DIASTAZA REKTUSOV*, BOLEČINE V MEDENICI, CARSKI REZ

 • Ko se dvigujete s tal opazite, da se izboči grebenček po sredini trebuha?
 • Ne veste ali imate diastazo rektusov ali ne ali celo hernijo?
 • Vas obenem tudi boli križ ali težje zadržujete vodo?
 • Čutite, da vam trebušne mišice ne dajejo prave opore?
 • Se nikakor ne morete znebiti izgleda poporodnega trebuščka?
 • Vas tudi špika v medenici?
 • Vas bolijo sklepi?
Diastaza rektusov

*Diastaza rektusov v latinščini pomeni razmik površinskih trebušnih mišic. V bistvu je to le površen opis, saj gre v bistvu za razmik vseh trebušnih mišic v kombinaciji s prekomerno raztegnjenim vezivnim tkivom med levo in desno polovico mišic. Vzrok za nastanek tega pojava je neenakomerno porazdeljen pritisk v trebušni votlini. Do tega lahko pride zaradi neustrezne telovadbe (trebušnjaki ali gimnastika v otroštvu), neustreznega dvigovanja bremen oziroma otrok, napačnih dihalnih vzorcev, kar pripelje tudi do slabše telesne drže. Slabša telesna drža (prsni koš mora biti kot zvon nad medenico – ne sme ‘zvoniti’ naprej ali nazaj) v kombinaciji z nosečnostjo in včasih tudi genetsko slabšim vezivnim tkivom lahko vodi v diastazo rektusov.

POPORODNA ‘REHABILITACIJA’ je individualna obravnava, ki temelji na osebnem pregledu. Na tem pregledu nas zanima predvsem:

 • Kakšne so vaše težave-anamneza (kako vi občutite vaše težave, kaj vas moti oziroma boli)
 • Kdaj ste rodili, kako ste rodili, kolikokrat ste rodili?
 • Kako je potekala nosečnost?
 • Na kakšen način se gibate skozi dan?
 • Ali dojite?
 • Kakšno delo sicer opravljate (sedeče?)
 • S kakšnimi športi ste se ukvarjali?
 • Kakšne druge poškodbe ali težave so bile prisotne?
 • Izmerimo diastazo rektusov in preverimo funkcionalnost medeničnega obroča
 • Po potrebi se dogovorimo za dodatno ultrazvočno diagnostiko ali sodelovanje z visceralnim osteopatom
 • Svetujemo v zvezi z operativnimi posegi
 • Nalepimo kinezio trakove …

S pomočjo morebitne dodatne UZ slike vidimo ali je linea alba v funkciji ali ne. To nam pomaga pri odločitvi ali je potreben poseben vadbeni sistem ali operacija. Tudi v primeru, da je potrebna operacija, so vaje še vedno neizogiben del reševanja problema, tako pred kot po operaciji, prav tako pa ultrazvočna slika aktivnosti linee albe, saj operacija ni zagotovilo, da se le ta povrne. Ali ste upravičeni do napotnice za operacijo pa je druga zgodba, saj slovenski zdravstveni sistem diastaz načeloma ne operira (za razliko od tujine). Največkrat je šele prisotnost abdominalne hernije razlog za poseg.

Če želite, da od prvega obiska odnesete kar največ, je dobro, da si že v naprej pogledate, kateri gibi in vaje vam delajo škodo:

Edini način, da se za vedno znebite diastaze rektusov je ta, da prenehate usmerjati pritisk v predel linee albe (osrednji del trebušne stene).

Kako to storite, je opisano v VIDEO PRIROČNIKU O DIASTAZI, ki si ga lahko naložite BREZPLAČNO.

Kako potekajo nadaljnja srečanja?

