Akne – Je vzrok v črevesju?

Akne bi lahko opredelili kot najbolj razširjeno ‘bolezen’ sodobne civilizacije.

 

Akne so pomemben pokazatelj – ogledalo, v kakšnem stanju je naše črevo oziroma v kakšnem stanju je naše telesno zdravje.

 

Pa ne samo to – akne znatno vplivajo na samopodobo najstnika in na njegov psiho-fizični razvoj. Pustijo pa lahko tudi ne zavidajoče brazgotine na obrazu.

 

Akne se pojavljajo samo v svetu civilizacije. Nikakor ne boste našli človeka z aknami v višavju Papue Nove Gvineje ali v nomadskih vaseh pri Indonezijskih otokih..nimajo jih niti najstniki. Povsem drugače kot pri nas v Evropi, Ameriki, Avstraliji in na Japonskem, kjer jih imajo tako rekoč vsi.

 

Z mozolji se vsaj enkrat v življenju sooči več kot 90% prebivalcev industrializiranega sveta. 

 

Najhuje so prizadeti najstniki, toda zadnjih nekaj desetletij so postali tegoba tudi odraslih, še posebej žensk med 25 in 40 letom starosti.

 

Zaradi aken obišče dermatologa več ljudi kot zaradi katere koli druge kožne bolezni.

 

Zakaj imamo akne samo v civiliziranem svetu?

 

Akne so postale ‘normalen’ pojav med najstniki in nihče več ne posveča posebne pozornosti, kaj je njihov dejanski vzrok. Že več kot pol stoletja se uporabljajo enake pojasnitve: preveč dejavni moški hormoni, preveč loja in podivjane kožne bakterije Propionibacterium acnes, ki sprožijo imunski odziv v obliki rdečice, nabrekanja in gnoja (bele krvničke).

 

Če dobro premislimo, ta razlaga ni logična.

 

Ženske z višjo ravnjo androgenov, moških hormonov, ki naj bi bili odgovorni za pojav aken, nimajo hujših aken. In moški, ki imajo veliko višje ravni teh hormonov kot ženske, za aknami ne trpijo tako kot ženske.

 

Izsledki novih raziskav kažejo, da smo vzroke iskali na napačnem mestu.

 

Kako dejansko nastanejo akne?

 

Domneva, da akne povzročajo bakterije P. acnes je stara več desetletij. In razlog zanjo je očiten. 

 

Teorijo, da akne povzročajo P acnes je podpiralo in še podpira dejstvo, da antibiotiki, če jih nanašamo neposredno na obraz in če jih uživamo v tabletah, akne pogosto ublažijo.

 

Antibiotiki so najpogosteje predpisano zdravilo za akne.

 

Marsikdo jih (žal) jemlje več mesecev ali let. Vendar antibiotiki ne vplivajo samo na bakterije na koži. Vplivajo tudi na tiste v črevesju. In s tem ko vplivajo na bakterije v črevesju, vplivajo na delovanje imunskega sistema (LINK)

 

Poleg tega ste vedeli, da današnja hrana vsebuje veliko antibiotikov (pa ne samo meso, tudi rastline, ki so gnojene s hlevskim gnojem živali, ki so bile ‘pitane’ z antibiotiki). S tem postajamo vedno bolj in bolj odporni na antibiotike, čeprav bi jih sicer uživali malo.

 

In ali ste vedeli da najstniki ali odrasli, ki za obvladovanje aken več mesecev ali let uporabljajo antibiotik minociklin, imajo kar dvakrat višje tveganje za pojav sistemskega eritematoznega lupusa (če gledamo samo ženske pa kar 5x večje)!

 

Jasno postaja, da  P. acnes niso bistvene za razvoj aken. Vedno bolj se potrjujejo hipoteze, da na pojav te sodobne kožne bolezni vpliva imunski sistem. Koža bolnikov z aknami vsebuje dodatne imunske celice (pro-inflamatorne).

 

Zdi se, da so akne še en izraz kroničnega vnetja po telesu.

