KLIKNI TUKAJ IN PREVERI, KAJ TE LOČUJE OD BOLJŠE TELESNE DRŽE!

O NAS

OD KOD IME VADBENA KLINIKA?

Glede na vsebino dela, bi bil ustreznejši izraz 'gibalna klinika' ali 'gibalna terapija', ampak to ima prizvok 'rehabilitacije'. Vsekakor je angleščina bolj 'prijazen' jezik za tovrstne izraze. ( Movement clinique – movement patterns – movement gait – movement mechanics..) Gre za gibanje, ne (le) za vadbo. In gre za pravilno gibanje, takšno, ki nam dolgoročno ne povzroča bolečin.


Gibanje je veliko širši pojem in zajema vse, kar fizično delamo s svojim telesom. Tudi če nič ne počnemo, še vedno vplivamo na telo v obliki sil gravitacije. Naši paleo predniki niso razlikovali vadbe od gibanja oziroma gibanja od vadbe. Saj jim ni bilo treba. Gibanje je bilo pogojeno s preživetjem (danes je to v večini sedenje za pisalno mizo). Kdor ni lovil, nabiral hrane in bežal pred sovražnikom, ni mogel preživeti. Človeško telo je bilo ustvarjeno za takšno gibanje (primarno za hojo). Naš paleo prednik je dejansko uporabljal mišice, sklepe, tetive, kosti, ki so bili večino časa njegovega življenja (gibanja) v optimalnih odnosih/legah (telesni drži) - kot lego kocke. Posledično se je gibal bolj učinkovito (porabil manj energije za večji 'output') brez večjih posledic na njegov mehanizem gibanja (poškodbe, bolečine, bolezni mišič in kosti).


Evolucija nas je pripeljala do 'boljšega' načina življenja, ki terja velik davek na naše telo. (Bolečine v križu, kolenih, drugih sklepih, artritisi, osteoporoze, zakrčenost mišic..). Večino dneva sedimo, se peljemo v avtu in nosimo čevlje. Nato pa želimo vse nadoknaditi z (enourno, intenzivno) 'VADBO . In potem spet sedimo naprej, ko večerjamo, gledamo dnevnik in smo na FB.

Malo ljudi se zaveda, da je človeško telo mojster adaptacij (prilagajanja). Če ne bi bilo, ne bi preživeli kot vrsta. Stolu, na katerem sedimo osem ur se prilagodi s komenzacijami oziroma kompenzatornimi mehanizmi gibanja. Temu jaz pravim dobiti in imeti 'odtis stola' na telesu. Povprečen človek iz urbanega okolja hodi z odtisom stola na tekaški trening, boot camp ali squash. 'Trening je trening, ne'? 'Kalorije so kalorije in kilometri so kilometri, ne'? Kaj pa mehanika gibanja? Vem, težko je vedeti, kaj se v telesu dejansko dogaja, ko je naše telo tak 'master of disguise' (mojster preobleke). Na nepravilnosti gibanja nas opozorijo šele bolečine in poškodbe.

 

Človek z' odtisom stola' – slab potencial za ekonomično mehaniko gibanja


Takrat iščemo pomoč pri zdravnikih, otropedih, travmatologih, nevrologih, fizioterapevtoh, maserjih.. Ta 'rešitev' je ponavadi v obliki protibolečinskih tablet, operativnih posegih ali tretmajih masaž, ki postanejo naša stalnica. V najboljšem primeru so nam predpisane tudi vaje. Korekcisjke vaje. Praviloma za tisti del telesa, ki je prizadet, ne glede na to, kje se dejanski vzrok nahaja.


Tukaj pridemo do pojma 'vadba' in v povezavi s kliniko. Vadba na Vadbeni kliniki nam pomaga osvoboditi telo tenzij kot posledic urbanega (modernega) načina življenja (odtis stola) in ustvariti PODLAGO za uspešno opravljanje korekcijskih vaj. Človeško telo ima neverjetne sposobnosti samozdravljenja, a le če mu to dopustimo. Največkrat se vrtimo v začaranem krogu bolečine in želje po napredku ali sodobnih lepotnih idealov in ne znamo izstopiti. V ta nori vrtiljak pa potegnemo nehote še svoje otroke in potem krivimo 'dednost' za večino težav.


Ujete med fitnes industrijo na eni strani in uradno medicino na drugi strani, Vadbena klinika ponuja most med enim in drugim. Ni ne eno, ne drugo, ampak holističen način obravnave človeškega funkcionalnega mehanizma gibanja skozi (iz ranega otroštva poznane) primitivne vzorce gibanja.

 

KDO JE ALJA MALIS?

 

Alja Malis

 Sem Alja Malis, mama sinčka Brina, za katerega lahko rečem, da me je na novo rodil in je po večini 'kriv', da sedaj berete te vrstice. Brin, hvala ti! Če želite, da se opredelim profesionalno in strokovno, sem 'Movement specialist' (specialist za gibanje), bivša plesalka in dolgoletna Zumba inštruktorica, osebni trener pri AFP (Association of Fitness professionals) in CPT (Certified Personal Trainer) NCSF (National Council of Strenght & Fitness), STOTT pilates trained instructor s certifikatom za varno vadbo nosečnic in po porodu (Sekcija fizioterapevtov za zdravje žensk). V Sloveniji sem še obiskala nekaj delavnic (glej certifikate spodaj), nato pa ugotovila, da kvaliteta in vsebina tovrstnih delavnic ne zadovoljuje mojih potreb po znanju. V Sloveniji sem naredila še prvi letnik manualne terapije v Ljubljani na Akademiji za manualno terapijo (z odlikami v anatomiji in limfni drenaži), ki mi je dalo odlično podlago za boljše razumevanje delovanja človeškega telesa , nato pa sem nadaljevala s poglabljanjem in širjenjem svojega študija človeške biomehanike v povezavi z gibanjem brez bolečin pri:


FMS in Grey Cook, Julie Tupler, Katy Bowman, Dian Lee, Jill Miller, Kelly Starrett, Dr. Stuart McGeel, dr. Emily Splichal, Thomas Mayer in Anatomy Trains,dr. Perry Nickelston, Erik Dalton, Naudi Auguilar in Functional patterns, Medbridge in preko številnih kliničnih raziskav.


Ne morem pa še mimo dejstva, da sodelujem z odličnim manualnim terapevtom - osteopatom Juretom Tuškom (tudi predavateljem na Akademiji za manualno terapijo), ki mi predstavlja neprecenljiv vir informacij in izkušenj 'v živo' s pacienti.

Certifikati

Klikni na certifikat za povečavo

 

Kako se starati počasneje?

Kaj bi morala vsaka (bodoča) mamica vedeti o svojih trebušnih mišicah? 1.DEL

Katerih 7 vaj ne smete nikoli izvajati, če želite raven trebuh?

Ali lahko narediš globok počep?

Zakaj se je Miha Geršič iz Popolne postave osebno oglasil na Vadbeni kliniki?

AKTIVNOSTI O nas Blog Mnenja Video Brezplačni priročnik


Želite biti redno obveščeni o dogajanju na Vadbeni Kliniki?

(vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali tretjim osebam)

Preverite tudi predal za vsiljeno pošto (spam).

X

Ste našli, kar ste iskali?

V nasprotnem primeru zahtevajte kratek brezplačen online program po meri!

Želim poizkusni brezplačni online program po meri!
X

Ste našli, kar ste iskali?

V nasprotnem primeru zahtevajte kratek brezplačen online program po meri!

Želim poizkusni brezplačni online program po meri!