Ker gre za individualni pristop, imamo možnosti toliko, kolikor si jih lahko zamislimo in realiziramo. Najpogostejša načina sta sledeča:

 1. Prvi pregled in posvet + vstop v 90 dnevni online program Poporodni preporod.
 2. Paket treh obiskov

  (Paket se zakupi na začetku. Za termine se dogovarjamo individualno ter v naprej ali sproti. Prakticira se en obisk mesečno ali po dogovoru. Za domov dobite vse vaje v video obliki.)

Kakšna je vsebina nadaljnjih srečanj?

10 podsistemov:

 1. Anatomija in fiziologija delovanja telesnega centra (edukacija)
 2. Korekcija telesne drže
 3. Tehnike dihanja
 4. Vaje za re-aktivacijo globokih mišic trupa
 5. Vaje za krepitev trebušnih mišic v postopnih nadgradnjah
 6. Re-programiranje gibanja (dvigovanje otroka, lupinice, obračanje v postelji, vstajanje spuščanje, kihanje, kašljanje, izločanje, prepovedani položaji in športi..)
 7. Prehrana in po potrebi tehnike za izgubo maščobe okoli notranjih organov
 8. Psihološka podpora
 9. Po potrebi kinezio trakovi ali pas za podporo (doplačilo)
 10. Integracija vseh sistemov v vsakdanje življenje, gibanje, šport

CENIK | PRAVILNIK

KAJ PRAVI O PROGRAMU STROKA?

KATARINA GALIČ JERMAN, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva ter mati

Katarina Galič Jerman, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pozdravljena Alja, ogledala sem si kar nekaj video posnetkov, poskusila vaje in odkrito rečeno sem vesela, ko vidim, da so poudarki na bistvenih stvareh…. drža telesa, metabolizem, poporodnih težavah in pomoči ženskam pri vzpostavitvi normalne ” aktivnosti” že samo ob gospodinjskih opravilih. Čestitam! Namreč zato, ker ste združila modern način življenja, multifuncionalnost ženske vloge v današnjem svetu, ob katerem vedno znova primanjkuje časa , da ženske poskrbimo same zase, in vsakodnevno aktivnost, ki jo lahko ob ” pravilno” izvedenih gibih ” izrabimo” sebi v prid.
Pohvala z moje strani in z veseljem bom spremljala nove ideje še naprej!!! Lep pozdrav, Katarina

ANJA JOVANOVIČ KUNSTELJ dr. med., Specialistka splošne kirurgije, mama treh otrok

Anja Jovanovič Kunstelj dr. med., Specialistka splošne kirurgije

Kot mamica in kot profesionalka, ki se pri svojem delu srečujem z ženskami, ki imajo nepravilnosti trebušne stene, Aljin program iz srca priporočam. Njene usmeritve so korektne, strokovno utemeljene in ženskam predstavljene na prijeten način. In kar šteje največ – rezultati so vidni.

