Kaj je endometrioza?

 

Endometrioza je predvsem vnetna bolezen. Kot taka ima velik vpliv na imunski sistem in obratno. 

 

S tem, ko se krvavitve iz tkiva podobnega endometriju (celicam znotraj maternice) dogajajo izven maternice, torej (najpogosteje) v trebušni votlini in ne odtekajo iz telesa kot menstrualna krvavitev, sprožajo vnetne reakcije.

 

S tem ko se sprožajo vnetne reakcije iz tega ‘materiala’ nastajajo ciste (‘čokoladne ciste’), ki vedno bolj rastejo, vaskularizirajo in vežejo organe med seboj (nastajajo adhezije, notranje brazgotine).

 

To povzroča hude bolečine, omejuje gibanje notranjih organov in telesa. S tem ko je omejeno gibanje notranjih organov, so omejene tudi njihove funkcije, na primer polnjenje in praznjenje mehurja, praznjenje črevesja.. hkrati pa je omejeno gibanje celotnega telesa in porušena telesna drža. Bolečine zakrčijo mišice trebušne stene, medeničnega dna ter s tem dodatno omejujejo gibanje, omejujejo funkcije omenjenih organov in kar je najhujše – ustvarjajo nove vire bolečine.

 

Na sliki so prikazani zasevki endometrioze, ki so že postali ‘čokoladne ciste’ in zarastline – adhezije, ki posledično vežejo nase vsa tkiva v okolici, kar omemjuje gibanje, povzroča vnetja oziroma je posledica vnetij, povzroča bolečine in povzroča nove vire bolečin.

 

Pri tem je zelo obremenjen CŽS (centralni živčni sistem – možgani), ki se zaradi nenehnega sporočanja bolečine senzibilizira in ujame v nepovratno zanko sporočanja bolečin (tudi če teh ni, jih začne ustvarjati avtomatsko).

 

Iz teh razlogov je zelo težko prekiniti začarani krog bolečine.

 

Kateri so vzroki endometrioze?

 

Vzroki za endometriozo so neznani, vendar dandanes vemo, da ima (zametke za) endometriozo lahko že zarodek v maternici (najverjetneje kot izpostavljenost nosečnice toksinom kot je dioksin) ali pa do nastanka pride kasneje v življenju (najverjetneje) kot posledica izpostavljenosti prekomernim dozam estrogena (sploh sintetičnega), ki se nahaja v farmakoloških sredstvih, plastiki, vodi, kozmetičnih izdelkih, prehrani ipd. 

 

Nekateri strokovnjaki so mnenja, da k nastanku pripomore tudi preobremenjen imunski sistem (slaba prehrana, stres, zdravila, cepiva..) ali pa mehanične lastnosti našega sodobnega načina gibanja, na primer sključeno sedenje, preozka oblačila, kjer so notranji organi stisnjeni, se ne gibajo v ritmu gibanja trebušne prepone, kar pomeni tudi manjši dotok hranil, kisika in odvoz odpadnih snovi. 

Nedavne raziskave o človeškem mikrobiomu pa razkrivajo tudi drugačno sestavo sevov bakterij pri ženskah z endometriozo. To nam da lahko veliko misliti, če razumemo, kaj vse vpliva na sestavo črevesne mikroflore (prehrana, stres, gibanje, spanje, toksini iz okolja..).

 

Kateri so simptomi endometrioze?

 

Poleg hudih bolečin in bolečih menstruacij, ki se ne pojavljajo samo v predelu abdomna in medenice, ampak praktično kjerkoli po telesu, je za endometriozo značilno, da najverjetneje dobite namesto nje drugo diagnozo, kot na primer:

 

 • Intersticijski cistitis (kronična vnetja mehurja)
 • Sindrom razdražljivega črevesja (bolečine v spodnjem delu trebuha s spremljajočo drisko ali zapeko).
 • Vulvodinija, boleči spolni odnosi oziroma boleče medenično dno
 • Depresija
 • Kronična utrujenost
 • Bolečine v križu
 • Neplodnost

 

Kako se diagnosticira endometriozo?

 

V povprečju traja 7 let, predno ženska dobi pravo diagnozo. Diagnoza je možna samo preko biopsije, torej odvzema tkiva. Gre za invazivni poseg, čeprav ‘le’ laparoskopski.

 

Kot smo že omenili zgoraj, so posledice vnetij pri endometriozi ‘usodne’ za pojav kaskade novih virov težav in bolečin.