 

Zadnje raziskave potrjujejo, da se akne povezujejo z delovanjem našega holobioma (vsota naših telesnih mikrobiomov) in sicer kožnega ter predvsem črevesnega. Stanje črevesnega mikrobioma vpliva na stanje kožnega (saj črevesni mikrobi komunicirajo s kožnimi), prav tako pa vplivajo na permeabilnost (prepustnost) črevesne stene (črevesna stena je meja med zunanjostjo in notranjostjo telesa). 

 

Preberite si več o tem, kako delujejo črevesni mikrobi v našem blogu o POSTBIOTIKIH in preberite si tudi, kako se mikrobi povezujejo z našim IMUNSKIM SISTEMOM.

 

Če na hitro ponovimo.. Slabo stanje črevesne mikroflore oziroma disbioza povzroča prepustnost črevesne meje. Prepustnost črevesne meje povzroča vnetna stanja v telesu, kar vodi v (pretiran) imunski odziv. Tudi akne so vrsta imunskega odziva. (Kaj povzroča disbiozo smo pisali v obeh zgoraj omenjenih člankih).

 

Dokler ne rešimo notranjih vnetnih stanj (zaradi disbioze in prepustne črevesne meje) tudi ne moremo rešiti imunskega odziva v obliki aken na površini telesa (na koži na obrazu). 

 

Vsak pristop, ki naslavlja problem pri vrhu (akne – to kar vidimo – so le vrh ledene gore), recimo različne kreme, ne rešuje vzroka problema, ampak samo bolj ali manj uspešno upravljajo s simptomi.

 

Največji krivec aken je sodoben način prehranjevanja.

 

Sodobna prehrana je eden od največjih razlogov za pojav disbioze.

 

Sodoben način prehranjevanja vsebuje (pre)velik delež procesirane hrane, veliko (škodljivih oblik) sladkorja, premalo vlaknin, premalo zdravih maščob, preveč transmaščobnih kislin, preveč pesticidov, umetnih dodatkov, barvil in konzervansov.

 

Mlečni izdelki na voljo v trgovinah (pasterizirano, homogenizirano, vsebujejo antibiotike, kortikosteroide, protibolečinska sredstva, kazein A1) in tudi inzulinu podoben rastni faktor IGF1 – kar povzroča dvig in rezistenco na inzulin in prehitro rast. (Samo za primer domače kozje mleko večino tega ne vsebuje) ter porast bakterij, ki ‘povzročajo’ akne.

 

Umivanje kože z antibakterijskimi mili

 

Več o tem smo pisali v blogu Prenehajmo sabotirati lastni imunski sistem – Pretirano razkuževanje ima svoj davek na zdravje  Z antibakterijskimi mili sicer odstranimo (začasno) nezaželene bakterije in loj, ampak zraven žal odstranimo tudi ostali del kožnega mikrobioma, ki služi, da je telo preko ‘kožne meje’ dobro zaščiteno pred vdorom patogenov. 

 

Antibakterijska mila lahko celo stimulirajo porast neželenih bakterij, kot njihov odgovor na ogroženost. Tako da so takšna mila prej škodljiva kot koristna. Kožo je najbolje le umivati z vodo ali naravnim milom in ne prepogosto. Odsvetujemo tudi uporabo konvencionalnih krem. Če imate mastno kožo, krem sploh ne potrebujete, če je koža suha, pa bo zadostovalo malo kokosove maščobe iz kuhinje.

 

Ps: Ko smo že pri kremah za obraz in kožo. Ali ste vedeli, da večina konvencionalnih krem vsebuje hormonske motilce? Ti ne samo, da lahko povzročijo prezgodnje menstruacije, kasneje neplodnost, ampak celo kopičenje odvečnih maščob, čeprav ženska ni noseča (moški pa sploh ne -a dobi ‘prsa’ in maščobo okoli trebuha).

 


Avtor Perry Nichelston. Ljudje so izgubili zaupanje v svoje telo in povezanost z njim. Svoje telo raje zaupajo kemični industriji, katere namen ni pomagati odpravljati (vzroke) težav, ampak jih še poglabljati v zameno za dobiček.