SAŠA PANIČ, DIPL. FIZIOTERAPEVTKA, MAMICA 2 OTROK

Saša Panič, dipl. fizioterapevtka

Pri Alji sem se udeležila programa Poporodni preporod – tako sem spoznala njen način dela in kasneje tudi njo samo. Ima veliko znanja, izkušenj in idej, kako po najboljših močeh pomagati ljudem, ki imajo težave – nosečke, ženske po porodu, ljudje z bolečinami v križu oziroma kako pomagati predvsem ženskam po porodu, ki na začetku morda še nimajo težav, se pa razvijejo kasneje zaradi nepravilnega gibanja, nepravilnega nošenja bremen (otroka) – uhajanje urina, bolečine v križu in podobne težave, ki se lahko sčasoma razvijejo. Program Poporodni preporod me je iz strokovnega vidika zelo navdušil, predvsem iz razloga, ker v samem programu ne gre primarno za hujšanje po porodu, ampak za celotno žensko telo po porodu in izboljšanje funkcije le-tega. Ženske pridobijo ogromno informacij in navodil, kako kvalitetno okrepiti telesno jedro, kar je nujno potrebno po porodu in nam na dolgi rok lahko zelo pomaga. Program vaj je iz mojega strokovnega vidika zelo dobro načrtovan, poleg tega pa ženska po porodu dobi zlata vredne informacije na enem mestu – o pravilnem gibanju preko celega dneva (pri vseh aktivnostih, ki jih ženska ima – pospravljanje, kuhanje, nošenje otroka, dojenje, nošenje lupinice…), o prehranskih trikih, ki jih večina ljudi še ne pozna, o splošnih stvareh, ki so najboljše za naše malčke. Zelo všeč in pohvalno pri njenem delu mi je to, da se veliko posvetuje s strokovnjaki, prebira ogromno strokvnih literatur, sama pa glede na izkušnje in pridobljeno znanje vse skupaj zapakira na način, ki prinaša največ rezultatov in ki je najbolj varen, strokoven in prijazen za vadečega. Fizioterapevtom, ki se vsakodnevno srečujemo s pacienti z bolečinami v hrbtenici, križu, je tak način dela zelo v pomoč pri ozaveščanju pravilnega gibanja in pri zmanjševanju težav.

KATERE SO PREDNOSTI VADBE V NAŠIH PROSTORIH?

 1. Gibanje (z boso nogo) poteka na posebni talni pluti, ki oponaša hojo po zemlji oziroma naravnih površinah. S tem za razliko od drugih talnih površin, vključno s parketom, vplivamo na aktivacijo globokih mišic stopal, za katere je značilno, da na umetnih ravnih površinah in v čevljih ne delujejo. Odsotnost delovanja teh mišic pa z leti privede do ploskih stopal in slabe drže
 2. Uporaba vibracijske palice za aktivacijo mišic medeničnega dna, globokih trebušnih mišic in drugih telesnih stabilizatorjev.
  vibracijska-palica
 3. Uporaba elektrostimulacije za reaktivacijo zelo šibkih globohih trebušnih ali hrbtnih mišic.
 4. Uporaba aromaterapije v času vadbe, ki spodbuja limfni sistem (imunski) in pomirja.
 5. Uporaba zdravilnih akustičnih vibracij skozi alternativno glasbeno terapijo, ki vsebuje binevralne bite in izohronske tone gibajoče med frekvencami od 2.0Hz do 8.0Hz, ki so povezane z regeneracijo živčnega sistema, sproščanjem endorfinov in odpravljanjem anksioznosti ter stresa.
 6. Pri vadbi vas lahko spremljajo tudi starejši otroci ali partner, ki se v vmesnem času lahko igrajo na plezalih in igralih, saj vemo, kako težko si je zagotoviti varstvo.

Ali lahko pridem z otrokom, družino?

Seveda, vedno lahko prideš s člani tvoje družine. Prisotnost partnerja se je vedno izkazala za zelo dobrodošlo, saj le ta potem bolje razume stisko partnerke in jo tudi lažje vzpodbuja k vajam doma (ali poprime otročka). Če bo na tvojo željo prisoten tudi dojenček, se bova konkretno na njem naučili, kako ga pravilno dvigovat (ali lupinico). Na kasnejših srečanjih pa se boš lahko določene vaje naučila izvajati tudi z njim.

Moj otrok ima tudi diastazo rektusov/popkovno kilo?

V tem primeru je najbolje, da ga pripelješ s seboj, da se oceni, kaj je najbolje za njega. Veliko je odvisno od starosti in ali je prisotna kila.

NOBEN DEL TE VSEBINE NI NAVODILO NITI NASVET ZA RAVNANJE, ZATO SE PRED ODLOČITVIJO ZA KAKRŠNEKOLI SPREMEMBE ALI DEJANJA NA PODLAGI TEH VSEBIN NAJPREJ OBVEZNO POSVETUJTE Z VAŠIM OSEBNIM ZDRAVNIKOM.

Raziščite še več vsebin na temo: