki, Gibanje doma, Bonus gibanje fascij, Pomlajevanje obraza, ‘Natural movement’ vaje oziroma gibanje, Dodatne ideje)
 11. Dodatek 1: Vaje za regulacijo avtonomnega živčnega sistema (Vagus reset)

KAKO SISTEM VAJ DELUJE?

Sistem vsebuje 11 podmap:

 1. MAPA: Navodila za uporabo
 2. MAPA: Prvi nivo zahtevnosti (8 + 8 videov)
 3. MAPA: Drugi nivo zahtevnosti (6 + 8 videov)
 4. MAPA: Tretji nivo zahtevnosti (1 + 4 dodatni videi)
 5. MAPA: Samomasaža oziroma ‘fascial release’ (14 videov)
 6. MAPA: Bonus ekstra pripomočki (4 videi)
 7. MAPA: Bonus Gibanje fascij (2 videa)
 8. MAPA: Gibanje (fascij) doma (2 videa)
 9. MAPA: Ples fascij (3 videi)
 10. MAPA: Dodatne ideje (51 konkretnih predlogov/ treningov z youtuba)

 

Za izvajanje programa potrebujete le 30 do 40 min 1x – 2x tedensko.

 

Fascije se preoblikujejo (trenirajo) veliko počasneje kot mišice. Vidni rezultati se pričakujejo od 6 – 24 mesecev, imajo pa zato veliko bolj dolgoročni učinek tudi, če jih nekaj časa ne treniramo. Prav tako se trening fascij ne izvaja prepogosto, saj moramo spoštovati zakone tvorjenja kolagena v njih.

KAJ DOBITE ZA VAŠ ZNESEK?

Za vaš znesek dobite trajni dostop do vseh naštetih vsebin. Vsebine se lahko še dodajajo. Za dostop potrebujete internet. Poleg tega vam pripada 10% POPUST:

ZA KOGA PROGRAM NI PRIMEREN?

V kolikor ste pred kratkim utrpeli prometno nesrečo / operacijo ali imate (hujše) poškodbe hrbtenice oziroma akutne bolečine, vnetja, se prej posvetujte z vašim zdravnikom in počakajte – ali se naročite na individualni posvet.

KAJ JE BISTVO?

Kako trening fascij dejansko deluje?

Če uporabimo prispodobo iz našega vsakodnevnega življenja: predstavljajte si, da morate ožeti mokro brisačo. Lahko jo ožemate decimeter za decimetrom ali pa jo ožamete po njeni celi dolžini hkrati, tako da jo maksimalno špiralno zavijete s pomočjo obeh rok. V prvem primeru ne bo učinek (količina ožete vode) nikoli tako velika kot v drugem primeru.

 

 

Trening fascij temelji na gibanju z elastičnim odbojem, kot je na primer ‘kettlebell swing.’ To lahko primerjamo z lokom in puščico. Ko napnemo elastiko na loku, le ta ustvari potencialno energijo, ki se nato spremeni v kinetično, ki izstreli puščico. Ta učinek želimo doseči pri fascijah in tako manj (koncentrično) obremenjevati mišice. Pri vsem tem pa je tudi zelo pomemben ritem.

 

Širša pojasnila glede delovanja fascij in mišic si lahko preberete v člankih:

 

Pa tudi..

HITREJŠE STARANJE JE NAŠA IZBIRA.