 

Kožne bakterije, ki ‘povzročajo’ akne so v pravem razmerju koži koristne bakterije. 

 

Ustvarjajo nizek pH, tvorijo koristne maščobne kisline in ščitijo kožo pred vdorom Staphylococcus aureus in Streptococcus. Zato bi bilo nesmiselno jim napovedati vojno v celoti.

 

Stres prav tako negativno vpliva na pojav aken

 

Stres poruši ravnovesje črevesne mikroflore in s tem vpliva na pojav aken. Za upravljanje s stresom so pomembne dihalne vaje, meditacija, gibanje. (Konkretne vaje najdete v programu Zdravo črevo – Zdravo telo (in možgani) ).

 

Nam probiotiki lahko priskočijo na pomoč?

 

Vsekakor se je problema bolje lotiti na način ‘zagovarjanja življenja’ kot z vidika ubijanja vsega, kar ‘miga’. Pro-biotik pomeni namreč ‘za življenje’, anti-biotik pa proti življenju.

 

Predno si pogledamo, kateri probiotiki bi bili lahko učinkoviti, razčistimo, kako probiotiki sploh delujejo v našem telesu, kajti vsak vnesen probiotik se obnaša kot turist – največkrat le pride in gre, redko ostane v tujem kraju, vedno pa pusti pa vpliv na okolje.

 

Sam vnos probiotikov je lahko popolnoma neučinkovit, če:

 • Se probiotiki (oralno vneseni) prebavijo in ne pridejo na cilj (debelo črevo)
 • Ne vnašamo tistih, ki nam jih primanjkuje (glej spodaj)
 • Če jih potem stalno ne hranimo in vzdržujemo (kot domače živali)

 

Bolj kot probiotiki v obliki prehranskih dodatkov je pomembna probiotična hrana (hrana, ki je bogata z dobrimi bakterijami) in ki jo spremlja prebiotična hrana (hrana za te dobre bakterije). 

 

Poleg tega ne moremo mimo dejstva, da poleg prebiotikov naše dobre bakterije potrebujejo tudi gibanje, sonce (D vitamin) in okolje brez stresa in toksinov.

 

Kateri so tisti probiotični sevi, ki naj bi pomagali pri zmanjševanju in odpravljanju aken?

 

Najboljša in najpogosteje uporabljena seva probiotikov v boju z aknami sta:

 1. Lactobacillus 
 2. Bifidobacterium (tudi Bifidobacterium coagulans (B. coagulans))

 

Probiotiki naj bi pomagali ustvarjati imunske anti-inflamatorne celice, tako imenovane T regulatorne celice in Il-10 anti-inflamatorne citokine, ki pomirjajo vnetja.

 

Če probiotike nanašamo topično (na kožo), pripomorejo k boljši zaščiti kože pred tujimi patogeni in delujejo proti mikrobno.

Probiotiki naj bi pomagali pri reševanju aken s svojim vplivom na negativno delovanje viška inzulinu podobnega rastnega faktorja IGF1.

 

Kako limfni sistem ‘sodeluje’ pri nastanku aken?

 

In ko govorimo o aknah, ne moremo mimo omembe našega največkrat spregledanega čistilnega sistema telesa –  limfnega sistema. Ko omenjeni sistem ne deluje dobro, odpadne snovi in tekočine zastajajo v telesu in povzročajo številne težave.

 

Če samo pomislimo na dejstvo da – je limfna tekočina (med drugim) sestavljena iz belih krvničk – in da je ognojek v akni tudi sestavljen iz belih krvničk – lahko sklepamo, da sta zadevi povezani. Poleg tega so bele krvničke del imunskega sistema, katerega smo omenjali kot preveč aktivnega (zaradi vnetnih procesov v telesu – zaradi prepustne črevesne meje) torej vidimo, da se zadeve globoko prepletajo.

 

Po mnenju dr Stracey Shillington ND obstaja še ena povezava in sicer preko hormona progesterona. Hormonske akne so pogosto povezane z neravnovesjem med estrogenom in progesteronom. Preveč estrogena in premalo progesterona vodi v številne ‘zaplete’ po telesu in med drugim vodi tudi v pojav aken. Limfa je ena od glavnih transportnih poti za progesteron. Če se limfa ne pretaka tako kot bi se morala, potem ta hormon ne pride na cilj in pojavi se pomanjkanje – kar lahko vodi v pojav aken – kot smo že omenili.