 

PRIMER NA MEHURJU: Zakrčene mišice, ki so nastale v reakciji na bolečino in adhezivno tkivo – zarastline, ki jih zlepljajo skupaj, spravijo mehur v neustrezno lego, hkrati mu preprečujejo optimalno krčenje in raztezanje (ter s tem  polnjenje in praznjenje) ter obenem še onesposobijo funkcionalno delovanje mišic medeničnega dna. Tako nastanejo težave z mehurjem bodisi boleča mikcija bodisi občutek neizpraznjenja mehurja bodisi izguba kontrole njegovega delovanja bodisi pogosta vnetja.

 

Ker imate težave z mehurjem, greste k urologu, ne k ginekologu. Endometrioza ne spada pod njihovo ‘okrilje’. Zato dobite diagnozo, ki ustreza eni od možnih diagnoz, ki jih poznajo urologi. Morda dobite celo antibiotik, začasno vam je celo bolje, na daljši rok pa slabše.

 

Kot tako hodite od specialista do specialista in dobite vsakič drugo diagnozo ali celo ostanete brez nje, na koncu’ se ugotovi’, da imate najverjetneje depresijo ali fibromialgijo.

 

Vaše življenje pa teče dalje, stanje se zaostruje, vi postajate (čustvena in telesna) razvalina in morda ste v tem času postali že neplodni.

 

Kako se spopasti z endometriozo?

 

Če ste ena izmed tistih ‘srečnic’, kateri so uspeli postavit pravo diagnozo, pa sedaj sledi najtežji del. Kako se je znebiti? Se to sploh da? Splošno znano je, da endometrioza ni ozdravljiva. Pa vendar..

 

Ginekolog vam pove za operacijo. Tako v Sloveniji kot tudi v Ameriki  večini primerov poseg pomeni ablacijo (zažiganje cist oziroma zasevkov), kar pomeni kar več kot 70% verjetnost ponovitve. Tak poseg je preprostejši, krajši in takega ponavadi krije zavarovalnica. Namesto ablacije se priporoča izrez endometrioznega tkiva.

 

Glede na dejstvo, da je endometrioza tako vnetna, kot estrogenska bolezen, katero spremlja nastanek adhezivnega tkiva, pa vam nihče ne svetuje ali pove, da lahko 

 

 • bolečine bistveno zmanjšamo
 • in telo bolje pripravimo na poseg (z večjim odstotkom uspešnosti)

 


Utrinek iz vadbenega videa programa Endometrioza, kjer preko preponskega dihanja v kombinaciji z masažo ‘povečamo gibanje notranjih organov in s tem zmanjšamo primež zarastlin ter zmanjšamo bolečine.

če naredite še sledeče:

 1. Spremeba prehrane (protivnetna in hormonsko usklajena)
 2. Izvajanje ustreznih vaj, ki zmehčajo zarastline
 3. Izvajanje ustreznih vaj, ki naučijo telo sprostiti zakrčene mišice in poravnati porušeno poravnavo zdrave telesne drže.
 4. Izvajanje ustreznih dihalno/meditacijskih vaj, ki pomirijo kronično razdražen CŽS

 

Želite izvedeti več?

 

Ta zapis je le kratek izvleček iz posebnega webinarja, ki smo ga pripravili, da vam pomagamo bolje razumeti to nadležno bolezen, ki pesti kar vsako deseto žensko. Pri tej bolezni žal ne gre drugače, kot da se ženska sama izobrazi in poduči o vsem, kar endometriozo napaja in o vsem, kar jo lahko umiri ali celo ‘uniči’. 

 

Vabimo vas, da si s klikom na spodnji gumb pridobite več informacij, saj jih ta zapis vsebuje le peščico in napoveste vojno tej bolezni.

 

Viri:

 

 

 1. https://www.youtube.com/watch?v=xz7lxHDGKyA
 2. Beating endo, Iris Kerin Orbuch MD, Amy Stein DPT
 3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5894534/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26901277/
 6. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.15916
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1240688/
 8. https://www.nijz.si/sl/dioksini-furani-in-pcb-v-zivilih-oziroma-hrani
 9. https://academic.oup.com/toxsci/article/70/2/161/1621651
 10. http://www.reprodukcija.si/?s=endometrioza
Alja Malis

Alja Malis, specialistka za gibanje

Raziščite še več vsebin na temo:

Komentirajte