 

Kje imamo največ limfnih vozlov?

 

Največ limfnih vozlov se seveda nahaja prav v črevesju, kjer poteka največja obrambna linija pred patogeni iz zunanjega sveta – zato limfa in imunski sistem delujeta z roko v roki.

 

Eno izmed naslednjih največjih področij limfnih vozlov se nahaja v vratnem predelu (pomislite, kje vas bolijo bezgavke, ko ste bolni). Ta je prav tako kritičen predel za nastanek aken. 

 

Pomislite zakaj imamo ravno tu toliko limfnih vozlov?

 


Vratni limfni vozli. Zastoji v teh limfnih vozlih so tudi eden od vzrokov aken.

 

Odgovor se skriva v pomembnosti te regije, ki se povezuje z možgani. Iz možganskega debla namreč izvira dvanajst možganskih živcev, ki opravljajo zelo pomembne funkcije za naše telo. Glavni predstavnik je zagotovo vagusni živec. 

 

Zakaj so vratne bezgavke in vratni limfni vozli, kar vpliva na akne, manj pretočni?

 

Vsekakor ni zanemarljivo dejstvo, da dandanes veliko ljudi in na žalost veliko mladih slabo drži in ima zamaknjeno glavo naprej oziroma ustvari tako imenovano ‘vratno grbo’. (Preberite več o pojavi in odpravljanju vratne grbe.)

 


Današnje navade zelo slabo vplivajo na našo držo in posledično delovanje celotnega telesa.

 

Kako poženemo limfo?

 

Da boste razumeli osnove delovanja, vas vabimo k branju bloga Limfna drenaža – pot do boljšega zdravja.

 

Na kratko pa ponovimo še tu:

 • Gibanje
 • Dihanje s trebušno prepono
 • Solna terapija
 • Suho ščetkanje
 • Dobra telesna drža
 • Limfna drenaža
 • Hidracija
 • Tuširanje z mrzlo – toplo vodo
 • Sproščanje napetosti v čeljusti
 • IR Savna

 

V priročniku Zdravo črevo – Zdravo telo (in možgani) pa boste našli video suhega ščetkanja oziroma limfne drenaže tega predela, prav tako pa tudi vaje za dihanje s prepono in za telesno držo.

 

V razmislek staršem in otrokom..

 

Boj z aknami še zdaleč ni le boj za estetske ideale. Gre za veliko več. Akne so dejanski pokazatelj, kako se je telo sposobno spopadati z določenimi (hormonskimi) neravnovesji. V kolikor je telo zdravo (ima zdravo črevesno mikrofloro), do pojava aken ne pride, saj ima telo dovolj ‘rezervnih virov’, da se sooči s posebnimi izzivi neravnovesja.

 

Če se telo ni zmožno soočiti s temi izzivi (pojav aken), potem se moramo zamisliti, s čim vse se še ne bo moglo soočiti na naši dolgoletni življenjski poti. Vemo namreč, da se s prepustnostjo črevesne stene (in z njim nastalimi vnetji po telesu) povezujejo številne bolezni in težave kot so diabetes tipa 1, debelost, vnetne črevesne bolezni, alergije, vse avtoimunske bolezni, fibromialgija, Alzheimerjeva bolezen, demenca in še bi lahko naštevali..

 

Torej naj izguba aken postane motiv za obnovitev črevesne mikroflore in celostnega blagostanja našega telesa.

 

Akne so naš rumeni karton. Prisluhnimo svoji telesni signalizaciji.

 

Vir 1 – 10% človek, Alanna Collen

Vir 2

Vir 3

Akne – Je vzrok v črevesju? Alja Malis, specialistka za gibanje
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BREZPLAČNI TELEFONSKI POSVET?

Imate vprašanje? Kliknite na gumb in prejmite brezplačni telefonski posvet?

Želim brezplačni posvet!